32 V-borgmestre langer ud efter omprioriteringsbidraget

For mindre end et år siden skrev 32 Venstreborgmestre under på, at velfærden i kommunerne ville blive styrket under en Venstreregering. Men nu kritiserer selv samme borgmestre regeringen for at have indført et omprioriteringsbidrag, der betyder kommunal minusvækst.
Billede: Kalundborg-borgmester og KL-formand Martin Damm (Foto: KL).

En forringelse af den borgernære velfærd og et indgreb i det kommunale selvstyre. Sådan lyder det fra langt hovedparten af Venstres borgmestre, der gennem de sidste år har taget afstand fra regeringens planlagte omprioriteringsbidrag.

Forud for sidste valg skrev selvsamme borgmestre ellers under på, at det var ren socialdemokratisk skrammekampagne, når paritet ”forsøger at bilde vælgerne ind, at det udgiftsstop i den offentlige sektor, som Venstre har foreslået, betyder nedskæringer i kommunerne.” I stedet så de frem til, at det kunne blive ”hverdag igen” med en Venstreregering, som ville give flere penge til kommunerne end SR-regeringen.

Hen over det seneste år er tonen dog ændret betydeligt. Efter valget meldte Finansminister Claus Hjort Frederiksen ud, at regeringen ville indføre et omprioriteringsbidrag i kommunerne. Omprioriteringsbidraget betyder, at der ikke bare indføres nulvækst, ’udgiftsstop’, men at der faktisk vil være minusvækst i kommunerne årene fremover. Fra 2016 til 2019 falder kommunernes budgetter fra 237 milliarder til 230 milliarder kroner.

Netavisen På har her samlet 32 udtalelser fra Venstreborgmestre, som hen over det sidste år har udtrykt offentlig kritik og afstandtagen fra omprioriteringsbidraget

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune:
”Det er et angreb mod nærdemokratiet, og det er noget af det mest vanvittige, jeg har oplevet (…) Folketinget lader os spare, og så kommer landspolitikerne efterfølgende som gavegiver. Desuden tvinger de os til at lægge budget i blinde, og det kan opstå den situation, hvor vi må fyre personer og senere genansætte, fordi gaven fra Christiansborg går til det pågældende område”.
- Fyens Stiftstidende, 12/5 2016

Willy Eliasen, borgmester i Egedal Kommune:
”Omprioriteringsbidraget og flygtningesituationen har jo ikke gjort det nemmere at få tingene til at hænge sammen. Vi har ingen kanin, vi kan trække op af hatten. Det kræver hårdt arbejde at skabe det økonomiske råderum, for effektiviseringer er jo lig med nedskæringer i personalet.”
- Momentum og kl.dk, 2. maj 2016

Johnny Søtrup, borgmester i Esbjerg Kommune:
”Vi vil så vidt muligt forsøge at finde pengene gennem eksempelvis digitalisering, men jeg kan ikke se, hvordan vi undgår besparelser på både børneområdet og de ældre.”
- Berlingske, 3. september 2015

John Schmidt Andersen, borgmester i Frederikssund:
”Det bliver da en forringelse, vi vil kunne mærke. Det kan jeg da ikke komme uden om og lade, som om vi ikke kommer til at kunne mærke det.”
- Politiken, 30/6 2015

Christian Thygesen, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune
”Vi kan ikke finde de penge, som vi selv skal spare, uden at vi også kommer til at kigge på serviceniveau, og opgaven bliver ikke mindre af, at de nye krav kommer oveni.”
- Ritzaus Bureau, 29/6 2015

John Engelhardt (V), borgmester i Glostrup Kommune:
"Vi synes, at omprioriteringsbidraget er en urimelighed over for det kommunale selvstyre."
- Folkebladet Glostrup Brøndby Vallensbæk, 9/3 2016

Kim Valentin, borgmester i Gribskov Kommune:
”Ser vi længere frem til 2017, 2018, 2019 bliver det problematisk, hvis regeringen, som skatteministeren foreslår, fortsætter med at lægge 1% på hvert år. Så har jeg svært ved at se, at vi kan komme uden om serviceforringelser"
- Ugeposten Gribskov Weekend, 12/11 2015

Steen Hasselriis, borgmester i Halsnæs Kommune:
”Det er ikke en holdbar kurs. Sundheds-og ældreudgifterne eksploderer, og i kommunerne har vi brug for råderum til at omprioritere over vores budget. Tager vi noget ud et sted, skal vi kunne bruge det et andet”.
- Frederiksborg Amts Avis, 15/7 2015

Kirsten Terkilsen, borgmester i Hedensted Kommune:
”Omprioriteringsbidraget er ikke et frø, der er sået i nogen kommunal prydhave. Bidraget bør rulles tilbage (…) Det kan ikke undgås, at det vil få konsekvenser for borgerne. Jeg synes, vi skal sende en hilsen til Christiansborg om, at velfærd formes og gives bedst, der hvor vi er tæt på borgerne. Det er os og medarbejderne i kommunerne, der ved, hvor pengene gør mest gavn.”
- Horsens Folkeblad, 13/5 2016

Lars Krarup, borgmester i Herning
”Det er nemt at forstå frustrationen [over omprioriteringsbidraget, red.], som jeg deler.”
- Politiken, 29/1 2016

Søren Kjærsgaard, borgmester i Holbæk Kommune:
”Effektiviseringer og omprioritering er ikke noget nyt for kommunerne -det har vi gjort i flere år for at genoprette ikke blot den kommunale, men hele den danske økonomi. Der ligger derfor ikke nogle lette løsninger tilbage, der kan levere en procent. Det kan vi sige uden den mindste tøven. Det kommer til at gøre ondt på velfærden og medarbejderfronten - andet vil være at stikke borgerne blår i øjnene.”
- Dagbladet Roskilde, 12/5 2016

Carsten Kissmeyer, borgmester i Ikast-Brande Kommune:
”Det ikke er muligt at finde 1 pct., uden at det kan mærkes.”
- Politiko.dk, 30/6 2015

Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune
"Alle kommuner gerne vil have omprioriteringsbidraget fjernet, ikke mindst i en tid, hvor udgifter til flygtninge presser kommunerne ekstra.”
- Nordjyske Stiftstidende, 9/3 2016

Martin Damm, borgmester i Kalundborg Kommune og formand for KL
”Jeg kan bare sige, at vi ser ind i en politisk mekanisme, hvor regeringen stjæler pengene fra kommunerne i et baglokale i juni (kommuneaftalen, red.) for så at overrække dem fra balkonen i november (med finansloven, red.). Det ærgerlige er, at der mangler ærlighed over for borgerne i den manøvre.”
Berlingske, 3/9 2015

Hans Luunbjerg, borgmester i Kerteminde Kommune:
”Uanset hvordan man vender og drejer det, så vil den ene procents besparelse gå ud over velfærden. Det vil gå ud over serviceniveauet, for vi har jo ikke nogle bycykler, vi kan spare på, for det har vi aldrig haft råd til.”
- Fyens.dk, 4/7 2015

Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune:
" Ja, så skulle den 12. maj altså blive dagen, hvor jeg holdt en tale blandt røde faner. Men hvis man har fulgt med i medierne, så kan man min holdning; et klart og rungende nej til omprioritering (…) Det kommer til at koste os medarbejdere, service og velfærd.”
- Lokalavisen Kolding, 17/5 2016

Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune
”Hvis vi skal pille en procent ud, så vil det få konsekvenser hele vejen rundt.”
- Randers Amtsavis, 8/9 2015

Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune:
”Hvis det skal være attraktivt at være kommunalpolitiker, må Folketinget give os lov til selv at prioritere. Ellers må folketingspolitikerne jo stille op til kommunalvalget (…) Det er fair nok, hvis vi skal spare, men det vil kunne mærkes ude hos borgerne. Vi har foretaget udliciteringer, privatiseret rengøring og andre effektiviseringer, og kæden hopper af, når folketingspolitikere giver udtryk for, at vi har masser af penge i kommunerne.”
- Fyens Stiftstidende, 10/3 2016

Kenneth Muhs, borgmestre i Nyborg Kommune
”Signalet til regeringen er klart: Omprioriteringsbidraget vil gå ud over kernevelfærden og vores dygtige medarbejdere. Giv os nu det lokale råderum tilbage, så vi selv kan prioritere midlerne dér, hvor de lokalt giver bedst mening.”
- Fyens Stiftstidende, 15/5 2016

Uffe Jensen, borgmester i Odder Kommune
”Det er et problem, at vi får pengene tilbage i øremærket tilstand, hvor man på Christiansborg har bestemt, hvad vi i Odder Kommune skal bruge pengene til. Man kunne godt argumentere for, at det har vi rent faktisk bedre styr på lokalt.”
Aarhus Stiftstidende, 31/3 2016

Borgmester i Randers Kommune, Claus Omann Jensen:
”Det kommer til at gøre ondt (…) Jeg kan godt forstå, at man som folketingspolitiker har en interesse i at give nogle klare signaler til vælgerne. Men vi har et kommunalt selvstyre, hvor lokalpolitikere er betroet at varetage den nære borgerservice.”
- Berlingske, 3. september 2015

Henrik Hvidesten borgmester i Ringsted Kommune:
”I mange år har vi arbejdet på effektiviseringer. Gevinsterne har vi brugt på skattelettelser og bedre service. Den mulighed tager regeringen fra os med omprioriteringsbidraget, og det er vi meget kede af”.
- Berlingske, 3. september 2015

Jens Ive, borgmester i Rudersdal Kommune
”De økonomiske rammer for kommunen er under et sjældent set pres (…) Hovedårsagen til forværringen af kommunens økonomi er, at regeringen har introduceret et såkaldt omprioriteringsbidrag på en procent af kommunernes serviceudgifter.”
- Frederiksborg Amts Avis, 3. september 2015

Steen Vindum, borgmester i Silkeborg Kommune
”Skal jeg være helt ærlig, så er det ikke noget jeg bryder mig om. Det er sådan en slags statslig detailstyring.”
- Midtjyllands Avis, 7/7 2015

Stén Knuth, borgmester i Slagelse Kommune:
”Det er stort set hele vejen rundt. Daginstitutioner, skoler, handikapområdet. Det er de store nære velfærdsområder, jeg vil kigge på.”
- Politiken, 30/6 2015

Mogens Haugaard, borgmester i Stevns Kommune
”Vi risikerer at skulle sidde og skære på områder, hvor der ikke er ret meget at skære i. (…) Så kan vi vælge mellem at spare på børnene og de ældre eller helt holde op med at reparere huller i vejene.”
- Dagbladet Køge, 5/3 2016

Mads Jakobsen, borgmester i Struer Kommune:
”Man beder kommunerne om at skære og deler pengene ud bagefter. På den måde bliver vi de kedelige fyre, der ikke kan unde de gamle deres service, og så kan Dansk Folkeparti bag efter komme og tage æren for at rette op på det. Jeg forstår godt det politiske spil, men jeg synes ikke om, at kommunerne bliver styret fra Christiansborg.”
- Randers Amtsavis, 8/9 2015

Lars Erik Hornemann, borgmester i Svendborg Kommune:
”Kommunerne kommer til at finde besparelserne. Og Folketinget får lov til at dele pengene ud igen. Det er fuldstændig uacceptabelt og et groft brud på det kommunale selvstyre.”
- Fyns Amts Avis, 13/5 2016

Claus Wistoft, borgmester i Syddjurs Kommune:
”Teknikken ved omprioriteringsbidraget er tudetosset, fordi vi starter ude i kommunerne med at lave et budget, hvor vi tager hensyn til omprioriteringsbidraget, hvorefter regeringen kommer efterfølgende med øremærkede penge til et andet formål.”
- Adresseavisen Syddjurs, 17/5 2016

Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune:
”Vi vil gerne være med til at effektivisere, men hvis de beløb, der er fremme lige nu, ender med at forsvinde fra kommunerne, så kan vi ikke nøjes med at kigge på vores arbejdsgange, så vil der være ydelser, der bliver ramt.”
- Ritzaus Bureau, 28/4 2016

Knud Larsen, borgmester i Vordingborg Kommune:
”Der vil ske forringelser på servicetilbud til borgere på velfærdsområderne.”
- Sjællandske Næstved, 30/6 2015

Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa Kommune:
”Ved at komme med barnlige ansvarsfraskrivelser får man andre til at træffe beslutninger. Selvbestemmelsen i kommunerne bliver mindre.”
Politiken, 29/1 2016


Flere artikler om emnet

Annonce