BoligJob-ordning er bistandshjælp til byggeriet

På trods af Dansk Byggeri og adskillige ledende borgerlige politikeres påstande om det modsatte, så er BoligJob-ordningen ineffektiv statsstøtte til byggefagene og spild af skatteydernes penge.
forsiden af Jyllandspostens erhvervssektion har Dansk Byggeri spurgt sine medlemmer, om de mener, at de forsat skal have statsstøtte på 33 pct. Ikke overraskende, mener mange håndværksmestre at det er en fremragende ide. Og det er vel heller ikke overraskende, at mange af
deres kunder er glade for fradraget.

Man kan derfor undre sig over hvorfor bl.a. Venstres Ellen Trane Nørby, hvis parti ellers bruger det meste af sin taletid på at hyle op om konkurrenceevnen og normalt hylder de frie markedskræfter, her lader spænde for en vogn, som åbenlyst skader konkurrenceevnen og i bund og grund blot er bistandshjælp til byggeriet.

Men er det virkeligt rimeligt, at alle skatteyderne - også dem der i bor til leje - skal betale for at boligejerne kan vedligeholde deres huse? Svaret er naturligvis nej, og det er der tre grunde til: Det virker ikke, det skader den samlede økonomi og fordelingspolitisk vender det på hovedet.

1. Ineffektivt: Det meste af håndværkerfradraget bliver brugt til at få udført arbejde, som alligevel ville være blevet udført. Størsteparten af pengene går altså til alle dem, der alligevel skulle have malet huset eller i forvejen fik gjort rent. Hermed gør langt størstedelen af pengene ingen som helst gavn, udover at håndværkerne kan tillade sig at tage lidt mere for deres ydelser.

2. Skadeligt: BoligJobordning skævvrider markedet for håndværkerydelser. Når private boligejere kan hyre håndværkere med tilskud fra staten vil efterspørgslen - og dermed også prisen på håndværkerydelser - stige. Da den højere pris også kommer til at gælde for de private virksomheder, hvor håndværkere er underleverandører, betyder BoligJob-ordningen en forringelse af produktivitet, konkurrenceevne og i sidste ende tab af eksport.

3. Forkert: BoligJob-fradraget er en skattelettelse til en gruppe, boligejerne, som i forvejen har fået rigeligt med lettelser. Ikke mindst skattestoppet på ejendomsværdiskatten har betydet, at boligejerne igennem de sidste ti år har sparet en formue i skat. Man må spørge sig selv om det er rimeligt, at de nu endnu en gang skal have gaver, der betales af resten af befolkningen.

Det er klart at der på kort sigt bliver skabt nogle jobs fordi boligejere eksempelvis fremskyder reparationer, og der kan også være en gevinst ved, at noget sort arbejde bliver hvidt. Men det er og bliver et instrument, der skal bruges kortsigtet, hvis ikke det skal være ren statsstøtte til en udvalgte kunder i én branche.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby stiller på sin Facebook-profil spørgsmålstegn(!) ved beslutningen. ”…Tåbeligt at regeringen vil afskaffe den. Vi ønsker at fortsætte initiativet som skaber job og praktikpladser i byggeriet og har finansieret en fortsættelse i vores finanslovsudspil” skriver hun.

Man kan derfor undre sig over hvorfor Trane Nørby, hvis parti ellers bruger det meste af sin taletid på at hyle op om konkurrenceevnen og som normalt hylder de frie markedskræfter, her lader spænde for en vogn, som åbenlyst skader konkurrenceevnen og i bund og grund blot er bistandshjælp til byggeriet.


Flere artikler om emnet

Annonce