Annonce

Danmark blødte industrijob på Venstres vagt

Antallet af job i industrien faldt fra 2000 til 2012 med 123.000, slår Tænketanken Kraka fast. Det vækker forargelse hos flere Venstrefolk, men de glemmer, hvem der faktisk sad på magten. De seneste to år har industrien oplevet fremgang.
Tænketanken Kraka har i dag offentliggjort en undersøgelse, som viser, at Danmark fra 2000 til 2012 har mistet 123.000 job i industrien. Det er mange job, og nyheden har fået TV2 Nyhederne til at lave følgende historie: ”Blodrødt danmarkskort: Her forsvinder industrijob”.

Historien har fået flere Venstrefolk op af stolene. Herunder Venstres næstformand Kristian Jensen, som skriver på sin Facebook-side:

”Industrijobs er forsvundet i alt for mange kommuner og særligt landdistrikterne er hårdt ramt. Jeg vil give virksomhederne bedre muligheder ved at liberaliserer planloven og sænke afgifter for produktionsvirksomheder. Vi skal have gode industrijobs i Danmark, men det forudsætter mere politisk handling.”

Men Kristian Jensen ignorerer det faktum, at jobbene stort set forsvandt, mens han var ved magten sammen med Konservative og Dansk Folkeparti fra 2001 til 2011, og at industrien i dag oplever fremgang.

Ifølge Dansk Metal har industrien i Danmark oplevet fremgang i beskæftigelsen de sidste fem kvartaler i træk. Således er Metal i dag nede på en ledighedsprocent på 4,3 modsat 10,8 procent i 2010. Samtidig viser fagforeningens egne prognoser også, at stigningen vil fortsætte næste år.

”Siden 2008 har vi forbedret produktiviteten med 35 procent ved automatisering, nye samarbejdsformer, uddannelse og innovation. Så industrien er rimelig godt på sporet og har også skabt 4.000 nye arbejdspladser de sidste fem kvartaler. Det er der ikke så mange, der snakker om, men det er en god indikator på, at det er vendt i industrien,” siger formand for Dansk Metal Claus Jensen til B.T.

Han ønsker ikke at give nogen skylden for det store tab af industriarbejdspladser, som Danmark har oplevet, men fremhæver dog de mange afgifter, som blev pålagt erhvervslivet i løbet af 00’erne:

”Danmark havde for få år siden et afgiftsniveau, der var 70 procent højere end gennemsnittet i EU. Det svarer til, at danske industriarbejdere skulle starte 70 meter bagud på en 100-meter mod de andre europæiske lande,” siger Claus Jensen.

Krakas undersøgelsen kommer i forbindelse med konferencen ”Industrien til debat”, som Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter afholder.


Flere artikler om emnet