Annonce

DF løber fra deres dagpengereform

Dansk Folkeparti forsøger at løbe fra en dagpengereform, som de selv har fået vedtaget på trods af advarsler.
Kristian Thulesen Dahl står som den seneste person på mål for en udmelding om ændringer af dagpengereglerne. Seneste tirsdag den 19. august, hvor Dansk Folkepartis formand lagde op til ændringer, hvis altså der kom en blå regering efter et valg.

Det er ikke første gang at partiet signalerer at de ønsker ændringer af den reform, de selv har lavet. I slutningen af 2013 var Dansk Folkeparti også på banen, i form af arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted, med kritik af reformen. Og den 19. august 2014 kunne man på TV2 News høre finansordfører René Christensen udtale, at man ikke havde kendskab til konsekvenserne, da man i sin tid forhandlede dagpengereformen på plads.

Hver gang problematikken dukker op, har Dansk Folkeparti en udmelding klar til de ramte lønmodtagere. Og omtanken er da også dejlig at se fra deres side, hvis ikke det var for det faktum, at Dansk Folkeparti enten selv har glemt eller ikke vil huske folk på, hvad de sammen med Venstre og Konservative har skrevet ind i reformen:

Dagpengeperioden halveres fra 4 til 2 år. Det er erfaringen fra lignende reformer op gennem 1990’erne, at forkortelser af dagpengeperioden øger søgeaktiviteten og sikrer hurtigere afklaring af jobønsker blandt ledige. Forslaget har først fuld virkning i 2013, hvor ledigheden ventes at være aftagende, og manglen på arbejdskraft igen tager til blandt andet i lyset af den demografiske udvikling.”

Motivationseffekten udeblev
Da man indførte reformen, vidste man udmærket, hvad man lavede. Man brugte motivationseffekten eller skræmmeeffekten som argument, sammen med arbejdsmarkedsreformerne fra 90´erne, til at slagte dagpengesystemet.

Og man gættede eller håbede på, at Danmark ville få øget beskæftigelse allerede i 2013, men man har tydeligvis ikke taget de mange faktorer på arbejdsmarkedet med i overvejelserne, og man har troet, at reformen ville have samme virkning som arbejdsmarkedsreformerne i 90´erne. Til trods for at konjunkturerne har været på to meget forskellige niveauer og i to meget forskellige udviklinger.

Derfor er det himmelråbende at høre, fra især Dansk Folkeparti, at mangel på information er udslagsgivende for reformens problematikker i dag.

Reformen er simpelthen ikke gennemtænkt godt nok og virker efter alt dømme mere som et ideologisk angreb på lønmodtagerne, end som et værktøj til at tøjle det høje antal ledige, som Danmark både dengang og nu står med.

Jes Kjær Møller (født 1991) studerer politik og administration på Aalborg Universitet


Flere artikler om emnet