Annonce

DSU: Kæmpe-opgave at få fat i unge til kommunalvalg

Danskerne - især de unge - ved ikke, at der er kommunalvalg i november.
Det er gået de fleste danskeres næse forbi, at der i november er valg til landets kommunalbestyrelser. Især de unge er uvidende om, at de skal til valgurnerne.

Det viser en ny undersøgelse fra YouGov, som mandag blev offentliggjort i nyhedsbrevet Momentum. Nyhedsbrevet udgives af Kommunernes Landsforening.

Tirsdag 21. november er valg til 91 kommunalbestyrelser og fem regionsråd. Men det er ikke gået op for fire ud af 10 vælgere, viser undersøgelsen. Det er 10 procentpoint flere end ved seneste undersøgelse for fire år siden , hvor 34 procent ikke var klar over, at der var kommunalvalg.

Mest ukendskab til det kommende valg findes blandt de helt unge 17-24 årige, hvor 63 procent ikke ved, hvilket valg der finder sted senere på året.

Tallene overasker formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Lasse Quvang Rasmussen. Især det lave kendskab blandt de helt unge bekymrer.

"Der ligger en kæmpeopgave forude for at få udbredt kendskabet til det kommende kommunalvalg til de unge. Det er simpelthen ikke godt nok, at så få rent faktisk ved, at det er i efteråret de har mulighed for at deltage det lokale demokrati," siger Lasse Quvang Rasmussen.

Gå i gang med valgkamp nu
Han opfordrer til, at politikere, kommuner og de myndigheder, der har ansvaret for kommunalvalget - det vil blandt andet sige Indenrigsministeriet - allerede nu sætter større fokus på det kommende kommunalvalg.

"Der er ingen grund til at vente til efteråret. Det gælder om at komme ud så hurtigt som muligt," siger Lasse Quvang Rasmussen.

På de socialdemokratiske kandidatlister over hele landet er der opstillet 77 DSU'ere til valget til kommunalbestyrelserne og syv til regionsrådene.

"Uden at jeg vil bestemme, hvad de skal sætte fokus på og gør i valgkampen, så tror jeg, at det er utroligt vigtigt for at få de unge til stemmeurnerne, at de fokuserer på netop de emner, de unge er optaget i lokalområdet: Ungdomsboliger, ungdomshuse, bedre og billigere transport mellem hjem og uddannelsessteder og så videre. At der bliver skabt identifikation til de unge vælgere," siger DSU-formanden.

De unge vælgere skal ikke opleve at komme til et debatarrangement, hvor der sidder fem ældre, gråskæggede mænd på podiet

Lasse Quvang Rasmussen opfordrer samtidig til, at de unge politikere er synlige de steder, hvor de unge vælgere befinder sig her til sommer som festivaler, byfester, markeder, på strande og parker. Og at de socialdemokratiske kandidater er synlige på uddannelsesstederne i efteråret og i de mange debatter, som arrangeres lokalt op til valget.

"De unge vælgere skal ikke opleve at komme til et debatarrangement, hvor der sidder fem ældre, gråskæggede mænd på podiet. De skal kunne se, at de unge politikere også er til stede og blander sig i debatten med de unges lokalpolitiske emner," siger Lasse Quvang Rasmussen.

De unge føler sig overset
Formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær, er også bekymret over de unges manglende kendskab til kommunalvalget. Han mener, at det er udtryk for, at de ikke føler sig som en del af den politiske debat.

»De unge bliver ikke inviteret med, hverken af medierne eller af politikerne. Derfor får de heller ikke de informationer, som de har brug for,« siger Kasper Sand Kjær til Nyhedsbrevet Momentum.

»Det kan godt være, at de unge ikke involverer sig i partipolitik. Men de har både holdninger og viden, når det gælder samfundsforhold. De deltager bredt og er faktisk verdensmestre i det,« siger Kasper Sand Kjær.

I følge professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet skyldes den vigende viden om kommunalvalget, at i 2013 blev slået mere på tromme for valget – hvilket også afspejler sig i, at 15 pct. flere unge stemte, skriver Jyllands-Posten.

I følge Nyhedsbrevet Momentum har 230.000 unge muligheden for at at stemme for første gang.

 

 


Flere artikler om emnet