Annonce

Ekspert om seniorpræmie: ”En omvendt Robin Hood”

Raske og ressourcestærke ældre belønnes med op til 67.000 skattefri kroner for at forlænge arbejdslivet – selv om de alligevel havde tænkt sig at gøre det
Beregninger fra Beskæftigelsesministeriet viser, at det i høj grad bliver de velstillede, ressourcestærke og stadig fysisk friske ældre, der får del i seniorpræmie-ordningen. En pengepræmie som gives til dem, der arbejder længere end folkepensionsalderen.

Pengepræmien er på 67.000 skattefri kroner oven i den almindelige løn, hvis han arbejder 2 år længere. Tager man et enkelt år ekstra på arbejdsmarkedet scorer man 42.000 kroner i seniorpræmie.

Af samme grund vil ordningen kun i begrænset omfang fremme beskæftigelsen. Beskæftigelsesministeriet anslår, at 5.600 personer vil få præmien i 2020, men heraf ville de 5.000 under alle omstændigheder have arbejdet ud over folkepensionsalderen.

Seniorpræmie-ordningen koster staten 170 millioner kroner årligt. For de penge får man altså reelt kun en merbeskæftigelse på 600.  

”I årevis har vi set, at folk frivilligt vælger at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis de har fysikken til det. Derfor er der ikke ret mange jobs i denne seniorpræmie,” siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, professor på Aalborg Universitet, til Politiken.

Han kalder seniorpræmien en ”omvendt Robin Hood”. der snupper fra almindelige seniorer og giver til de rige..

Direktør hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, tilslutter sig kritikken:

Det er jo ikke de nedslidte, der får glæde af denne seniorpræmie

”Det er jo ikke de nedslidte, der får glæde af denne seniorpræmie. Præmien kommer i høj grad til at berige dem, der i forvejen har besluttet sig for at arbejde videre, nemlig de veluddannede og de velstillede,” siger han til Politiken.

Minister: S havde lagt snittet anderledes

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder det ”helt legitimt” at diskutere, hvem der får mest glæde af seniorpræmien. Han understreger, at S-regeringen dog på ingen måde er modstandere af at hjælpe ældres beslutning om at arbejde videre efter pensionsalderen på vej med en økonomisk gulerod.

Seniorpræmien var en del af den aftale om seniorpension til nedslidte, som den forrige regering indgik med Radikale og Dansk Folkeparti

Socialdemokratiet tilsluttede sig i sidste ende aftalen. Hummelgaard understreger, at S havde lagt snittet anderledes, hvis partiet havde været med i aftalen.

Opdateret 22.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet