Forfatter: S-analyse ramte helt forkert

Forfatteren til en ny bog om det socialdemokratiske idegrundlag mener, at partiets aktuelle krise skyldes et fravær af ideologisk rodfæstning.
I de lyse og moderne mødelokaler hos det velrenommerede københavnske Public Affairs-bureau Operate A/S tager den nyslåede forfatter Anders Dybdal imod.  Til dagligt er han chefrådgiver og lever af at sælge kommunikationsydelser til højestbydende, men i fritiden har han skrevet og redigeret bogen ”Socialdemokratiske Tænkere”, der udkommer onsdag den 9. april.

Netavisen Pio satte sig for at høre, hvorfor forfatteren har skrevet bogen og hvad han mener, fortidens tænkeres tanker kunne sige om den aktuelle politiske situation. Ifølge ham er der nemlig først sket en afideologisering og derefter en afpolitisering af Socialdemokratiet, fordi alt for få har været bekendt med det ideologiske tankegods:

”Hvis Socialdemokratiet skal have en gloværdig fremtid, og det er jo det, jeg ønsker, så skal der være en bevidsthed i partiet om ideologiens betydning,” fortæller han, mens han forklarer om den årelange proces med at udvælge og redigere det 300 sider lange værk samtidig med, at han skulle passe arbejde og stifte familie.

Bidragyderne til de enkelte kapitler er et væld af danske og skandinaviske historikere som Claus Bryld, Henrik Dahl og Jørn Henrik Petersen, der mest kendte i offentligheden.

Bogen samler 15 af de mest indflydelsesrige ideologiske tænkere, som igennem de sidste 150 år har inspireret socialdemokratierne i hele Norden. Fra Karl Marx over Gunnar og Alma Myrdal til Mogens Lykketoft. Der er desuden blevet plads til to af fremtidens potentielle inspirationskilder: den amerikanske økonom Joseph Stiglitz og den engelske teoretiker Maurice Glasman.

Desværre er der, af pladshensyn, ikke blevet plads til Socialdemokratiets grundlægger Louis Pio, hvilket ærgrer både interviewer fra netavisen der bærer hans navn og interviewoffer: ”Det var et valg imellem Louis Pio og Frederik Borgbjerg,” fortæller Anders Dybdal og fortsætter: ”Louis Pios tanker var ikke så originale, men til gengæld var hans arbejde for at oversætte og udbrede dem helt afgørende for den løbende idéudvikling, der var i den opbyggende fase af partiet.”

Socialdemokratisme er en praktisk ideologi
Den socialdemokratiske ideologi drev udviklingen i store dele af Europa i det meste af det 20. århundrede, men alligevel er dens plads i lærerbøgerne nærmest en notits ved siden af marxismen og liberalismen.

Det skyldes ifølge Anders Dybdal, at den socialdemokratiske ideologi er en pragmatisk ideologi, som ikke er udtænkt i elfenbenstårne langt fra de vælgere, som den skal repræsentere. I modsætning til den ortodokse marxisme som nok så fin ud i lærebøger og teoretiske modeller, men som ikke virkede ude i virkeligheden:

”Eduard Bernstein så ud i virkeligheden og konstaterede, at kapitalismen ikke gjorde arbejderklassen mere og mere fattige, som Marx og Engells havde forudset. Den var med til at skaffe mere velstand,” forklarer forfatteren, der selv har en forkærlighed for den tyske politiker, som var den første, der formulerede en samlet kritik af marxismen. Begejstringen er så stor, at Anders Dybdal har opkaldt sin førstefødte søn efter ham.

Bernstein er ifølge Anders Dybdal ophavsmand til de tre ting, der afgørende adskiller socialdemokratismen for marxismen. Nemlig, at målet ikke er at omstyrte kapitalismen igennem en revolution, men at styre den gennem en demokratisk stat, at det skal ske i et samarbejde mellem klasserne i samfundet, og at det liberale demokrati med sine frihedsrettigheder er en forudsætning herfor.

Vi blev ikke rigere
Socialdemokratierne i hele Europa har siden finanskrisen været i granatchok, og socialdemokratiske partier, der traditionelt har været regeringsbærende, har fra nord til syd indkasseret det ene valgnederlag efter det andet.

Ifølge Anders Dybdal skyldes de aktuelle problemer med vælgeropbakningen i Danmark ikke kun, at partiet har haft en række dårlige sager, siden man overtog regeringsmagten. Nej, den grundlæggende samfundsanalyse i Socialdemokratiet er slået helt fejl.

Han fremdrager et citat fra et kongrespapir, som Socialdemokraterne præsenterede tilbage i 2008, hvor der står: ”Vi er rigere, bedre uddannede og mere succesrige, end det nogensinde er set før. Og medmindre ukendte katastrofer indtræffer, kan vi se frem til at blive rigere i de kommende årtier. Alle forudsætninger for, at økonomien vil vokse er tilstede, men hvad vi skal bruge den øgede velstand til, er et politisk valg. Et ideologisk valg.”

Politik handlede altså om, hvordan man fremover skulle dele ud af samfundets velstand. Ti dage senere krakkede Lehman Brothers, og finanskrisen begyndte. Denne ”ukendte katastrofe” hev i den grad socialdemokraterne med ned, fordi man i de voldsomme opgangstider havde glemt den grundlæggende kritik af kapitalismen.

”Lige efter finanskrisen var der mange, der tænkte: ”Nu er der et tidehverv på vej, nu ændrer tankegangen den måde partiet tænker på”. Men det gjorde det ikke,” lyder det, næsten lidt opgivende, fra forfatteren.

Ifølge ham er der et behov for, at Socialdemokratiet stiller sig selv tre grundlæggende spørgsmål: ”Hvad står vi i, hvad står vi for og hvad gør vi så?” Hvis ikke det sker, så risikerer man - med en anden af de socialdemokratiske tænkere, John Maynard Keynes, let omskrevne ord - at: ”Uden ideologisk overbygning risikerer man at blive en slave af andres ideer.”

Socialdemokratiske tænkere udkommer på onsdag, indtil da kan man læse mere om bogen her.

Om Anders Dybdal
Født i 1982 og opvokset i Ringsted.
Seniorrådgiver i Operate A/S og ekstern lektor på Roskilde Universitet. Tidligere akademisk konsulent for Mogens Lykketoft.
Uddannet kandidat i politisk kommunikation og ledelse fra Copenhagen Business School.
Tidligere aktiv i Danmarks Socialdemokratisk Ungdom og i 2008 medstifter af Tænketanken Cevea.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce