Annonce

Førte Løkke virkelig Danmark sikkert igennem krisen?

Det er en myte, at VK-regeringen førte Danmark trygt igennem den økonomiske krise.

Til trods for, at Venstre overlod en ramponeret økonomi og store statsunderskud, har Lars Løkke været dygtige til at skabe og udbrede myten om, at VK-regeringen førte Danmark sikkert gennem Finanskrisen.Venstre har generelt været dygtige til at tage æren for gode økonomiske nyheder, mens ansvaret for dårlige nøgletal er blevet fedtet af på grådige grækere og dovne efterlønnere. Den 10. maj 2012 udtalte Venstres finansordfører Peter Christensen eksempelvis til Berlingske:
"Det er rigtigt, at krisen har ramt Europa hårdt. Det er der ingen, der kan være i tvivl om. Fakta er bare, at når du kigger på Danmarks økonomiske position i EU, så er vi både blandt de lande, der har klaret sig bedst gennem krisen, og som står bedst rustet til de kommende år".

Venstre har generelt været dygtige til at tage æren for gode økonomiske nyheder, mens ansvaret for dårlige nøgletal er blevet fedtet af på grådige grækere og dovne efterlønnere.

Men myter er og bliver, ja, myter. Fantasifulde opspind, der tilsættes en anelse fakta, for at få hele retten til at glide lettere ned. Men opspind, ikke desto mindre. Myter bliver ikke mere sande af, at et flertal i befolkningen abonnerer på dem, eller at de gentages igen og igen. Og der er lige så lidt bund i Venstres myter om Finanskrisen som myten om, at man ikke kan lære en gammel hund nye tricks.

Den 2. april aflivede The Economist endegyldigt myten om, at Danmark er sluppet nådigt igennem krisen og er tilbage med fuld fart frem. The Economist har i nedenstående tabel udregnet, hvor mange år, der vil gå, før de forskellige OECD-landes bruttonationalprodukt er tilbage på før-krise niveau. Tabellen måler altså på én gang, hvor hårdt krisen har ramt det enkelte land, samt hvor hurtigt landene vokser sig ud af krisen. Lad os et øjeblik kigge på tallene.

Danmark ”tabt” 6,6 år i krisen – hvilket er næsten tre gange så højt som OECD-landenes gennemsnit på 2,7 år. Danmark er i dårligt selskab og ligger og roder et sted mellem Island og Portugal.

Som det fremgår af tabellen har Danmark ”tabt” 6,6 år i krisen – hvilket er næsten tre gange så højt som OECD-landenes gennemsnit på 2,7 år. Danmark er i dårligt selskab og ligger og roder et sted mellem Island og Portugal, hvilket næppe kan betegnes som en drømmesituation, da Island kører retssag mod deres forhenværende statsminister, og Portugal måned for måned kæmper med at låne penge på finansmarkederne og holde statsbankerotten for døren. Det bemærkelsesværdige er, at Danmark ikke blot ligger over både EU’s-, Eurozonens- og OECDs gennemsnit, men at vi ligger langt fra de lande, som vi ellers normalt sammenligner os med, herunder Norge, Sverige og Tyskland.

Summa summarum, Danmark er altså hverken kommet let igennem krisen eller hurtigt på vej ud af den igen. Tværtimod: Vi mistede næsten fem procent af vores samlede velstand og er kun langsomt på vej ud af krisen igen. Så næste gang de borgerlige påstår det modsatte, skulle man måske bruge et øjeblik på at tjekke, om myten faktisk holder.

 

 

 


Flere artikler om emnet