Annonce

Guide til valgaftenen: Kampene i Hovedstaden

Her er de store persondramaer i hovedstadens fire kredse, som man skal lægge mærke til i morgen aften.
Mens meningsmålingerne spår dødt løb mellem blokkene spidser kampen om mandaterne internt i partierne til. Her er de kampe som vi forudser internt i partierne.

Hos Enhedslisten har man partiliste og selvom partiet står til fremgang, så er der ikke særlig interessant at se på hvem der slås mod hvem.
Københavns Storkreds
Hos Socialdemokraterne er der usikkerhed om det eventuelle fjerde mandat, som folketingsmedlemmerne Mette Reissmann og Yildiz Akdogan kæmper om. Om det fjerde mandat vindes, så kræver det formentlig, at Helle Thorning-Schmidts personlige stemmetal bliver bedre end sidst.

Der er spænding hos både SF og de radikale, hvor tilbagegangen rammer et par af partiernes profiler. Hos SF kan det betyde farvel til Özlem Cekic.  Hos de radikale er det socialminister Manu Sareen og tidligere miljøminister Ida Auken, der slås om et mandat. Næsten sikkert er det, at folketingsmedlem Lone Loklindt ryger ud.  

Tilbagegang til Venstre har sat folketingsmedlem Martin Geertsen op imod folketingsmedlem Jan E. Jørgensen. Sidst var det blot 400 stemmer i Geertsens favør, der skilte de to. Geertsen bør være favorit, men Jan E. Jørgensen har rullet en stor, dyr kampagne mod grundskyld ud over hele byen.
Københavns Omegns storkreds
På den københavnske vestegn er der hos Socialdemokraterne lagt op til et spændende valg mellem tidligere justitsminister Morten Bødskov og Mattias Tesfaye. Men får partiet kun tre mandater, så er en af dem i farezonen.

Det mest profilerede kapløb er hos de konservative, hvor man har en trio, der kæmper om et mandat. Det bliver formentlig en tæt kamp imellem partiets unge håb Rasmus Jarlov, mediefænomenet Mads Holger og Gentoftekredsens kandidat Casper Strunge.

Også hos Venstre er der kamp mellem folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt, miljøminister Karen Ellemann, tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard og USA-ekspert Mads Fuglede om to, måske tre mandater.

Endelig er der Dansk Folkeparti, som i omegnen stiller med Pia Kjærsgaard. Hvis hun som forventet rydder bordet for personlige stemmer, så står en række af hendes medkandidater til at komme ind på badebilletter, herunder den flittige læserbrevsskribent Kenneth Kristensen Berth og internet-fænomenet Kristian Tørning.
Nordsjællands Storkreds
Hos SF er der kun en plads og den går til enten tidligere EP-kandidat Teis Volstrup eller byrådsmedlem Trine Schønning Torp fra Halsnæs. Normalt slår relativt ukendte kvinder, altid relativt ukendte mænd i SF.

De radikale risikerer at tabe et mandat. Det vil i så fald blive udenrigsminister Martin Lidegaard, der har overtaget storkredsen efter Margrethe Vestager.

Samme situation som de radikale står de konservative i. Her er regionsrådsmedlem Mette Abildgaard til at blive nummer et, men hun risikerer at det ikke er nok. Det er også et internt opgør mellem den moderate Mette Abildgaard og Pernille Vermund, der er en favorit på den konservative højrefløj.

Hos Venstre tog Lars Løkke Rasmussen alle stemmerne sidst, og det bliver interessant hvem der skal følge med Sophie Løhde og Claus Hjort Frederiksen på Christiansborg. Sidst fik partiet fire mandater, men det kan godt ende med kun at være tre.

Interessant bliver det også at se, hvor mange personlige stemmer som Liberal Alliances Anders Samuelsen får. Det kan formentlig trække et mandat mere med og det kan gå til enten økonom/debattør Niels Westy eller byrådsmedlem Jonathan Nielsen fra Hillerød.
Bornholms Storkreds
Der er normalt ikke meget spænding på Bornholm, hvor S og V sidder på et mandat hver. Denne gang er der stadigvæk usikkerhed om hvem der skal repræsentere Socialdemokraterne efter Jeppe Kofod. Lea Wermelin er storfavorit og har opbakning fra bl.a. borgmester Winnie Grosbøll, men Claus Larsen-Jensen kæmper hårdt for det.

Der er desuden en nærmest teoretisk situation, hvor Venstre taber Peter Juel Jensens mandat til Dansk Folkeparti. Det kræver dog en tilbagegang for Venstre på 8 procent og en tilsvarende fremgang til DF. Det virker usandsynligt, men det skete tilbage i 1973, hvor V tabte et mandat til Fremskridtspartiet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet