Annonce

JA'et gavner danske arbejdere

Lønmodtagere vil få flere rettigheder, kampen mod social dumping bliver nemmere og danske virksomheder får nemmere ved at konkurrere, hvis danskerne afskaffer retsforbeholdet.
Har Dansk Metal solgt vores sjæl til regeringen? Går vi ind for, at EU skal bestemme det hele? Har vi da helt glemt, at det er danske lønmodtagere, vi repræsenterer?

Svaret på spørgsmålene er nej.

Der er fem gode grunde til at Dansk Metal og resten af dansk fagbevægelse anbefaler et ja den 3. december.

Styrker lønmodtagernes rettigheder og retssikkerhed
For det første styrker et ja danske lønmodtageres rettigheder og retssikkerhed. Et ja gør det simpelthen lettere at sikre sig den løn, man har ret til, når man arbejder på en udenlandsk ejet virksomhed. Det vil være med til at forhindre snyd. Hvordan det mere præcist fungerer, har vi beskrevet på vores hjemmeside, hvor der også er en kort film om afstemningen.

Styrker kampen mod social dumping
For det andet styrker et ja den danske model og kampen mod social dumping. Hvis vi stemmer ja, kan der ikke længere opstå tvivl om, hvilket lands love, der gælder, når der er konflikt mellem arbejdstager og arbejdsgiver fra forskellige EU-lande. Hvis det kollektive kampskridt tages i Danmark, gælder dansk ret og den danske model. Hvis vi havde været med i den fælles regel før sagen om Ryanair, havde vi sparet tid og penge på at diskutere med dem.

Mere fair konkurrence for danske virksomheder
For det tredje giver et ja danske virksomheder mere fair konkurrencevilkår. I dag findes fælles europæiske regler, der gør det lettere, billigere, hurtigere og mere sikkert for virksomheder at handle på tværs af Europa. På grund af retsforbeholdet kan danske virksomheder ikke gøre brug af de fælles regler i dag, og de står derfor dårligere i konkurrencen med virksomheder fra andre EU-lande. Det går især ud over de små og mellemstore virksomheder, som ikke har råd til at føre dyre retssager i udlandet. De vil have stor gavn af at være med i de fælles regler. Og når det går godt for danske virksomheder, fastholdes og skabes arbejdspladser.

Medlemskab af Europol
For det fjerde er et ja også den eneste måde at sikre, at dansk politi kan bevare sit medlemskab af Europol på samme vilkår som i dag. Derfor handler valget den 3. december også om tryghed og sikkerhed.

Danmark kan bestemme
Den femte og sidste gode grund er, at det er kun med et ja, at Danmark kan bestemme, hvornår vi vil være med, og hvornår vi ikke vil være med. Hvis vi stemmer nej, skal vi forhandle med de andre 27 EU-lande om vores forhold til Europol. Hvis vi stemmer nej, skal vi fortsat spørge de andre lande om lov, når vi gerne vil være med i fælles regler, der er til fordel for Danmark. Hvis vi stemmer ja, kan vi bestemme selv. Er det ikke lidt smartere?

Ingen grund til skræmmekampagne
Når man ser bort fra skræmmekampagner og fokuserer på, hvad vi rent faktisk skal stemme om den 3. december, har vi svært ved at finde en eneste ulempe. Der er ingen farer på færde i forhold til den danske model på arbejdsmarkedet eller i forhold til det danske velfærdssamfund. Det ændrer ikke på dansk asyl- og indvandringspolitik, om du stemmer ja eller nej. Og EU kan stadig ikke tvinge Danmark til at deltage i et samarbejde om retspolitik, som vi ikke ønsker at deltage i.

Vi får ikke paradis på jord, hvis vi stemmer ja. Der vil stadig være virksomheder, der ikke vil følge danske overenskomster, og der vil stadig komme udenlandsk arbejdskraft, der vil arbejde til en lavere løn. Så der vil stadig være brug for en stærk dansk fagbevægelse, hvis vi stemmer ja. Der vil stadig være brug stærke socialdemokratiske stemmer i Folketinget, EU og den politiske debat. Et ja løser ikke alle verdens problemer, men et ja indebærer konkrete fordele for danske lønmodtagere og virksomheder, for ofre for kriminalitet, for danske forældre og voldsramte kvinder. Skal vi ikke tage de fordele med?

Det synes vi. Derfor anbefaler Dansk Metal ubetinget et ja.

Jens Boe Andersen er EU-chef og Mette Marie Hansen er konsulent, begge i Dansk Metal


Flere artikler om emnet