Juletræs-gate: Ekstreme tosser dominerer debatten

Sagen om juletræet, som et flertal i en boligforening ikke vil købe, demonstrerer endnu engang, at integrationsdebatten domineres af ekstremerne i dansk politik.
Hvis nogen var i tvivl, så er debatten om islam, integration og kultursammenstød ikke død. Den ligger muligvis og slumrer, men som sagen om det forsvundne juletræ i Kokkedal afslører, så kan integrationsdebatten springe op når som helst. Når BT og Ekstra Bladet rydder fladen og går ’all in’, vil sagen uundgåeligt sprede sig som en steppebrand.

Fløjene i dansk værdipolitik har altid glæde af hinanden som gensidige skræmmebilleder. DF og De Radikale ved, at de gør hinanden stærkere. Kun få kan piske sager op, som de kan. Kun få kan afspore debatten og sikre at Danmark fortsat sidder fast.

Kort fortalt handler sagen om en boligforening i Kokkedal, der har valgt ikke at fortsætte traditionen med fælles juletræ i gården. Beslutningen bryder altså med tidligere traditioner og har gjort flere beboere kede af det og uforstående. For få uger siden brugte boligforeningen nemlig 60.000 kroner på en stor Eid-fest, og det er altså ikke økonomien, der gør, at boligforeningen ikke kan bruge en tiendedel af dette beløb på at fortsætte juletraditionerne.  I følge flere mediers oplysninger består det nye flertal i boligforeningen af nydanskere, og derfor får sagen mange uheldige konnotationer i integrationsdebatten.

Ligesom debatten ikke er død, er de ekstreme synspunkter i debatten lige så levende som altid. På den ene side springer Dansk Folkepartis partiapparat op som en trold af en sort og anti-muslimsk æske. I følge dem skal lokaldemokratiet sættes til side og Folketinget må have juletræet på dagsordenen. Til B.T. udtaler Martin Henriksen:
”Nu har de flertal, og det bruger de så til deres dagsorden, og det er at opprioritere muslimske traditioner, og modsat nedprioritere de danske. Der er, uanset hvordan man end vender og drejer det, en konflikt mellem muslimsk kultur og dansk kultur, og hvis ikke vi tager kampen op, så mister vi endnu mere af vores kultur.”
På den anden side står den radikale kulturminister Uffe Elbæk, der virkelig ikke kan forstå det er noget problem:
”Jeg vil bare sige, at traditioner jo hele tiden er til debat og til forhandling. Det er det i det her lokale og på alle niveauer i det danske samfund. Heldigvis. Og det vil sige, at traditioner udvikler sig.”
Ifølge Uffe Elbæk er  det snævre flertal i boligforeningen og deres totale mangel på respekt for andre blot en naturlig del af globaliseringen og den multikulturelle virkelighed. Og den udvikling mener De Radikale som bekendt ikke er til diskussion.

Hvor kunne det være skønt, hvis de mere moderate stemmer dominerede debatten i dette årti i samme omfang, som de ekstreme styrede diskussionen i det forrige.

Med andre ord står fløjene i værdipolitikken konfrontatorisk over for hinanden som tidligere. Som altid har de glæde af hinanden som gensidige skræmmebilleder. DF og De Radikale ved, at de gør hinanden stærkere. Kun få kan piske sager op, som de kan. Kun få kan afspore debatten og sikre at Danmark fortsat sidder fast.

Heldigvis har moderate og konstruktive socialdemokrater også besluttet sig for at komme på banen. Boligminister Carsten Hansen anerkender, at han ikke kan lovgive på området og understreger respekten for boligdemokratiet. Samtidig opfordrer han de lokale til at overveje deres absurde beslutning.

Afslutningsvis har Integrationsordfører Jacob Bjerregaard sikret at Socialdemokraterne melder sig ind i debatten. På facebook skriver han:
”Som tidligere formand i en boligforening er jeg helt på det rene med, at et flertal i en bestyrelse træffer beslutningerne. I denne her sag er det dog for fattigt, at et lille flertal med muslimsk baggrund tilsyneladende bortprioriterer årets juletræ. Come on nogle små sko I går i. Køb dog det juletræ!
At DF så er helt afsondret fra dansk demokrati, gør det ikke bedre. De vil have regeringen til at bryde grundloven og ophæve det lokale beboerdemokrati for at sikre det lokale juletræ. Hvad bliver det næste? At regeringen skal sørge for pynt på træet og gaver under? Eller tvinge viceværten til at agere julemand i december...
Det her handler om respekt for hinanden. Og mit klare signal skal være, at den lokale beboerforening kommer til fornuft og går ud i skoven og henter det juletræ!”
Hvor kunne det være skønt, hvis de mere moderate stemmer dominerede debatten i dette årti i samme omfang, som de ekstreme styrede diskussionen i det forrige.


Flere artikler om emnet

Annonce