Annonce

Kommunalvalg for dummies: Sådan stiller du op!

Stop politikerleden og stil op. Denne guide fra en eks-politiker lærer dig hvordan. Det er ikke svært, men du skal i gang nu.
Selvom det kan føles sådan, så er der ikke lang tid til vi skal til stemmeboksen igen. Nej, vi snakker ikke om Folketingsvalg, men om valget, der virkelig betyder noget: Regions- og kommunalvalget. Den 21. november 2017 står slaget nemlig om børn, unge, ældre, teknik, miljø, skatteprocenter og sundhed.

I en tid, hvor alle råber politikerlede, er tiden nu inde til, at du - og måske dine venner - tager sagen i egen hånd og stiller op! Det er nemlig den bedste måde at få politikere, vi alle sammen kan lide. Og nu er et godt tidspunkt at starte, så du er klar til valgkampen i 2017. Og hvilket andet godt sted at starte dit kandidatur end lige her i spalterne på Pio?

Guide til wannabe-politikkeren
Denne guide forudsætter, at du allerede er med i et parti, men hvis ikke, så skal du nok lige starte med at melde dig ind. Hvis du er ung, skal du også være med i ungdomsorganisationen. De vil lære dig alt, du skal vide og nok også give dig venner for livet – hvis du altså deltager.

1. FIND DIN FORENING: Hvis du ikke ved det - find ud af, hvilken partiforening, du hører til.

2. MØD OP OG BLIV VED: Kom til de arrangementer, din lokale partiforening holder. Så mange som muligt. Tal med de andre og hyg dig. Lyt og sug de gode argumenter til dig. Deltag gerne i diskussionerne. De gør dig klogere og skærper dine talegaver. Jo flere, du kender i partiforeningen, jo bedre chancer har du for at få uvurderlig støtte og manpower til dit kandidatur og din valgkamp.

3. MEDBRING EN VEN: Tag gerne en ven med under armen. Partiforeninger mangler altid gode hoveder.

4. LÆR DIN FORMAND AT KENDE: Tal med din lokale formand om dine drømme om at stille op. Vedkommende vil klappe i sine hænder over dit engagement og fortælle dig alt det praktiske, du behøver at vide.

5. HAV STYR PÅ PROCEDUREN: Plot datoer og fristen for at anmelde dit kandidatur og evt. indsende valgoplæg i kalenderen. Miss IKKE deadlines!

6. FÅ STYR PÅ DE ANDRE OG DIG SELV: Skab dig et overblik over konkurrenterne. En simpel SWOT-analyse er ikke et dårligt værktøj.

7. SKÆRP DIT KANDIDATUR: Hvad er det, der gør dig unik som kandidat?

8. KLARE MÆRKESAGER: Formuler dine tre mærkesager – så kort og præcist som muligt. Og husk: Ingen sag er for lille!

9. VÆR KLAR TIL GF: Hvis du skal stilles op på en generalforsamling, så sørg for, at så mange som muligt stemmer på dig. Hvis du har venner og familie, der er medlemmer, så sørg for, at de ved, at de skal møde op og stemme på dig.

10. VÆR FORBEREDT: Skriv din tale til generalforsamlingen på forhånd. Øv dig. Hvis der er debat undervejs, så marker dig. Husk at nævne, at du er kandidat.

11. PLEJ BASEN: Når du er valgt, så sørg for at dem, der støtter dig, bliver ved med det. Inddrag dem, diskuter med dem, ros dem og giv en øl eller en kop kaffe ind i mellem.

12. SE ORDENTLIG UD: Få taget et godt og vellignende portrætfoto. Du skal ikke være overstylet eller gennemredigeres i PhotoShop. Du skal ligne dig selv, som du ville møde en vælger på en hvilken som helst dag. Gennemtænk lige din frisure: Vil du også se nogenlunde sådan ud om et år?

13. MARKER DIG I OFFENTLIGHEDEN: Nu skal du til at blive kendt i din kommune eller region. Derfor skal du beslutte dig for, hvordan du vil blive et mere kendt ansigt. Brug din facebook-profil (og hvis du ikke har en, så opret en) – opret dig også gerne på Twitter (følg #dkpol). Deltag aktivt og ordentligt i debatter på de sociale medier og skriv læserbreve til dine lokale aviser. Svar folk ordentligt, når du bliver spurgt om noget. Få lavet en flot folder, hvor du præsenterer dig, så du er klar til møde folket på gaden. Du skal tænke på, at du nu skal markedsføre dig selv, dine budskaber og dit parti. Vær aktiv, deltag, engager dig, spred dine budskaber, dit navn og dine pjecer, hvor du kan.

14. LÆR AF ANDRE: Spørg de erfarne rotter, du nu kender fra din partiforening til råds. De øser gerne af visdommen. Få dig evt. en mentor eller sparringspartner i en erfaren eller tidligere politiker. Deltag i kurser og konferencer, som dit parti udbyder.

15. ARBEJD SOLEN SORT: Når du kommer frem til de sidste tre uger op til valget, skal du have travlt. Hvis du kan få fri fra dit arbejde, er det et plus. Så kan du nemlig fokusere 100 % på at blive valgt.

16. HØST FRUGTERNE AF ARBEJDET: Tillykke, du er valgt og kan kalde dig politiker. Varetag opgaven med ydmyghed og ærbødighed. Kæmp for det, du tror på, og vid, at nogle gange går ting hurtigst, hvis det går langsomt.

 
Jeanette Ellen Bauer (f. 1979) er uddannet kontorassistent og cand. comm. Hun er tidligere regionspolitiker for S og arbejder som chefkonsulent i en fagforening.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.


Flere artikler om emnet