Kontanthjælpsloft er ingen mirakelkur

Venstre blæser til kamp mod indvandrere på kontanthjælp og ønsker at genindføre kontanthjælpsloftet. Men oppositionspartiet udtaler sig på baggrund af gamle tal og glemmer, at effekten af et kontanthjælpsloft ikke er mærkbar.
”80 procent af alle ægtepar på kontanthjælp er indvandrere”. Sådan lød overskriften på dagens store historie i Jyllands-Posten, og siden morgenstunden har nyheden fået debatten om kontanthjælpsloft eller ej til at blomstre på ny.

Og ifølge Jyllands-Postens artikel ønsker flere borgerlige partier at genindføre kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225-timersregel, som betyder, at du skal have arbejdet 225 timer, hvad der svarer til seks uger fuldtid, på et år for at få kontanthjælp. Venstres politiske ordfører Inger Støjberg udtalte endda til avisen:

”Det var en gigantisk fejl af regeringen at rive kontanthjælpsloftet ned. Det er fuldstændig utopisk, at én i et indvandrerægtepar kan få et job til 35.000 kr. om måneden, så de får en gevinst ud af at arbejde.”

Men det er direkte forkert, at du som ægtefælle skal have et job på 35.000 kroner om måneden for overhovedet at få en gevinst ud af at arbejde. Det siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted, til Netavisen Pio:

”I beregningen af de 35.000 kroner er der ikke taget højde for, at du pr. 1. marts i år må tjene 25 kr. pr. time, før man bliver modregnet i kontanthjælpen. Svaret fra Beskæftigelsesministeriet, som Venstre henviser til, baserer sig på de gamle regler, hvor man kun måtte tjene 14,58 kr. pr. time.”

Effekten er næsten umulig at få øje på
AE-rådet har selv regnet på kontanthjælpssatserne, og ifølge deres udgivelse ”Danskerne arbejder, når der er job – og det betaler sig” er der mindst 2.000 kroners forskel på et lavtlønsjob og kontanthjælp. Og det er vel at mærke hver måned efter skat.

Erik Bjørsted undrer sig over, at der ingen steder i Jyllands-Postens artikel er nævnt de beregninger, som Beskæftigelses- og Finansministeriet fremlagde for en måned siden om kontanthjælpsloftet:

”Ministeriernes beregninger viste, at effekten af et kontanthjælpsloft kun ville være, at 100 personer kom i job. SFI lavede også en undersøgelse for nogle år siden, som viste, at effekten af kontanthjælpsloftet knap nok var målbar.”

SFI-undersøgelsen, som Erik Bjørsted henviser til, er fra 2006. Den indgik i en større kulegravning af kontanthjælpsområdet, som Beskæftigelsesministeriet igangsatte under Claus Hjort Frederiksen (V). Undersøgelsen kunne ikke påvise ”klare incitamentseffekter”, og Claus Hjort Frederiksen måtte efterfølgende erkende, at loftet ikke havde haft den effekt, som VK-regeringen ønskede.

Et kontanthjælpsloft får ikke folk i job
I AE-rådet har man flere gange fremhævet, at det umiddelbart ikke er den økonomiske forskel på lønindkomst og kontanthjælp, der styrer, om folk bliver ledige. Derimod er manglende uddannelse en stor risikofaktor, når det kommer til risikoen for at havne på dagpenge eller kontanthjælp.

Derfor peger Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil også på mere uddannelse frem for kontanthjælpsloft, hvis antallet af kontanthjælpsmodtagere skal ned.

”Vi skal tænke på familiernes børn. Det er bekymrende, at de borgerlige partier vil straffe forældrene på pengepungen vel vidende, at det ikke skaffer arbejde til dem,” siger hun til Jyllands-Posten.

FAKTA OM KONTANTHJÆLPSLOFTET
Kontanthjælpsloftet betyder, at du efter seks måneder på kontanthjælp vil ramme et loft. Herefter vil sociale ydelser som eksempelvis boligsikring blive sat ned.

Er du gift, vil selve kontanthjælpen blive sat ned efter et halvt år.


Flere artikler om emnet

Annonce