Annonce

Lav skat til de rige – surt sengetøj til de ældre

I den konservative højborg Hørsholm vil kommunens svageste ældre i fremtiden kun få skiftet sengetøj hver fjerde uge. Udvalgsformanden er "ked af det", men kommunen har altså Danmarks fjerdelaveste skat.
I den konservativt ledede Hørsholm Kommune i Nordsjælland er det blevet besluttet, at 300 ældre fremover kun får skiftet sengetøj hver fjerde uge. Hidtil har det været hver anden uge.

”De 300 mennesker er jo ikke blevet visiteret til linnedskift for sjov. De er afhængige af, at andre skifter det. Det er helt uforståeligt og en uværdig måde at behandle ældre på”, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo til Frederiksborg Amts Avis.

Når udvalgsformanden siger, at ”kassen skal stemme”, er besparelsen ikke en bydende nødvendighed. Det er udtryk for en politisk prioritering, hvor man har prioriteret at have Danmarks 4.-laveste kommuneskat højere end at de svageste ældre får en værdig pleje

Indtil videre har de ældre også fået to bade som ugen, men må nu nøjes med ét, og deres rengøringstid bliver reduceret til 45 minutter. Det er blot et par af de drastiske nedskæringer på ældreområdet i Hørsholm. Det skrev EkstraBladet lørdag.

”Jeg ville ikke selv bryde mig om at ligge i det samme sengetøj i fire uger, men kassen skulle jo stemme. Jeg er saft-suseme ked af det,” udtaler Thorkild Gruelund (K), der er formand for kommunens social- og seniorudvalg.

Men det interessante er nu, at Hørsholm faktisk er den kommune i Danmark, som har den fjerdelaveste kommuneskat: 23,2 procent mod et landsgennemsnit på 24,9. Kigger vi på grundskylden, ligger Hørsholm også i den lave ende. Med en grundskyld på 22,1 promille mod et landsgennemsnit på 26,2 tilhører Hørsholm den femtedel af de danske kommuner, som har den laveste grundskyld.

I princippet kunne man prioritere anderledes, hvis man ønskede det. Et kommunalt budget er sammensat af forskellige politiske valg, som forligspartierne har truffet i fællesskab.

I Hørsholm Kommune, hvor Venstre og Konservative tilsammen har 13 ud af 19 mandater, kunne man – hvis man politisk ønskede det – eksempelvis have hævet skatten bare en smule for at undgå disse nedskæringer i ældreplejen.

Når udvalgsformanden siger, at ”kassen skal stemme”, er besparelsen ikke en bydende nødvendighed. Det er udtryk for en politisk prioritering, hvor man har prioriteret at have Danmarks 4.-laveste kommuneskat højere end at de svageste ældre får en værdig pleje og støtte i dagligdagen.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet