Annonce

Ligestilling er svært i praksis

S-debat: På S-kongressen led ligestillingen et nederlag, selvom det spørgsmål er hjertebold for mange.
På Socialdemokraternes kongres skulle der stemmes om den liste, som partiet næste år går til valg til Europa-Parlamentet med. Resultatet blev at folketingsmedlem Jeppe Kofod bliver spidskandidat og det nuværende medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen bliver nummer to. Først som nummer tre kom Christel Schaldemose og nummer fem blev Britta Thomsen.

Helt kort, så blev to kvinder med omfattende politisk erfaring og pæne personlige stemmetal, fravalgt som partiets nummer to på listen til Europa-parlamentsvalget næste sommer.

Det burde måske være en lektion til alle dem, der har så travlt med at kræve flere kvinder frem i samfundet, og som når de selv har chancen for at gøre noget, kigger på alt andet end folks køn.

Det er et ligestillingspolitisk tilbageslag, der er til at føle på, og jeg synes at det må være flovt at have strikket den stemmeaftale sammen. Det burde måske være en lektion til alle dem, der har så travlt med at kræve flere kvinder frem i samfundet, og som når de selv har chancen for at gøre noget, kigger på alt andet end folks køn.

Det, der undrer mig, er at ingen i de "røgfyldte lokaler" har tænkt: ”Vi bliver sgu nødt til at have en kvinde i top to.” Men nej, dem der har forhandlet stemmeaftalerne hjem, har været mere optaget af at sikre deres egne kandidater en god placering, uanset de ligestillingspolitiske signaler, som den beslutning nu har.

Som politisk aktiv, så har man fornøjelse af at formulere, tage stilling og sige til og fra i politiske debatter. Det udvikler og giver sejre og nederlag.

Men politik er også konkret, særligt når man er tillidsvalgt i Socialdemokratiet. Her er man forpligtet til, at udfolde ideerne om fremtiden til virkelighed.

Jeg blev ikke socialdemokrat pga. partiets ligestillingspolitik, men har jeg erfaret (bl.a. i pressen) at mange tillidsvalgte og aktive partimedlemmer rundt om i landet og i særdeleshed i partiets hovedbestyrelse, at netop ligestilling hører til det såkaldte hjerteblod.

Derfor undrer det mig, at mange af de samme mennesker som kæmper en brav kamp imod købesex, for transseksuelles rettigheder, for øremærket barsel til mænd, for ligestillingsregnskaber i virksomheder, for kvindekvoter i selskabsbestyrelser og meget andet, tabte den kamp, der var lige foran dem, søndag eftermiddag på kongressen i Aalborg.

Jesper Hesselberg Andersen (f. 1979) er kredsformand for Socialdemokraterne i Køge.


Flere artikler om emnet