Annonce

Lotte Hansens udsagn udstiller udbredt uvidenhed

BTs kommentator Lotte Hansen sætter ny bundrekord for analyse i gammel sag om valg af folketingskandidat.
BT kørte i går og i dag en stort opsat artikel om folketingsmedlem Jacob Bjerregaard (S), der angiveligt skulle have fået medlemmer flyttet over fra andre afdelinger, da han for godt seks år siden blev opstillet som folketingskandidat i den lille Utterslevkreds i København.

Åbenbart har Lotte Hansen en særlig indsigt i partikulturen hos SF, De Konservative og De Radikale, hvor det åbenbart anses for en klar fordel at have mange fjender i partiet, hvis man vil have en chance. Hun slutter med at forklare:

En historie som hviler på et lidt løst grundlag (hvilket vi kommer til i morgen).

Historien bliver dog virkelig komisk, da BT bringer sin ekspert på banen, kommunikationsrådgiver Lotte Hansen, der deler ud fra visdommens kilder. Lotte Hansen udtaler, at ”mistanken om stemmefusk ved et opstillingsvalg for Socialdemokratiet i Utterslev-kredsen skaber mistillid til medlemsdemokratiet”.

Hun anerkender uden forbehold den mistanke, som hendes egen avis har skabt på et falsk grundlag. Hun har ingen data eller cases, der kan bakke hendes synspunkt op.

Lotte Hansen fortsætter sin ’analyse’ ved at sige, at ”jo flere venner du i forvejen har i partiet, jo bedre er dine chancer for en karriere i partiet”.

Dette står så enten i modsætning til de partier, hvor det er bedst at være ukendt og/eller have skabt sig en masse fjender eller også er det starten på en lektion i grundlæggende politik, hvor Lotte Hansen i næste uge vil viderebringe analysen om ”at den der får flest stemmer vinder en afstemning”.

Men sagen har ifølge Lotte Hansen også store konsekvenser for selve medlemsdemokratiet:

”Sagen skaber en mistanke om, at man på forhånd beslutter sig for, hvem man vil have i Folketinget … Hvis der sidder nogen i sekretariatet og flytter rundt på medlemmer for at få deres egen kandidat ind, rokker det ved medlemsdemokratiet og princippet om, at der er lige ret for alle”.

Igen, de eneste der skaber mistanken er BT. Det er også et noget spekulativt ’man’, som Lotte Hansen her benytter. Hun antager nemlig, at nogen i "partiledelsen" havde en så stærk interesse i at placere Jacob Bjerregaard i en kreds der, både dengang og ikke mindst i bakspejlet, gav forholdsvis dårlige muligheder for at blive valgt. I sig selv skønne, spildte kræfter og for de fleste der har været involveret også rimelig usandsynligt.

Samtidig giver det ikke meget mening at flytte rundt på medlemmer, hvis de ikke selv er indforstået med det. Men ifølge Lotte Hansen er dette er særligt problem for Venstre og Socialdemokratiet:

”For i de store partier som Venstre og Socialdemokratiet er der i forvejen rygter om, at man skal have gjort sig gode venner med så mange i partiet som muligt for overhovedet at have en chance”.

Åbenbart har Lotte Hansen en særlig indsigt i partikulturen hos SF, De Konservative og De Radikale, hvor det åbenbart anses for en klar fordel at have mange fjender i partiet, hvis man vil have en chance. Hun slutter med at forklare:

”Ganske få stemmer kan gøre en forskel… Naser Khader vandt for eksempel med en enkelt stemme, da han blev opstillet”.

I princippet har Lotte Hansen jo ret i, at få stemmer kan afgøre ethvert valg. Men som BT selv skriver, så vandt Bjerregaard en rimelig overbevisende sejr med 60 % af stemmerne i en urafstemning, hvor stemmeprocenten hos kredsens flere hundrede medlemmer var tæt på 80 % (baseret på hukommelsen fra en der var aktiv for en af Bjerregaards modkandidater). Valget foregik helt og holdent inden for gældende rammer og modkandidaterne valgte dengang at acceptere nederlaget uden videre.

At sammenligne det med Naser Khaders valg til folketingskandidat for de radikale tilbage i 90'erne er proportionsforvrængning. Khader blev- frit efter hukommelsen fra khader.dk - første gang valgt ved en generalforsamling med maks. 10 deltagere, hjemme i daværende borgmester Inger Marie Bruun-Vierøs dagligstue.

Så hvad der er BTs mission i denne her sag, udover at sværte Socialdemokratiet til på et virkelig tyndt grundlag, er svært at vide.

***

Jacob Bjerregaard, der i øvrigt ikke blev valgt til Folketinget ved det efterfølgende valg i ’07, er i dag valgt som folketingsmedlem i Fredericiakredsen i Sydjylland.


Flere artikler om emnet