Min egen far, som var ufaglært fabriksarbejder gennem det meste af sit arbejdsliv, døde i starten af året. Han blev kun 63 år gammel og nåede kun ét år på efterløn. Han knoklede på fabrikken det meste af hans liv.
Jeg tænker, at fremtidens lønmodtagere med arbejdsliv der ligner min fars, er målgruppen for regeringens udspil. Og det er kun godt, hvis denne gruppe på arbejdsmarkedet kan få en mere værdig tilbagetrækning!
Jeg er selv uddannet pædagog, og med den stigende pensionsalder, der er lagt op til, vil jeg først kunne gå på pension når jeg er 72 år. Og jeg er ikke i målgruppen for regeringens pensionsudspil.
Mange pædagoger lider af netop nedslidning, som følge af et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Vi ved, at det pædagogiske arbejde tit er præget af forskellige fysisk belastende arbejdsstillinger og støj.
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har endda dokumenteret, at 18,5 procent af pædagogerne – næsten hver femte - har haft en arbejdsrelateret sygdom indenfor de seneste 12 måneder. Det er det femte højeste tal blandt i alt 59 brancher.
Kun hver fjerde pædagog forventer at kunne holde til at arbejde helt frem til pensionsalderen
Dertil skal lægges at 37,8 procent af pædagogerne oplever smerter flere gange ugentligt eller dagligt. Det er en 20. plads blandt alle brancher.
Andre undersøgelser viser, at 53 procent af pædagoger over 55 år oplever tegn på nedslidning, der kræver behandling med f.eks. smertestillende medicin. Og kun hver fjerde pædagog forventer at kunne holde til at arbejde helt frem til pensionsalderen.
Alligevel er pædagogerne behændigt holdt udenfor - for de opfylder ganske enkelt ikke kriterierne i udspillet.
Et af de kriterier som pædagogerne typisk ikke vil kunne opfylde, er anciennitetskravet, altså hvor lang tid man skal have været på arbejdsmarkedet, som skal opgøres når man er 61 år.
Derfor er det praktisk talt umuligt for os pædagoger at opfylde kravet.
Kun dem der er begyndt på arbejdsmarkedet som 18-årige eller tidligere er omfattet.
Pædagoger har en mellemlang videregående uddannelse og siden 2005 har ingen pædagoger under 21 år færdiggjort uddannelsen. Derfor er det praktisk talt umuligt for os pædagoger at opfylde kravet.
Jeg blev selv færdiguddannet som 22-årig, så jeg vil maksimalt kun have været på arbejdsmarkedet i 39 år, når jeg fylder 61. Derfor kan jeg se frem til 50 år på arbejdsmarkedet.
Jeg selv og mange andre pædagoger har lyst til at blive på arbejdsmarkedet i så lang tid, vi kan. Men er det realistisk?
Kan vi forestille os en 71-årig pædagog, som skal kunne løfte på børnene i vuggestuen? Eller tumle med børnehavebørnene i puderummet? Eller lave sjove og fysisk udfordrende aktiviteter i SFO’en?
Jeg under bestemt lønmodtagere som min far, Arne og andre i tilsvarende situationer, at de kan trække sig tidligere tilbage.
Og er det egentligt retfærdigt, når vi nu ved, at flere end hver anden pædagog over 55 år oplever tegn på nedslidning, der kræver behandling? Skal pædagoger og lignende faggrupper ikke også have ret til et godt arbejdsliv og en værdig tilbagetrækning?
Jeg under bestemt lønmodtagere som min far, Arne og andre i tilsvarende situationer, at de kan trække sig tidligere tilbage.
Men regeringens udspil løser ikke problemet for den store gruppe af nedslidte på arbejdsmarkedet. Derfor har vi brug for andre løsninger, der sikrer et godt arbejdsmiljø og en værdig tilbagetrækning for alle.
Kommentarer
Mette Frederiksen vil jo skide på de nedslidte!
Hummelgaard skulle bare betale 3F tilbage fordi de betalte hans valgkamp!
Korruption!