Annonce

Nej tak til Liberal Alliances private universiteter

LA vil gerne have øget privatisering på universitetsområdet. Men det vil skabe en ulighed i uddannelsessystemet. Det har nemlig stor værdi, når vi mødes på tværs af sociale lag. Det skriver Rasmus Stoklund (S).
Foto: Steen Brogaard
Rasmus Stoklund, forsknings- og uddannelsesordfører for Socialdemokratiet.
Fredag den 15. december behandlede vi i Folketingssalen et forslag fra Liberal Alliance, som gik ud på at bane vejen for private universiteter.

Ideologisk er det måske ikke så overraskende, at et parti som LA gerne så øget privatisering på områder, som vi i dag finansierer i fællesskab i Danmark.

Men hvad der motiverer LA andet end ideologi i dette spørgsmål, har jeg efter debatten fortsat svært ved at se.

Større ulighed

Vi har otte gode universiteter i Danmark. De er offentlige og alle unge med de rette kvalifikationer kan søge optagelse på dem - også selvom man ikke kommer fra en velhavende familie.

Hvis LA fik held med at etablere private universiteter, ville det skabe en ulighed i vores uddannelsessystem, som vi ikke har i dag.

Og ønsker man et samfund med en høj grad af fællesskabsfølelse, så har det en stor værdi, at vi i uddannelsesverdenen mødes på kryds og tværs af sociale lag.

Ellers mister vi evnen til at genkende og forstå hinandens tilværelser og en lille økonomisk elite ville komme til at distancere sig fra det omkringliggende samfund.

Højt akademisk niveau

Vi finansierer universiteterne over skatten, og det er min oplevelse, at universiteterne er klar over, at de derfor har et ansvar over for det danske samfund i form af at udbyde relevante uddannelser og forske i områder, der bidrager til vækst og arbejdspladser.

Sagen kunne være en anden, hvis de danske universiteter klarede sig dårligt, men internationale rangeringer viser tværtimod, at det akademiske niveau på universiteterne er særdeles flot.

Med henvisning til argumenterne ovenfor var jeg derfor på talerstolen for at afvise beslutningsforslaget fra Liberal Alliance på vegne af Socialdemokratiet.

Rasmus Stoklund er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og forskningsordfører og uddannelsesordfører.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“Men hvad der motiverer LA andet end ideologi i dette spørgsmål, har jeg efter debatten fortsat svært ved at se.”

“Ellers mister vi evnen til at genkende og forstå hinandens tilværelser og en lille økonomisk elite ville komme til at distancere sig fra det omkringliggende samfund.”

Ja, den gode Rasmus Stoklund er jo snublende nær ved at give sig selv svaret på det som han ikke forstår ved LAs motivation til at gå ind for private universiteter!

Danskerne generelt har for længst mistet evnen til at genkende hinandens tilværelser. Og at kunne forstå hinandens tilværelser, den går da slet ikke!

Den endnu bedre Rasmus Stoklund taler om at ideologi må være forskellen?…?….?

Nej, kære Rasmus Stoklund….forskellen er religioner!

Vesteuropæiske moderne lutheranske religioner contra 1500 år gamle religioner, der i bogstav og ånd ikke har forandret sig i 1500 årL

Men den slags taler man ikke højt om i folketingssalen!

Danske universiteter har i årtier fortiet realiteterne netop fordi at Socialdemokratiets tese “Og ønsker man et samfund med en høj grad af fællesskabsfølelse, så har det en stor værdi, at vi i uddannelsesverdenen mødes på kryds og tværs af sociale lag.” har vist sig ikke at holde en meter!

Snarere tværtimod!

Danske universiteter bør være endnu mere danske med endnu mere dansk kultur, endnu mere dansk historie og endnu mere dansk sprog!

Om danske folketingspartier og universiteter ikke viser interesse heri, ja, så har LA en pointe!

Frie danske private universiteter ønskes!

Men så vidt jeg har hørt handler LAs motivation et helt andet sted fra?

Klimakrisen! Energikrisen! Vejrkrisen!

Der er simpelthen for lidt sol og vind i Danmark!

Derfor ønsker LA formodentlig frie private universiteter, der både vil og kan forske i fremtidens non-fossile energiforsyning!

Men det springer den gæve Rasmus Stoklund behændigt over!

Thi det var formodentligt ikke med i debatten i folketinget!

Lige som samtalen om den mislykkede integration:

“Og ønsker man et samfund med en høj grad af fællesskabsfølelse, så har det en stor værdi, at vi i uddannelsesverdenen mødes på kryds og tværs af sociale lag.,”

Jo tak folkeskolen har været forsøgscentret i snart 20 år!

PISA viser gang på gang fiaskoen i udsagnet!

Men det må ingen tale højt om!

Så har man jo blot en forkert ideologi = ikke-socialdemokratisk!

Nej, hr. Stoklund!

Det handler om religioner!

Mere end noget andet!

Atomkraft - nej tak! Demonstrationer i 1960erne!

Læs demonstrations-skiltene i 2023!

“Det har nemlig stor værdi, når vi mødes på tværs af sociale lag. Det skriver Rasmus Stoklund (S)”

Ja, det var i 1970erne….

Verden er så meget forandret.

Selv lille Danmark!

Hvor PISA viser at universitetsniveauet bliver lavere og lavere!

Den laveste fælles nævners læseplan!

Nu går Liberal Alliance nye veje!

De ønsker åbenbart at møde sociale lag der højner uddannelses-niveauet til 1960er niveau, som da vi alle kunne glæde os over SPørg-Aarhus!

Universitetet havde befolkningens respekt og anerkendelse.

LA ønsker fri forskning i atomkraft på danske universiteter og det afviste Mette Frederiksen på det kraftigste i forrige uge!

Tænk hvis hvert parti i folketinget havde deres eget lille universitet!

Hvor folk med samme interesser kunne mødes på tværs af sociale lag!

Stoklund har naturligvis helt ret. Man skulle næsten tro, LA slet ikke har opdaget, hvordan mange af USAs private eliteuniversiteter er gået fuldstændig kukkeluk i deres usympatiske leflen for de riges børn og deres tossede identitetspolitik og intersektionalitet. Senest eksemplificeret ved den dybt pinlige kongreshøring om jødehad på 3 af de store og engang så velrespekterede universiteter:

https://www.youtube.com/watch?v=5qj8HUWjuRM

Sverige og Finland og ikke mindst Holland har universiteter der rangerer over Danmark. Vi har i Danmark ikke ét universitet blandt de 100 bedste i verden. København og Århus ligger dog blandt de bedste 125 i verden. Men noget afhænger vel af hvilken rangliste man kigger på. Jeg orkede ikke at finde Roskildes RUC frem på: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2023/worl...
Et privat universitet ville da være en spændende fornyelse.
De offentlige universiteter har længe lidt under enorme frafald, forkerte valg, slendrian, dårligt læringsmiljø og for meget ensomhed blandt de studerende. Modellen er 6-700 år gammel og har stort set ikke fornyet sig. Lad der ske noget.

Der er ikke noget der tyder på, at GunnarJohansen kender specielt meget til universitetshistorien her i landet - eller i Europa for den sags skyld. Ellers ville han ikke komme med sådan en ende fjoget og useriøs udtalelse.