Annonce

Er Løkke idealet for den moderne leder?

Mediekritik: DR’s analytiker går hovedkulds i den dybde spinfælde, når Lars Løkke glorificeres som indbegrebet af en moderne leder
“Chef for en fremsynet regering”, “perfekt til Venstres nye grønne satsning” og “rummelig politisk ledelsesstil”. Sådan præsenterer DR’s politiske analytiker Christine Cordsen statsminister Lars Løkke Rasmussens nye ministerrokade.

Der er mange mulige vinkler til rådighed, når de politiske kommentatorer på få sekunder skal opsummere og sammenfatte den politiske udvikling, men denne analytiske udlægning må alligevel komme bag på de fleste.

Selvom det kunne lyde som en klassisk Thomas Larsen-tekst a la Berlingske, så er det altså Christine Cordsen fra DR, der denne gang går direkte i spinfælden. Godt gjort af Venstre. Ikke så godt af DR.

Jakob Ellemann-Jensen er kun grøn i en forstand: Og det er, at han aldrig har beskæftiget sig med miljøet før

Grøn satsning?

At det skulle være udtryk for en særlig grøn genistreg at sætte Ellemann-Jensen, som aldrig før har passet ordførerskaber på hverken klima-, fødevare- eller miljøområdet ind som minister netop der, er som minimum forunderligt. Og selvom han er en fremragende politiker og en stærk kommunikator, så er der jo hverken tale om en Greenpeace-aktivist eller en folkekær naturvejleder. han skulle kunne ændre linjen drastisk og sætte en ny kurs frem mod valget om senest et årt før. e og sammenfatte den politiske

Jakob Ellemann-Jensen er kun grøn i en forstand: Og det er, at han aldrig har beskæftiget sig med miljøet før.
Fremsynet regering?

Dernæst skulle det altså være fremsynet at indsætte IT-millionæren, investoren og tv-kendissen Tommy Ahlers som minister. I modsætning til Ellemann-Jensen, så kender Ahlers slet ikke dansk politik overhovedet – endsige sit eget område. Han har sværmet lidt for Liberal Alliance, De Konservative og den liberalistiske tænketank CEPOS, og skulle det gøre ham til det fremsynede valg?

At Ahlers for alvor skulle kunne nå at ændre linjen og sætte en ny kurs frem mod næste folketingsvalg, der kommer om senest et års tid, virker yderst tvivlsomt. Faktisk så usandsynligt, at Berlingske særdeles Venstre-kyndige-kommentator Thomas Larsen ikke bider på. Han skriver, at rokaden ”er så begrænset i skala, at den næppe kommer til at gøre en nævneværdig forskel for Venstre og regeringen”.

Så fremsynet en rokade, at det ikke kommer til at gøre en forskel?
Rummelig ledelse?

Den rummelige ledelse stammer ifølge Cordsen fra det faktum, at Eva Kjer Hansen er blevet taget til nåde, selvom hun blev gået som minister for at misinformere Folketinget, og fordi hun tidligere har truet med at stemme imod partilinjen.

Kjer Hansens første ministergerning var at love, at hun klikker hælene, klapper munden i og retter ind

Første pointe er lidt løjerlig, fordi Cordsen selv var blandt dem, der i 2016 stod skråsikkert fast på, at Kjer Hansen ikke ville blive fyret, selvom det netop var det, hun blev. På dette punkt kommer Cordsen næsten til at lyde lidt som den yderligtgående lobbyorganisation Bæredygtigt Landbrug, der nu kræver, at Eva Kjer Hansen skal have en officiel undskyldning for det forløb, der førte til hendes afgang som minister i 2016.

Og hvis det ikke er tilstrækkeligt udtryk for den påståede rummelighed, så topper Cordsen argumentet med at påpege, at Eva Kjer Hansen tidligere har villet stemme imod burkaforbud, som hun i januar betegnede som “helt ude af proportioner”. Det skulle Lars Løkke Rasmussen øjensynligt have haft så stor forståelse for og accept af i sin ‘rummelig ledelsesstil’. En stil, der dog ikke har ændret på, at Kjer Hansens første ministergerning var at love, at hun klikker hælene, klapper munden i og retter ind overfor partilinjen, når der skal stemmes om burkaforbuddet i salen.

Forestillingen om, at statsministeren skulle være glad og begejstret over folketingsmedlemmer, der direkte underkender hans politik og går imod hans politiske linje, må have fået Venstre og co. til klaske sig på lårene af grin. Det er den slags, som kommunikationsafdelingerne på Borgen opfatter som ”too good to be true”.

Men okay, rokaden er åbenbart så rummelig, at alle retter ind?
Fra rød lejesvend til blå lakaj?

Jeg gad oprigtigt godt se en grundig analyse fra nogle senmoderne CBS-agtige managementkonsulenter, der kunne ”rate” Lars Løkke Rasmussens egenskaber som idealtype på moderne ledere. Hans overlevelsesinstinkt, politiske næse og begrænsede søvnbehov må absolut give plusser i bogen, men gør det ham ligefrem til en moderne og rummelig leder, Cordsen?

Jeg gad oprigtigt godt se en grundig analyse fra nogle senmoderne CBS-agtige managementkonsulenter, der kunne ”rate” Lars Løkke Rasmussens egenskaber som idealtype på moderne ledere

Analysens overraskende momenter kan skyldes flere ting, men det ligner i den grad noget, som er tikket ind på en SMS fra statsministerens særlige rådgiver, Jacob Bruun, som netop har turneret med et gennemspinnet budskab om den moderne ledelsesstil hos Lars Løkke. Det er tykt, tykt spin.

Og man behøver heller ikke at have tilbragt et livsforløb på Christiansborgs gange for at vide, at det blandt visse journalister er almindelig kutyme, at man handler med politikerne. Hvis journalisten skriver en bestemt historie eller i hvert fald vinkler den tilstrækkeligt pænt, så får man førsteret på den næste store historie fra pågældende. Det er det såkaldte ”godbidssystem” på Christiansborg, der træder i karakter, når en god omtale giver en ekstra luns henne om hjørnet. Det er lidt ‘noget for noget’, og det er det, netop Venstre altid har brandet sig på.

Men måske den mest oplagte analyse er, at DR i disse dage og år er villige til at gå meget langt for at bevise, at de ikke er røde lejesvende. Problemet er, at de i den proces går så langt, at sagligheden sættes på pause, mens man lader sig om-spinne til blå lakajer.


Flere artikler om emnet