Annonce

Aktuelt: Ensomhed og forsoning i Venstre, smal regering på Grønland

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Med ugens regeringsrokade er arvefølgen i Venstre efterhånden mere eller mindre på plads. I en analyse i Weekendavisen skriver journalist Hans Mortensen, at det ikke var de nye ministre, der var en vigtigste nyhed for Venstre - i hvert fald på længere sigt.

Det er i stedet nyheden om, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen indtræder som medlem af regeringens økonomiudvalg, i stedet for skatteminister Karsten Lauritzen:

”Bag udnævnelsen ligger derimod en fredsslutning og en aftale om magtdeling mellem Kristian Jensen og Troels Lund Poulsen. At netop de to skulle finde hinanden, var for ikke så længe siden en utænkelighed,” skriver han.

Søren Pinds afgang fra dansk politik er blot den seneste i rækken af flere Venstre-folk, der var tætte på Lars Løkke Rasmussen i formandsopgøret.

Hans Mortensen peger desuden på at udnævnelsen af Jakob Ellemann-Jensen til miljø- og fødevareminister og iværksætter Tommy Ahlers til uddannelses- og forskningsminister skal ses som et signal om at Venstre er i gang med en kursændring, som skal tiltrække flere storby-vælgere.

”Det efterlader så til gengæld andre dele af partiet på et politisk sidespor. Når man spørger, hvem næste geled efter Kristian Jensen og Troels Lund Poulsen består af, lyder svaret fra de fleste: Jakob Ellemann-Jensen, men også Sophie Løhde, selv om hun ikke imponerede under de netop overståede overenskomstforhandlinger.”

En der til gengæld ikke nævnes, er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der tidligere blev set som et bud på en fremtid partiformand. Men nu – selv blandt gamle støtter – beskrevet som endimensionel og med udpræget mangel på holdånd.

Læs hele historien her (kræver abonnement).

 

Ny regering klar på Grønland

Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen, præsenterede fredag en ny regering i Grønland. Kim Kielsen fortsætter som regeringschef i en smal koalitionsregering bestående af Siumut og tre mindre partier, der til sammen vil råde over 16 af de 31 pladser i landets landsting, Inatsisartut.

Siumut går sammen med partierne Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai. Atassut er historisk set Grønlands liberale parti, men opfattes i dag som et mere socialliberalt parti, mens de to andre er udbryderpartier fra Siumut.

Med lidt god vilje kan man måske kalde Kim Kielsens nye firkløverregering for en centrum-venstre-regering, men i et grønlandsk politisk spektrum giver det næsten mere mening at kalde regeringen for en ”bygde-koalition”: Partierne har nemlig det til fælles, at de står stærkt uden for Nuuk og på mange måder repræsenterer det traditionelle Grønland og landets fiskere og fangere i bygderne langs vestkysten.

Læs hele historie her.

 

Kommunalvalg i skyggen af Brexit

Torsdag var der kommunalvalg i 150 engelske kommuner. 4.300 byrådsmedlemmer var på val og der bliver i skrivende stund fortsat talt stemmer. Valget kan vel nærmest betegnes som en uafgjort mellem Labour og de konservative, begge partiet fik omkring 35 procent af de samlede stemmerne og magten skiftede i forskellige kommuner, men overordnet gik det mere eller mindre lige op.

Begge de store partier gik frem på bekostning af UKIP, der ikke har fundet formlen på succes efter Brexit. Det betød at Labour havde håbet på fremgang i områder, der havde stemte for at blive i EU, mens de konservative fik fremgang i områder der havde stemt for Brexit. UKIP har i skrivende stund fået valgt 3 byrådsmedlemmer, 122 færre end ved valget for fire år siden.

Det betød, at Labour især gik frem i kommunerne i omkring London og i Sydengland, mens de konservative fik fremgang i Midt- og Nordengland. I et forsøg på at spinne valgresultatet positivt forsøgte UKIPs partisekretær at sammenligne resultatet med pesten i middelalderen.

placeholder

Resultatet efter 137 optalte kommuner er, at Labour har vundet 1,917 pladser, 61 mere end sidst, mens de conservative har vundet 1,258 pladser, et tab på 15. Det tredje store parti, Liberal Demokraterne, fik også et comeback, og har fået 461 pladser, 55 flere end sidst.

Labours største gevinst var flertallet i den sydengelske havneby Plymouth, mens man tabte magten i den midtengelske by Derby.

Læs mere her.

 

Seneste Pio Podcast: Danskhed

Hør den seneste udgave af Pio Podcast, hvor de radikales Ida Auken, socialdemokraten Dan Jørgensen og historikeren Henrik Jensen diskuterer begrebet danskhed. Som altid i godt selskab med Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen.

Podcasten er som altid sponsoreret af Dansk Metal og HK/Danmark, og Jens Jonatan Steen er vært. Podcasten kan høres på SoundcloudiTunes og www.piopio.dk

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet