Annonce

Debattør: Integration er ikke lykkedes, blot fordi indvandrere har job, uddannelse og taler sproget

Dem, som angriber Frederik Vad (S) er enten naive eller bange for at miste stemmer, mener Michael Böss
Foto: Colourbox
Det er svært for mig at forstå, at der stadig er folk på den socialistiske og liberale venstrefløj, der tror, at integrationen er lykkedes, lige så snart en indvandrer kan tale sproget, har taget en uddannelse og fået et job.

Og som anfægter, at integration også er er spørgsmål om at tage de grundlæggende værdier i et det danske samfund til sig. Altså at assimilere sig.

Naiv kritik  

De, der angriber Frederik Vad for øjeblikket, er enten naivt godtroende typer - som fx den borgerlige kommentator Paula Larrain (Altinget i dag) - socialdemokratiske borgmestre fra Vestegnen, der er bange fort at miste stemmer, eller folk, det aldrig har bekymret sig over de mange undersøgelser, der i de sidste to årtier har vist, at tæt på 80 % af den muslimske befolkning i Danmark ønsker, at sharia-loven skal stå over dansk lov.

Og så er der dem, der kritiserer, ar Vad bruger "anekdotisk viden". Anekdotisk viden betyder, at man har sin viden fra mundtlige kilder. Der er ikke tale om en empirisk viden, dvs. viden, der bygger på evidensbaseret forskning.

Men anekdotisk viden kan alligevel godt være sand: Hvis der er troværdige kilder, der har oplevet, at offentligt ansatte ikke varetager deres job ud fra de gældende værdier i samfundet og velfærdssystemer, skal man naturligvis reagere på det i stedet for blot at lukke øjnene og nægte, at der overhovedet findes den slags problemer.

Offentligt ansatte arbejder inden for et tillidsbaseret system. Det er derfor svært at fremskaffe empirisk evidens for, at nogle af dem bryder tilliden. Og hvis en forsker spørger dem, vil de naturligvis benægte det.

Problem i det svenske samfund

I Sverige er det dog lykkedes at komme temmelig langt, og de rapporter, som Vad har henvist til, er kun nogle af de mange undersøgelser, der har gjort det klart, at tillidsbruddene er temmelig omfattende og er blevet et alvorligt problem for det svenske samfund.

Der er en rimelig sandsynlighed for, at Sverige og Danmark ikke er dybt forskellige på det punkt. Og derfor har Frederik Vad, Kaare Dybvad Bek og statsministeren med god ret rejst en debat, som mange åbenbart er modstandere af at tage.

For øvrigt er det ret overraskende stadig at få gentaget påstanden om, at man kan integrere uden at assimilere

For øvrigt er det ret overraskende stadig at få gentaget påstanden om, at man kan integrere uden at assimilere.

Naturligvis skal indvandrere assimileres til de værdier, der gælder i det danske samfund, deriblandt kønnenes ligestilling, og individets frihed. Det burde slet ikke være til diskussion.

Vi har brug for mere oplysning om, hvad det vil sige at integrere gennem assimilation. Og hvad integration uden assimilation indebærer. Det indebærer nemlig et samfund, der er opsplittet i forskellige separate samfund med hver deres normer, værdier og i sidste instans institutioner.

Men læs nu det meget tankevækkende indlæg i Information fra for små fire år siden. Det forklarer tingene endnu bedre, end jeg har gjort her. Og det er skrevet af en, der kender problemerne indefra.

Michael Böss er historiker, samfundsforsker, forfatter og debattør. Han er dr.phil. og lektor emeritus ved Aarhus Universitet med forskningsspeciale i national identitetshistorie, nationalisme samt irsk og canadisk historie.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak for det fremragende indlæg. Og det er fuldstændig åbenlyst, at modstanden ikke handler om substansen men om, at nogle bare ønsker den debat lukket helt ned og helst begravet.

Motiverne for modstanden mod debatten kan sikkert variere en del. Nogle er givetvis imod, fordi de ønsker at se udviklingen fortsætte, nogle har bare opbygget deres identitet omkring selv nok så destruktiv humanisme, nogle har malet sig så meget op i et hjørne, at der ikke er nogen vej tilbage, nogle ønsker at destabilisere samfundet mhp. at rive det hele ned og opbygge deres eget utopia, og nogle, som ikke rigtig tænkt tingene igennem, vælger automatreaktionen. Og der er sikkert mange flere.

Men kun meget få kan være helt oprigtigt uvidende om, at Frederik Vad har en meget solid pointe. Man kan diskutere omfanget, men alle fornuftige mennesker kan vel i det mindste blive enige om, at der er behov for en omfattende undersøgelse af netop det.

Vi er helt enige, bortset fra at der efter min mening allerede foreligger adskillige omfattende undersøgelser af problemet. Mette Frederiksen er en tøf fighter, og jeg håber virkelig hun holder fast i den lange ende. Helle Thorning er en letvægter ved siden af Mette. Ignorer Helle T.

En eller anden dag er der altså nogen, der må beskrive, hvad de såkaldte "danske værdier" går ud på. Jeg har været dansker hele mit liv, og jeg kan da godt komme i tvivl.

Nogle kriterier på, hvad danske værdier har været hidtil, handler om at man "kan tale sproget, har taget en uddannelse og fået et job". Men nu er målstolperne åbenbart blevet flyttet, og disse konkrete personlige målsætninger er pludselig ikke gode nok alligevel. Der mangler "noget" - men hvad?

Det er typisk for de indvandrerkritiske stemmer, at de aldrig kommer med en klar udmelding. Vi får får for det meste bare lidt lidt snik-snak om "demokrati", "frihed" og "respekt for dansk kultur", eller som det nævnes her i artiklen: "kønnenes ligestilling, og individets frihed". Vel at mærke uden at det nogen steder præciseres, hvad disse udtryk egentlig betyder.

Artiklen hævder helt uden belæg, at "offentligt ansatte ikke varetager deres job ud fra de gældende værdier i samfundet og velfærdssystemer" (sic!). Hvad betyder det rent konkret? Præcis hvilke værdier overskrides? Og af hvem? Lad os få svesken på disken, så vi kan debattere på et sagligt grundlag.

Niels, det er jo fuldstændigt ligegyldigt hvilke argumenter du bliver præsenteret for, så er du fastlåst i den egen forestilling.
HVIS du ellers lever som en normal dansker, så kan du nok få øje på nogle forskelle i forhold til muslimske traditioner, ellers er der god vejledning i Koranen.
Men igen. Du vil være modsat og ikke forstå, så læs telefonbogen i stedet.

Duus Nielsen -
En dansk værdi kan være at vi i fælleskab mindes Danmarks befrielse 5 maj - Lige netop på denne dag har man valgt at holde en propalæstinensisk demonstration mod krigen i Gaza - Hvor er respekten for vores nationale mindedag ?

Ja, jeg husker, hvordan vi satte lys i vinduerne hvert år om aftenen den 4. maj. Men det blev afskaffet for mere end tyve år siden, ved offentligt dekret, så det er der jo ingen, der gør mere. Så det er vist et dårligt eksempel på en dansk værdi. Er en værdi, som ingen følger, virkelig en værdi, der er værd at hylde?

Problemet er, at værdier er subjektive, og derfor til fals for følelser. De "danske værdier" ændrer sig hele tiden afhængigt af hvorfra vinden blæser. Så uanset hvor meget, man bestræber sig på at følge bestemte værdier, er der ingen garanti for, at folk som Michael Böss ikke bare skulle finde på en ny såkaldt "værdi".

Og hvem afgør, hvad der er en "dansk værdi"? Jeg er en dansk dansker fra Danmark, og jeg har mine egne værdier. Betyder det så, at du skal følge mine værdier? Hvem er mest dansk, dig eller mig?

Hvorfor ikke bare sige det lige ud: Hele værdidebatten er kun et middel til at slå folk, man ikke kan lide, oven i hovedet med. Der findes et godt, tysk ord for netop denne bestræbelse: Gleichschaltung. Slå det op!

Duus Nielsen -
Jeg er så af den mening - At når den 5 maj er en officiel flagdag der markerer Danmarks befrielse - og hvor der kun må flages med dannebrog - Så har dannebrog en national værdi som vi kan samles om -

Hvordan kan du være sikker på, at det er mig, og ikke dig, der er fastlåst i din egen forestilling?

"Organisationen har nemlig valgt at lægge den ugentlige demonstration søndag d. 5. maj.

Vi fejrer befrielsen ved at kræve et stop for folkemordet i Gaza,« skriver Alle På Gaden ...".

Mindre dansk kan det næppe blive. Respekt for det land der har taget imod dem har de ikke.

Hvor palæstinenserne er i den vestlige er der 'ballade'. Se blot til universiteterne i USA.

Send det 'lort' tilbage hvor de kommer fra - de hverken vil eller kan lade sig 'integrere'.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE17064643/totalt-skamloest-organisa...

Her er en artiklel der ligesom dig, Niels Duus, stiller spørgsmål om de danske værdier og Frederik Vads pointer. Det bliver interessant at følge fortsættelsen

https://www.altinget.dk/artikel/hizb-ut-tahrir-ifoelge-ekstremistiske-so...

Jeg tror ikke der kommer nogen fortsættelse af hizb-ut-tahrirs indlæg. Den er for langt ude. De hører ikke hjemme i Danmark.
"Der er altså i realiteten ikke plads til, at muslimske borgere kan være overbeviste om andre grundlæggende tanker end regeringens."
Nej, det har hizb-ut-tahrir sådan set ret i, og det bør de tage konsekvensen af.

Fra artiklen: "Med andre ord, er der et udtalt ønske om noget, der minder om kinesiske tilstande, hvor der kun er plads til statens egen monokultur".

Moderne socialdemokrater i en nøddeskal: "Gør som vi siger, ikke som vi gør".

Det er med værdier ligesom med det såkaldte "internationale regelsæt": Vi sætter reglerne, og ændrer dem hele tiden efter forgodtbefindende. De gælder nemlig kun for os, og kun så længe vi finder det formålstjentligt at følge dem.

Niels, fra artiklen "En stor del af muslimske efterkommere betragter imidlertid islam som det mest betydningsfulde for deres identitet"

Hvad betyder det? Vil de leve efter sharia og ikke det danske samfunds love.

Problemet for mig er at de danske samfundsregler vil få vigepligten for at kunne indlemme den islamiske tro i vores samfund.

Islamiske ægteskabsregler udformet af Imamer som BT fornylig skrev om. Æresrelaterede konflikter løses af imamer og ikke retsystemet. En lille ting som et juletræ på en bygning i et boligområde. Ikke deltage i demokratiske valg.

Jeg har intet imod at man er troende, hvis man kan holde det under private former, mødes i moskeer, synagoer og advendtskirker, rigssale m.fl. til en bekræftelse på ens tro.

Hvis samfundsindretningen skal håndtere alle mulige hensyn til de forskellige religioner i det offentlige rum, vil vi skulle opdele det lille danske samfund i religiøse enklaver. Det er ikke ønskbart.

Prøv nu for en gangs skyld at læse og forstå denne artikel fra 2020:
https://www.information.dk/debat/2020/07/forlod-islam-fordi-forhindrede-...

Folk der tror, at alle indvandrere føler sig forfulgt, er lige så forkert på den som de, der tror at alle indvandrere er er et problem for samfundet.

Et nuanceret syn på tingene er altid bedre end fordomme fra de de yderste fløje.

Andre igen vil sikkert bare have fred og ro i opgangen indtil hamsterhjulet kalder igen i morgen kl. 6.

Så må alle igen ud på gader og stræder og torve og pladser, ind i busser, op på metroen, finde en plads i toget eller simpelthen tilbringe halve og hele timer i det samme fly.

På destinationen løses opgaver, udfærdiges oplæg, gennemgås sager og fælles beslutninger træffes!

Så hjem igen og filmen kører baglæns indtil butikker, indkøbscentre og kreditkontorer besøges på hjemvejen!

En og anden vender kroppen på sit helligsted og ellers er det hentetid i vuggestuer, børnehaver og folkeskoler!

Alt glider sin stille hemmelige vej!

Når blot vi er mange nok, flyver vi i flok!

Forudsigeligheden er endeløs lige indtil VAR kommer på banen!

Offside eller onside!

Alle kameraer kommer i anvendelse og den stakkels dommer må træffe et valg!

Mandag og resten af ugen kører mediestrømmen 24/7!

De langsigtede perspektiver ender pludselig på Christiansborg!

For eller imod Video Assistant Referee!

Og med den kunstige intelligens in mente, ja, så bliver det rigtig sjovt!

Hver en makrelmad puttes under VAR luppen!

Og pludselig vender focus!

Kun to år til det næste valg!

Klimaet er allerede gået i nul!

Tilbage står kun varme hveder og muslimer!

Michael Böss er en velartikuleret mørkemand, - men dog stadig en mørkemand. Det er tåkrummende dumt for en belæst forskertype ikke at anerkende, at andre menneskers input og vinkler på verden - efter at der har været debat, uenigheder og endda skænderier - som oftest beriger et lille og intellektuelt lukket folk som det danske.

Havde vi ikke til stadighed åbnet os mod verden, så ville vi stadig gå rundt med flinteøkser og slæbe kvinderne ind i hulerne ved håret, - kom dog konstruktivt ind i kampen, og glæd dig i stedet over, at de mange nydanskere bidrager på arbejdsmarkedet, i det kulinariske, og i høj grad også igennem nye og andre syn på verden. Og vær blot rolig, - Hiz Buth Tahrir og andre fanatiske organisationer mister tiltrækningskraft, jo mere vi åbner Danmark for dem udefra, som både kan og vil bidrage (bidrage, ikke assimilere). Assimilation er jo "Gleichschaltung", bare på dansk og ikke på 30´er tysk.....