Nulvækst i det offentlige: Nej tak

Politikkerne bliver nødt til at få sat fokus på, om rammerne passer med de vilkår, som er hverdagen på de danske sygehuse. Og i den forbindelse kan man godt blive skræmt ved tanken om, at Venstre skulle overtage Statsministeriet og indføre nulvækst efter næste valg.
For ikke længe siden fik jeg fjernet min galdeblære. Operationen gik ganske fint, bortset fra et lidt længere ophold efter operationen end tiltænkt. Jeg blev på alle måder behandlet rigtig godt. Min egen erfaring med sundhedsvæsnet er meget positiv.

Samtidig med, at jeg lå indlagt, lå min farmor på samme sygehus. Hun har været indlagt flere gange inden for en kortere periode, men når alderen har rundet de 79, og kroppen er nedslidt grundet et langt og hårdt arbejdsliv, så er det nok ikke helt unaturligt.

En aften efter aftensmad skulle hun på toilettet. Hun bliver hjulpet derud af en sygeplejerske, som derefter går ud for at nå noget andet, imens min farmor bliver færdig. Det skal hertil siges, at min farmor, ud over at være meget dårligt gående, også er meget dårlig til at se og derfor har brug for lidt mere hjælp. Det skrækkelige sker. Hun falder ned og brækker sit lårben.

Bumpet kunne høres inde på stuen ved siden af. De ringede efter hjælp, og hold så fast. Der gik et kvarter før, der kom nogen. Min farmor bliver opereret, men dør desværre få dage efter.

Jeg sidder tilbage og ærgrer mig over, at vi er nået til et punkt i samfundet, hvor personalet må løbe så stærkt, at en ældre dame må ligge og vente på hjælp.

Har vi ikke strammet skruen for meget?

Jeg er bestemt ikke ude efter personalet, men mener, man bør se på de rammer, som sygehuspersonalet arbejder under. Og som gør, at de finder det nødvendigt at træffe sådanne beslutninger.

Jeg er ikke sikker på, at min farmor ville have været her i dag, uanset hvad der var sket. Jeg tror bare, at energien forsvandt, men det var ikke en værdig måde at komme herfra på.

Jeg mener, at politikkerne bliver nødt til - sammen med sygehusledelsen, de tillidsvalgte og medarbejderne - at få sat fokus på, om rammerne passer med de vilkår, som er hverdagen for medarbejderne og de indlagte på sygehusene. Og i den forbindelse kan man godt blive nervøs og skræmt ved tanken om, at Venstre skulle overtage Statsministeriet med velsignelse fra Dansk Folkeparti efter næste valg.

For så bliver den opgave bestemt ikke nem for de offentlige sygehuse.

Nulvækst bliver en realitet med Venstre og Løkke i spidsen. For når Dansk Folkepartis eneste krav til Løkke er, at manden skal være statsminister og genindføre grænsebomme… Og når Venstres ultimative krav for, at Løkke skal være statsminister er, at der indføres nulvækst, ja, så er resten jo åbenlyst.

Konsekvenserne af nulvækst, tror jeg, kan blive voldsommere, end talgenierne i Finansministeriet kan regne ud.

Jeg tror, at ude i den virkelige verden, nede på gulvet, på arbejdspladserne og hjemme i de danske stuer, der vil nulvækst virkelig kunne mærkes. Naturligvis mest hos de svageste, og dem som har mindst her i samfundet. Det er ikke i orden, og det er så udansk, som noget kan være.

Når jeg sidder i en stille stund og tænker på, at det faktisk er skræmmende tæt på at være det, som et flertal af Danmarks befolkning vil vælge, så tænker jeg på min farmor og på de pårørende og medarbejdere, som har haft lignende oplevelser og frygter, at der kommer flere, hvis Venstres nulvækst bliver en realitet.

Martin Mølbak (F. 1982) er ny socialdemokratisk folketingskandidat i Hjørring. Han er postmedarbejder på 10. år og meget aktiv i fagbevægelsen. Blandt andet som bestyrelsesmedlem i 3F Skagerak. Martin Mølbak er uddannet sergent ved militærpolitiet.

I forbindelse med det kommende Folketingsvalg, som skal finde sted senest 15. september 2015, har Netavisen Pio bedt en række af de socialdemokratiske kandidater, der for første gang stiller op til Folketinget, skrive en klumme med politiske visioner for venstrefløjen og politiske bank til højrefløjen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet

Annonce