Annonce

Nyrup modtager hæder for sit arbejde med psykisk sårbare

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har modtaget hæderspris for sit årelange arbejde for at skabe bedre vilkår for psykisk sårbare.
Peter Sabroe Klubbens Hæderspris, der er opkaldt efter den tidligere socialdemokratiske journalist og politiker af samme navn, går i år til forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Poul Nyrup Rasmussen oprettede i 2009 foreningen Det Sociale Netværk, der har til formål at fjerne fordomme og tabuer og skabe bedre vilkår for psykisk sårbare.

I 2013 etablerede han Headspace, der et rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år, der kan få hjælp hjælp med psykiske og sociale problemer.

Det er disse initiativer, som er årsag til, at den tidligere statsminister modtager Peter Sabroe Klubbens Hæderspris 2018. Prisen gives til personer eller organisationer, der i Sabroes ånd arbejder for at forbedre forholdene for samfundets svageste og samtidig sikre et retfærdigt samfund.

”Det er så nemt at se arret efter en galdestensoperation, men arret der sidder inde i en kan man ikke se, og derfor er den psykiske sygdom så svær at forstå”, sagde Peter Sabroe Klubbens formand Benny Haugshøj ved sen intime prisoverrækkelse i København.

Denne pris er en undtagelse

Det var en meget veloplagt Poul Nyrup Rasmussen, der modtog prisen, foran publikum der talte i hvert fald tre tidligere ministre og et par socialdemokratiske folketingsmedlemmer.

”Sandheden er, at jeg ikke er vild med priser. Og slet ikke ordner, når man husker hvad Poul Henningsen sagde om den slads,” lod Poul Nyrup Rasmussen forstå, med henvisning til forfatteren Poul Henningsens berømte ord om, at ordner er noget man hænger på idioter.

Prisen her handler om noget meget vigtigere og noget meget større end undertegnet

”Denne her pris er dog en undtagelse, som jeg føler stor glæde ved at tage imod. Prisen her handler om noget meget vigtigere og noget meget større end undertegnet. Den handler nemlig om alt det, der er gjort og alt det der skal gøres, for at også dem med de indre dæmoner, kan få et godt liv,” sagde han.

Arbejderbevægelsen fik også et par pæne ord med på vejen:

”Denne her pris er også vigtig, for den minder os om at arbejderbevægelsen var den første og største forsamling af mennesker, der gik sammen og besluttede sig for at ting kunne laves om. At der var noget der hed social retfærdighed, ikke bare i teorien, men også i praksis. Der var veje til at bekæmpe fattigdom.

Og derfor er prisen vigtig, for den minder os om en anden af arbejderbevægelsens styrker, nemlig vedholdenhed. Hvad der ikke lykkedes i dag, det kan lykkes i morgen, hvis vi holder sammen og er beslutsomme,” lød det fra Poul Nyrup Rasmussen.

Hvordan går det selv, Poul Nyrup?

Året før Peter Sabroe døde i 1913 skrev digteren Jeppe Aakjær om ham, at ”du være den fattiges Værner, du være den riges Ris! Da faar du ej Ordner og Stjærner, men bævende Læbers Pris.”.

De seneste femten år er det gået den forkerte vej

Og med udgangspunkt i Aakjærs digt, begav Nyrup sig ud i at analysere, hvordan det går med at leve op til Sabroes tanker og arv.

”De seneste femten år er det gået den forkerte vej. Der er blevet flere der er blevet rigere. Der er flere der er blevet fattigere. Og siden 2002 er der blevet dobbelt så mange fattige,” sagde han og rettede hårde angreb på både kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

”Skal vi virkelig går ned ad den vej, når vi nu ved det ikke virker,” lød hans retoriske spørgsmål, som han selv svarede på:

”Man får ikke fjernet den sociale ulighed, ved at indføre en modsatrettet straffeaktion, i forhold til de dårligst stillede. Man kan ikke sanktionere de fattige til at få et bedre liv,” lød hans advarsel.

130.000 unge mistrives

Men ifølge Poul Nyrup Rasmussen kan fattigdommen ikke længere kun måles i materielt afsavn. Særligt blandt de unge er der kommet en ny fattigdom, manglen på netværk og de er overladt med deres indre dæmoner til dem selv.

”De mister troen på sig selv, depressionen kommer, angsten kommer, uformåenheden kommer. Det er ret mange vi snakker om, lige nu er der omkring 130.000 unge mennesker mellem 12 og 25 år som går rundt og har det dårligt, som mistrives og som ikke får hjælp, hvis ingen række hånden frem,” siger han og advarer om, at hvis de unge ikke hjælpes, så ender de i psykiatrien.

Og det er her at Poul Nyrup Rasmussens organisation Headspace kan hjælpe. De unge som organisationen har været i kontakt med siger, at de har fået noget hjælp og de har fået det bedre:

”Ikke til alting. Ikke at alting er klaret, men de har fået en relevant samtalepartner,” lød det om Headspace.

I fint selskab

Med hædersprisen fulgte en check (som i dagens anledning var blevet udskiftet med et kreditkort) på 10.000 kroner, som Poul Nyrup Rasmussen donerede til Det Sociale Netværk.

Peter Sabroe Klubbens Hæderspris er uddelt fire gange. De tidligere modtagere er Anker Jørgensen, journalisten Jørgen Dragsdahl, Børns Vilkår og Mette Frederiksen.

Udover Peter Sabroe Klubbens hæderspris uddeler Børns Vilkår også en pris, der bærer Peter Sabroes navn

Fakta om Peter Sabroe

 

Født 1867, journalist og socialdemokratisk folketingsmedlem, der kæmpede en utrættelig kamp til fordel for fattige børn og social uretfærdighed.

Sabroe kom som 14-årig i praktik som skomager i København. Sabroe droppede dog senere faget og blev i stedet journalist. Sabroe blev tidligt knyttet til den socialdemokratiske presse i Jylland. Han blev som meget ung interesseret i de sociale uretfærdigheder i samfundet, og var medlem af Socialdemokratiet. Som journalist førte han en utrættelig kamp mod de usle vilkår på landet.

Valgt til folketinget i 1901.

Peter Sabroe døde ved en jernbaneulykke kaldet Bramminge-ulykken i 1913, da han var på vej til at holde et foredrag i Varde. Ved begravelse i Århus på Nordre Kirkegård, deltog der ca. 40.000 mennesker. Han blev kun 46 år gammel.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet