Annonce

Otte fagforeninger foreslår 30-timers arbejdsuge

Fagforeninger i København foreslår at indføre et eksperiment med 30-timers arbejdsuge blandt kommunens ansatte. Jonas Bjørn Jensen (S) er skeptisk.
Sygefravær og stress koster hvert år Københavns kommune millioner af kroner. Derfor foreslår seks fagforeninger i hovedstaden nu, at kommunen skal til at eksperimentere med en 30-timers arbejdsuge inden for enkelte afdelinger, hvilket man har forsøgt sig med i Sverige.

”Vi synes, det er en god ide, for når vi taler med medlemmer og tillidsrepræsentanter siger de ofte, at der ikke er nogen sammenhæng mellem ressourcer og arbejdsbyrden. Det betyder at arbejdsmiljøet bliver dårligere og trivslen falder og flere bliver syge,” fortæller næstformand i HK Kommunal Hovedstaden, Karla Kierkegaard til Netavisen Pio.

Jonas Bjørn Jensen (S), fra Borgerrepræsentationen i København, mener ikke, at det er den rette vej at gå: ”Jeg synes forslaget er sympatisk, men ud fra en økonomisk betragtning, mener jeg, at det er en forkert vej at gå,” siger han til Netavisen Pio.

'Vi tror det vil være en god forretning'
”Arbejdstempoet er accelereret gennem flere årtiers nedskæringer og målstyrings-tyranni. Stadig flere medarbejdere får arbejdsrelaterede skader, især stress. (…) Vi påstår, at det vil give så stor reduktion i sygefraværet, at investeringen vil tjene sig hjem trefoldigt – både målt på sygefravær, højere kvalitet og mindre nedslidning,” skriver fagforeningerne om forslaget i en pressemeddelelse.

Karla Kierkegaard forklarer, at man ønsker at øge trivslen blandt de ansatte og dele arbejdet ud på flere hænder: ”Vi tror faktisk på, at det vil være en god forretning i det store hele. Dels forventer vi, at udgifter til sygefraværet vil falde, at produktiviteten for den enkelte medarbejder vil øges og så vil vi kunne fastansætte folk, der tidligere kun har haft ganske få timer eller måske været helt ude i ledighed og på offentlig forsørgelse.”

Fagforeningerne ønsker, at man starter i det små med at udvælge en række afdelinger, som er særligt prægede af stress og højt sygefravær, og at man kører med 30 timer på forsøgsbasis i for eksempel to år.

”Vi klar til at køre nogle forsøg med det her. Så kan man altid evaluere bagefter, men hvis ikke vi eksperimenterer, så gør vi os heller ikke nogen erfaringer, og så kommer vi ikke problemerne til livs.”

Udgiften svarer til drift af folkeskolen
Jonas Bjørn Jensen forklarer, at han først og fremmest synes, at det er sympatisk, at de faglige organisationer fokuserer på arbejdsmiljø, nedslidning og balancen mellem arbejds- og familieliv, men han mener absolut ikke, at det vil kunne tjene sig selv hjem, som fagforeningerne håber. Han henviser til, at kommunens økonomiforvaltning har regnet sig frem til, at hvis kommunens 36.400 ansatte skal arbejde 30 timer om ugen, vil det koste 3,6 milliarder kroner årligt.

”Det er et vildt stort beløb og det svarer til, hvad det koster at drive folkeskolerne i København.”

Økonomiforvaltningens beregninger tager dog ikke højde for de positive effekter, som forventes af tiltaget – det begrænsede sygefravær, en øget produktivitet, at ledige vil komme i beskæftigelse eller begrænsningen af nedslidning. En opgørelse fra Københavns Kommune viser, at sygefravær blandt de ansatte i 2016 kostede kommunekassen godt 729 millioner kroner, inklusiv de selvejende institutioner.

Sygefraværet vil måske kunne falde med 1-2 procent
Men ifølge Jonas Bjørn Jensen er det usikkert, hvor meget sygefraværet reelt vil kunne begrænses – han anslår, at det måske vil kunne falde 1-2 procent, ”men ikke i et niveau, der tilnærmelsesvist vil kunne finansiere forslaget. Folk holder jo ikke op med at være syge, fordi de arbejder 30 timer om ugen.”

Han er også usikker på, hvorvidt produktiviteten vil blive øget mærkbart, da ”kommunen jo ikke er en produktionsvirksomhed.” Han kan dog se en potentiel positiv effekt i forhold til nedslidning af de faggrupper, der har hårdt fysisk arbejde – for eksempel pædagoger eller rengøringspersonale.

Han mener overordnet set, at man bør kæmpe for et bedre arbejdsmiljø ad andre veje. Han foreslår, at man for eksempel indfører mere fleksibilitet i forhold til arbejdstiden over et livsforløb, så børnefamilier kan vælge at arbejde færre timer i en årrække, hvis de ønsker det og at de, når børnene flytter hjemmefra, skal kunne vælge at gå op i tid igen.

Vælgermøde den 16. november
De otte fagforeninger foreslår, at forsøget skal træde i kraft i 2018 og i alle kommunens syv forvaltninger på udvalgte arbejdspladser.

Fagforeningerne arrangerer den 16. november et vælgermøde i København under overskriften ’Forsøg med 30 timers arbejdsuge i Københavns Kommune, fra idé til virkelighed.’

De otte fagforeninger bag forslaget er: LFS, FOA SOSU, FOA / KLS, FOA 1, Dansk Socialrådgiverforening Region Øst, BUPL Hovedstaden, Københavns Lærerforening, HK Kommunal Hovedstaden.


Flere artikler om emnet