Annonce

Rapport: Omfattende social dumping i byggeriet

Den hidtil mest detaljerede undersøgelse af udenlandsk arbejdskraft i Danmark, dokumenterer, at der foregår massiv social dumping på danske byggepladser.
Lav løn, ingen overarbejdstidsbetaling og ingen feriepenge. Det er vilkårene for alt, alt mange af de 25.000 udlændinge der er beskæftiget i byggeriet i Danmark, viser den hidtil mest omfattende undersøgelse af udenlandsk arbejdskraft på danske byggepladser.

Rapporten som FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, har lavet for fagforbundet 3F fastslår, at udenlandske arbejdstagere bliver udstationeret i Danmark, for at levere billig og fleksibel arbejdskraft, og at deres tilstedeværelse på det danske arbejdsmarked presser den danske model.

Rapportens konklusioner er alvorlige, men ikke overraskende, lyder reaktionen fra 3F.

”Vi ser meget alvorligt på rapporten, som jo dokumenterer massiv social dumping. Selv om vi desværre ikke er overraskede over resultaterne, så håber vi, at det kan være en øjenåbner for dem der tror, at social dumping ikke findes,” siger næstformand Palle Bisgaard fra 3Fs byggegruppe. Han opfordrer til at man bliver bedre til at benytte sig af det såkaldte kædeansvar, hvis man vil den sociale dumping til livs.

Han frygter, at hvis ikke der bliver gjort noget drastisk, så vil byggebranchen udvikle sig til et branche, hvor man ikke nødvendigvis kan leve af ens løn.

”Det her handler om hvilket arbejdsmarked, vi ønsker i Danmark. Skal man kunne leve af at gå på arbejde, skal man have en arbejdstid, så man kan se sin familie i hverdagen? Eller skal vi acceptere, at når man er bygningsarbejder, så er det ikke noget man kan forvente," spørger han-

Løn langt lavere end for danskere
Rapporten peger på, at særligt de udstationerede polske bygge- og anlægsarbejdere har lønninger og vilkår der er langt under de danske bygningsarbejderes. Og det kan de danske håndværkere ikke konkurrere med, lyder det fra 3F.

”Lønniveauet for de her polske arbejdere er langt under de danske lønninger i vores brancher. Hvis man kombinere gennemsnitslønnen på 104 kroner i timen med, at mange af de polske arbejdere ikke får overtidsbetaling, feriepenge eller betaling for at arbejde søndag/helligdage, så svarer det i gennemsnit til, at de polske bygningsarbejdere får en reel timeløn på 83 kroner i timen. Det er der ingen danske virksomheder eller bygningsarbejdere der kan konkurrere med,” siger han.

97 procent af de udstationerede polakker svarer, at de får en dårligere løn end danskere der laver tilsvarende arbejde.

De udenlandske arbejdere arbejder også væsentligt længere tid, og er sjældent kompenseret for meget lange arbejdsuger og udstationering. De polske arbejdstagere er i meget ringe grad uddannet i byggefagene, kun 55 procent af de polske arbejdere der er uddannet inden for bygge- og anlægsbranchen.

Frygter for fyringer
Knap hver femte polak ansat i denne danske byggebranche frygter at blive fyret, hvis de snakker med danske myndigheder eller fagbevægelsen, og rapporten dokumentere flere tilfælde af grov udnyttelse.

Kun 10 procent af de udstationerede polakker svarer i undersøgelsen, at de er dækket af en overenskomst.

Derudover viser rapporten også, at der ikke på noget tidspunkt, mens man har ført statistik med antallet af udenlandske arbejdstagere i byggeriet har oplevet så stor en tilstedeværelse af udenlandsk arbejdskraft.

Hele rapporten fra FAOS kan læses her.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet