Annonce

Regeringen og DF udhuler dagpenge i udlændingepolitisk spil

Ny aftale om opholdskrav fjerner sikkerhedsnettet for mindst 20.000 a-kassemedlemmer, der ellers troligt har betalt deres kontingent i årevis
Har du arbejdet udenfor EU i mere end et år? Eller måske har du boet i udlandet i over et år, fordi din ægtefælle fik job udenfor EU?

Så kan du risikere at komme i noget af en klemme. For regeringen og Dansk Folkeparti har landet en aftale om opholdskrav.

Det betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU/EØS-land i syv af de seneste otte år. Ellers kan man ikke få dagpenge, hvis man mister sit job, bliver syg eller skal på barsel.

Imens skaber et andet spørgsmål om dagpenge diskussion i EU. Her står fagbevægelsen og regeringen sammen om at lægge maksimalt pres på EU-parlamentet for at sikre, at udenlandske statsborgere, der kommer til Danmark ikke skal kunne modtage dagpenge efter én dags arbejde. På den front er vi enige. Det er vi så sandelig ikke, hvad angår opholdskravet.

Dagpenge og udlændingepolitik er en dårlig cocktail

Regeringen skønner selv, at opholdskravet vil få 20.350 a-kassemedlemmer til at melde sig ud. De tusindvis af mennesker, der ventes at blive ramt af den nye regel, kunne med rette spørge: Men hvorfor kan jeg pludselig ikke modtage dagpenge? Dagpengene er jo min egen forsikring, som jeg har betalt ind til i årevis?

Svaret er, at regeringen og DF har besluttet at bruge a-kassemedlemmers private forsikringer til at føre udlændingepolitik. Det er simpelthen utilstedeligt.

Men ikke nok med at tusindvis risikerer at få revet tæppet væk under sig, fordi deres forsikring er blevet en brik i et udlændingepolitisk spil.

Opholdskravet kommer også til at koste dyrt for Danmark. Hvis opholdskravet bliver til lov, vil det gå ud over vækst, viden og kompetencer, vores samfund nyder godt af. For hvad sker der, hvis man giver sig til at straffe folk, bare fordi de arbejder ude i verden i en periode? Så falder lysten til at tage et job og skærpe sin faglige ballast udenfor EU og EØS-området.

Det bekræfter en undersøgelse fra Danske A-kasser: 78 procent af medlemmerne vil i høj eller nogen grad undlade at rejse uden for EØS-området, hvis opholdskravet bliver til virkelighed.

Opholdskravet vil også skade mobiliteten den anden vej. Vedtager politikerne aftalen, risikerer de at gøre det meget sværere for virksomheder i Danmark at trække dygtige danske og udenlandske medarbejdere her til landet, fordi medarbejderne pludselig ikke kan blive en del af den danske flexicuritymodel.

Politikerne kan stadig nå at komme til fornuft

Så jeg er glad for, at løbet ikke er kørt endnu. Aftalen blev mødt med massiv kritik fra a-kasserne og skal nudrøftes igen. Jeg håber, at politikerne kommer til fornuft og fejer opholdskravet af bordet. Det giver jo ingenmening, hvis man ender med en eftertrykkelig økonomisk mavepuster, blot fordi man har arbejdet i udlandet i en periode.

Næstformand i HK Danmark.


Flere artikler om emnet