Annonce

Regeringens forslag om nyttejob er den forkerte vej at gå, mener fagforeninger

Udspil om 37-timers arbejdspligt for offentlig ydelse, især møntet på indvandrerkvinder, møder kritik fra flere fagforeninger, som frygter for almindelige jobs og sociale indsatser.
Foto: Dansk Socialrådgiverforening
Signe Færch, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
SVM-regeringen vil indføre en 37-timers arbejdspligt for at kunne modtage en kontant ydelse fra det offentlige. Selvom forslaget skal gælde bredt, så er det især møntet på at få indvandrerkvinder, som har været på kontanthjælp i mange år, ud på arbejdsmarkedet.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med TV 2. 

”Det er vigtigt for integrationen. Det er vigtigt for de her kvinder. De får et bedre liv, når de kommer ud og har en arbejdsdag, end hvis de sidder hjemme i deres lejlighed. Det er vigtigt for børnene, at de ser deres mor tage afsted om morgenen og bidrage til Danmark, ligesom de fleste andre mødre gør,” siger Mette Frederiksen.

Hun slår fast, at regeringen ser det som et grundlæggende dansk princip, at man yder et stykke arbejde, hvis man kan. Det er især vigtigt, når Danmark står med mangel på arbejdskraft flere steder, eksempelvis i plejesektoren.

Hun har derfor indkaldt Folketingets partier til forhandlinger.

Forslaget vil omfatte 27.000 mennesker. De vil altså skulle arbejde 37 timer om ugen i et nyttejob, hvis ikke de vil trækkes i deres ydelse.

Ifølge Mette Frederiksen kan disse nyttejobs eksempelvis være at smøre madder på plejecentre eller vaske tøj.

Den forkerte vej at gå

Hos fagforeningen 3F deler man ambitionen om at få folk væk fra overførselsindkomster og ud på arbejdsmarkedet, men forslaget kan give bagslag.

”Intentionen om at flytte folk fra passiv forsørgelse til en plads i arbejdsfællesskabet og dermed styrke integrationen er vi helt med på. Men nyttejobs eller 37-timers arbejdspligt er en forkert vej at gå," siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F ifølge en pressemeddelelse, og fortsætter:

"Det vil formentlig også betyde en trussel mod en række ordinære jobs, som 3F-medlemmer i dag udfører. Der vil ske en fortrængning af ordinære jobs til fordel for støttejobs, hvilket jeg er stærkt imod, og jeg forventer, at regeringen har dette med i overvejelserne.”

3F foreslår, i stedet for at indføre 37-timers arbejdspligt, at indføre 37-timers uddannelse. Helt konkret foreslår fagforeningen at oprette særlige Integrations-AMU og Integrations-EUD, hvor borgerne kan blive opkvalificeret til arbejdsmarkedet både sprogligt og fagligt.

Flere vil få lavere ydelse

Det nye forslag lægger op til at udvide beskæftigelseskravet, så det også gælder borgere, som er kommet til Danmark før 2008.

Ud af de i alt 27.000 er omtrent 14.000 på kontanthjælp. De vil overgå til den noget lavere integrationsydelse, som de så skal udføre nyttejobs for at være berettiget til.

Der vil være borgere, som ikke længere kan betale for busbilletten til deres traumebehandling

SVM-udspillet vækker ikke ligefrem glæde hos socialrådgivernes fagforening.

”Regeringen vil sænke ydelserne for tusindvis af mennesker. Der vil være borgere, som ikke længere kan betale for busbilletten til deres traumebehandling, mens andre ikke længere kan betale for deres medicin. Som socialrådgivere ved vi, at det bliver sværere at arbejde med borgernes udfordringer, når de ikke har råd til de mest basale fornødenheder,” lyder det fra Signe Færch, forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening ifølge en pressemeddelelse.

Forkvinden er på linje med 3F, hun opfordrer også regeringen til at fokusere på faglig og sproglig opkvalificering. Hun frygter at regeringens forslag vil fjerne socialrådgivernes fokus fra deres kerneopgaver.

”Socialrådgiverne skal have tid og fagligt handlerum til at sammensætte indsatser, som giver mening for borgerne. Hvis de nu skal bruge deres tid på at opfinde nyttejob til tusindvis af borgere, så frygter jeg, at det vil ske på bekostning af de indsatser, som styrker borgerne på den lidt længere bane,” lyder det fra Signe Færch.

Opbakning fra ungdomsparti

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, som ellers ikke har været ubetinget glade for SVM-samarbejdet, kommer dog i dette tilfælde regeringen til undsætning.

Forbundsformand Katrine Evelyn Jensen skriver således på det sociale medie Twitter:

”Mange var også dybt forargede over 24-årsreglen, men den har sikret frihed for rigtig mange unge kvinder, der ellers kunne se frem til et liv i et tvangsægteskab. Arbejdspligten på 37 timer har samme potentiale.” 

placeholder

Hendes opslag møder dog en vis modstand i kommentarfeltet. En af dem der går i rette med ungdomsformanden er Helena Mikkelsen, forbundssekretær i FOA, som blandt andet organiserer sosu-personale.

”Ja intentionerne i arbejdspligten er gode, men måden er ikke den rigtige. Nyttejob til 40-50 i timen til at løse arbejdsopgaver der er overenskomstsdækket. Nej tak. De skal ansættes på ordinære vilkår,” skriver Helena Mikkelsen.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg mener principielt heller ikke, at nogen skal arbejde for 40-50 kr. i timen.

Tag dog i stedet de pågældendes ugentlige ydelse, divider med laveste overenskomstmæssige timeløn, og brug det som det ugentlige timetal, de kan sættes i arbejde. Fyld evt. op til 37 med obligatorisk sprogundervisning for dem, som ikke mestrer sproget.

De mennesker skal helt klart have en overenskomstmæssig løn for deres indsats. Eller vil det være kraftigt konkurrence forvridende mod andre lønmodtagere. Eller private virksomheder, som må betale overenskomstmæssig løn til deres ansatte. F.eks. inden for service fagene. Mette Frederiksen sagde i dag under spørgetimen, at hun kunne forestille sig ledige f.eks. kunne ordne vasketøj på plejehjem for deres kontanthjælpsydelse. Så ryger der en ud i ledighed hos det lokale service firma. Der har i øvrigt været eksempler på virksomheder har fyret personale gennem tiden for så at få dem erstattet med ledige i aktivering.

Gæster i Danmark, der ikke har et turistvisum, hotelbooking og returbillet, skal enten arbejde eller skride hjem. Længere er den ikke. Danmark skal ikke være en global varmestue for dovne.

I dag forhindre aktivering 10.000 vis af kontanthjælpsmodtagere og ledige på dagpenge at komme i arbejde, da mange af de jobs de før i tiden kunne søge er optaget af gratis arbejdskraft gennem aktivering. Det er blevet så groft udnyttet af virksomhederne, at nogen i mange år ligefrem har budgetteret med den gratis arbejdskraft de får stillet til rådighed af staten. Og nu skal aktiveringen så mangedobles. Så vil det nærmest blive komplet umulig for kontanthjælpsmodtagere, langtidsledige på dagpenge eller seniorer på 60+ at få et løn betalt ordinært arbejde for fremtiden. Med den nuværende aktiveringsordning er mindst 50.000 fuldtidsstillinger beslaglagt uden for rækkeviden for ledige at komme i ordinært lønbetalt arbejde i. Med den nye ordning kommer vi til at tale om måske 150.000 fuldtidsstillinger som bliver omlagt til gratis aktiverings arbejdskraft. Hvor er fagforeningerne henne? Nå nej. Det repræsentere jo ikke C holdet.

Ingen virksomhed vil betale for en arbejdskraft de kan få stillet gratis til rådighed.

Særligt C holdets skæbne bliver nu forseglet til fattigdom.

Ledige skal ikke i aktivering. De skal i arbejde. Ordinært lønnet arbejde med pensionsopsparing, som er til at leve for.

Udlændinge, der ikke gider at arbejde, skal skride hjem. Eventuelt med hjælp af politi, håndjern, strips, stav og peberspray. Danmark skal ikke være en global dovneklub.

Hvis det var skrevet på Tysk, kunne man få den opfattelse at det var skrevet af Hitlers propagandaminister, Joseph Goebbels.

Dette forudsætter jo, at en arbejdsgiver vil ansætte dem. Hvis ikke der er job at få, må staten jo forsørge dem. Det er som om du forudsætter, at de bare kan få job, og at de bare skal tage det job til den løn, som der så eventuelt måtte være til rådighed. Men i et god samfund giver man borgerne mulighed for at sige fra over for udnyttelse fra arbejdsgiverens side, udbyttelse i form af ødelæggende arbejde, lav løn, lav status, uinteressant arbejde, osv. Ved grundlovens paragraf 75 sikrer man jo netop, at arbejdsgiverne får et incitament til at levere ordentlige kår for arbejderne. Det lader du ikke til at have forstået. Men det håber jeg så nu, du gør.

Hvis man taber sit forsørgelsesgrundlag for overhovedet at eksistere, er der reelt tale om tvangsarbejde.
Og hvis man arbejder 37 timer om ugen uden ret til ferie, uden opsparing til pension, uden ret til at besidde opsparing herunder fast ejendom, vil jeg sammenligne det med strafarbejde.
Har man oparbejdet en mindre sum til pensionsalderen, kan man jo så blive tørret godt og grundigt af, så pensionstiden bliver en sur omgang på laveste sats.
Det skal jo ses i forlængelse af at de ordninger (især seniorpensionen) der skal gribe personer uden arbejdsevne er under heftigt angreb, medens den generelle pensionsalder stiger, og værdien af overførselsindkomsten konsekvent over tid, og ikke mindst under den seneste inflation er voldsomt forringet. Dette skal tillige ses i lyset af, at man ikke har strejkeret og er ringe stillet ved at komme igennem ved sager om arbejdsmiljø eller chikane, når man ikke bare kan sige op.
Folk i den situation vil desuden have enormt svært ved at tage initiativ til at starte egen virksomhed, bare at søge arbejde, eller foretage sig noget overhovedet.
Vil staten kræve at folk arbejder, skal de anvise et ordinært job under overenskomstmæssige forhold, det skal ikke være en vej for virksomhederne til outreret løndumping. Det her er et skændigt forslag, der da vist må været rundet af lobbyvirksomhed fra dansk arbejdsgiverforening.
Filosofien bag er, at man ved at blive behandlet som tyende nok skal få fingeren ud, og når man bare siger indvandrerkvinder, glider det nok ned.
Men det er ækelt systemtyranni, der kun kan se rimeligt ud fra de, der sidder på den grønne gren.

Og hvis man ikke har et arbejde og ikke har dansk indfødsret, så kan man rejse hjem til sit hjemland og søge hjælp der. Danmark skal ikke være en global dovneklub.

Og hvis man er blåhåret og har en samisk oldefar kan man godt skrubbe hjem til Sibirien.
Danmark skal faneme (bøvs) ikke være en varmestue for ren-kneppere, eller hva'.
Du kender jo ikke nogen af de personer du nedgør på dette åndsbolle minimalistiske kravlegårdsniveau.
Men værre er det, at det er irrelevant at gøre dette til en debat om indvandring.
Du er så at sige hoppet direkte på limpinden i Mette Frederiksens udlagte fup nummer, der på manipulatorisk vis netop skal gøre forslaget spiseligt netop ved at gøre det til en sag om fremmedhad.
Men de nævnte regler gælder alle herboende, også indfødte danskere i 5 generation.
Jeg kender dig ikke, men dette her tegner ikke godt.

For nogle år siden kiggede man på virkningen af arbejdsprøvning/praktik/nyttejobs i Dansk Supermarked og COOP.
Så vidt jeg husker, kunne man konstatere, at ud af hver hundrede, der havde været i nyttejob, var syv (!) i arbejde et år senere.

Men det er da en god karrusel med gratis eller meget billig arbejdskraft, som man samtidig kan dresse lidt op med betegnelser som "social indsats".

Hvad vil du selv foreslå for at få de "raske" kontanthjælpsmodtagere i arbejde? Mener du at det er OK at man bare kan være på kontanthjælp år efter år uden at yde noget til det samfund de lever i og nyder godt af fordi der er nogen som står op hver dag for at passe deres arbejde, skal de bare betale mere i skat for at samfundet kan forsørge "dovne" kontanthjælpsmodtagere?

Der er vist flere af jer, der skriver her på siden,
som ikke ved hvordan virkeligheden er for arbejdsløse,
der skal stå til rådighed for jobcentret.

Alle skal søge 2 job om ugen, og indsætte ansøgningerne
på joblok,ellers lukker pengkassen
og pga dette bliver der skrevet en hel bunke nytteløse ansøgninger
og det er ikke fordi arbejdsløse ikke vil arbejde,
men der er bare mange der søger det samme job,
og jo længer tid der går jo minder tror man på at det nytter.

Og efter et år på kontanthjælp så bliver man trukket 1000 kr hver måned
selv om man har overholdt sine forpligtelse.

Men hvad med jobcenterne skulle de ikke også hjælpe arbejdsløse
i arbejde feks at de kontaktet langtidsledig når der kom jobannoceer
som den ledige ville kunne udfylde.

Og tro mig jeg kender flere langtidsledig der gerne vil i arbejde
men magler hjælp fra jobcentret men den kommer ikke

jobcentrets begrundelse er at de skal ikke finde jobne,
det skal de arbejdsløse selv gøre

Og ja det er ikke alle der får den besked
men sandheden er at jo længer tid der går jo minder
hjælp får man på jobcenterne det handler kun om
at krontolere at man søger 2 job hver uge.

Jeg kunne godt tænke mig, at når man har været arbejdsløs et år
så har jobcenterne pligt til at første-priotere den ledige

Og hvem kan fortælle hvorfor det ikke er sådan

Men en bøde på 1000 kr hver måned pga 225 timers reglen
det kan man finde ud af

Alternativ forslag:
Tørklædekvinder fra muslimmiljøet burde deltage på en dansk højskole med overnatning i tre-fire måneder, uden mand og børn. Så kan de på højskolen arbejde tre timer om dagen og resten af dagen deltage i dansk kultur og aktiviteter sammen med danskere. Det ville være lærerigt for dem at komme væk hjemmefra, væk fra deres muslimske mænd der kan passe børnene imens, og væk fra kun islammiljø og kun andre muslimer. Deres mænd vil sikkert ikke give dem lov, og ved ikke om man kan kræve det som en del af aktivering for at modtage kontanthjælp.

Forbyd tørklæde. De religiøse muslimske kvinder der ikke ønsker (eller ikke må) arbejde, kan strategisk og bevidst 'gemme sig bag' deres tørklæde, som de godt ved giver dem færre jobmuligheder.

Det bedste ville være, hvis deres forbandede religion islam kunne forbydes.