S-sejr: Det lykkedes Frank at lave en Ritt!

Pio har bedt Jonas Bjørn Jensen (S) fra Borgerrepræsentationen forklarer hvordan det kunne lykkes for Frank Jensen og det nuværende flertal på Rådhuset at realisere Ritt Bjerregaards gamle drøm om billige boliger.
...hvis vi allerede var kommet i gang dengang Ritt ganske rigtigt lavede analysen, at der ville komme til at mangle boliger som almindelige mennesker kan betale, så havde vi ikke været så langt bag ud i dag.

Der er netop indgået en aftale på Københavns Rådhus om at bruge 552 millioner kroner på almene boliger. De seneste år har Borgerrepræsentationen sat penge af til at bygge 5.250 almene boliger, hvoraf 700 allerede står færdige. Med den nye aftale sikres der yderligere 1.100 almene boliger, og at 2.000 almene boliger kan bygges i attraktive byområder ved hjælp af tilskud til grundkøb.

Netavisen Pio har derfor stillet skarpt på Socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen (JBJ) fra Borgerrepræsentationen for at få svaret på, hvordan det kunne lykkes  for overborgmester Frank Jensen og det nuværende flertal på Rådhuset at realisere Ritt Bjerregaards gamle drøm.

Pio: Det lykkedes aldrig for Ritt Bjerregaard at indfri sit hårdt pumpede løfte fra 2005 om at bygge 5000 billige boliger til Københavnerne. Så hvorfor er det lykkedes for jer?

JBJ: "Problemet med boligmangel og tårnhøje boligpriser er større i dag, og derfor er der en bredere opbakning til at sikre billige boliger. Ritt var nød til at være meget firkantet i sit krav for at kunne få det sat på dagsordenen, hvor vi i dag har alles opbakning, og derfor kan tillade os at være lidt mere pragmatiske. Men jeg vil også sige, at hvis vi allerede var kommet i gang dengang Ritt ganske rigtigt lavede analysen, at der ville komme til at mangle boliger som almindelige mennesker kan betale, så havde vi ikke været så langt bag ud i dag".

Pio: En del af finansieringen er fundet efter en aftale med boligorganisationernes landsorganisation ’BL - Danmarks Almene Boliger’ og ni københavnske omegnskommuner. Hvordan er det lykkedes at skabe så stor opbakning?

JBJ: "En stor del af de penge vi nu bruger til at sikre billige boliger kommer fra den almene sektor, gennem salg af boliger. Derfor har vi kæmpet for, at pengene også skal bruges til at sikre billige almene boliger. Frank har brugt mange kræfter på at holde alle sammen, og jeg tror også, at kommunerne omkring København kan mærke, at der er et kæmpe pres på boligmarkedet, som spreder sig i hele Hovedstadsområdet".

Pio: En afgørende udfordring for Ritt var vel, at hun aldrig fik den nødvendige opbakning fra VK-regeringen tilbage i 00’erne. Hvad har været anderledes i dag?

JBJ: "Det korte svar er, at vi i dag har en socialdemokratisk ledet regering. Der var tidspunkter i Ritts tid som overborgmester, hvor man fik det indtryk, at den borgerlige regering ville gøre alt for, at København ikke skulle lykkes med noget som helst. Nu har vi fået mange af de redskaber, som allerede blev efterlyst i 2005. Vi kan nu stille krav til, hvor mange almene boliger der skal være i en bydel, vi må give tilskud til grundkøb, og vi kan give grundkapitalindskud til flere boliger".

Der var tidspunkter i Ritts tid som overborgmester, hvor man fik det indtryk, at den borgerlige regering ville gøre alt for, at København ikke skulle lykkes med noget som helst. Nu har vi fået mange af de redskaber, som allerede blev efterlyst i 2005.

Pio: Overborgmesteren fremhæver selv at København ikke må ende som Paris eller London, hvilket ellers umiddelbart er nogle dejlige steder at holde ferie. Hvad er jeres alternative vision?

JBJ: "Når boligmarkedet udvikler sig så hurtigt som det gør i København, så risikerer vi at sætte alle de fremtidige generationer uden for byporten. Hvis ikke du havde en ejerbolig, da det begyndte at gå stærkt, så står du meget dårligt på boligmarkedet nu. Hvor vi tidligere snakkede om, at det ville være svært for sygeplejersker, politifolk og skraldemænd at få et sted at bo, så gælder det for den øverste middelklasse med de priser der er på boligmarkedet nu. Hvis du ikke allerede er boligmillionær, så vil det kræve en husstandsindkomst på langt over en million at etablere sig med egen bolig. Vi vil have en by hvor alle kan bo. Vi tror på, at vi får en rigere by, hvis vi bor sammen på tværs af indkomster, baggrund, alder og etnicitet. Når folk mødes og kender hinanden, så forstår de også hinanden.

Og så vil vi i øvrigt ikke have et samfund, hvor mange mennesker tjener mere på deres bolig, end gennemsnittet tjener på at gå på arbejde".

Og så vil vi i øvrigt ikke have et samfund, hvor mange mennesker tjener mere på deres bolig, end gennemsnittet tjener på at gå på arbejde.

Pio: Og som de altid spørger efter endnu en runde i superligaen, hvordan føles sejren og det stærke socialdemokratiske fingeraftryk?

JBJ: "Jeg har det som om vi har vundet et par kampe i træk og er inde i en god stime. Med aftalen sikrer vi den største enkeltstående investering i almene boliger nogensinde. Det der nu giver energi til mange flere spillerunder er, at vi kan se det nytter noget, og vi flytter os i den rigtige retning hver gang vi bygger flere almene boliger. De sidste fire år har vi f.eks. investeret meget i almene studieboliger, hvorfor København ikke længere er landets dyreste by at bo i som studerende".

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce