Annonce

Socialdemokraterne skal have nyt principprogram

I 2017 skal Socialdemokraterne vedtage et nyt principprogram. Men allerede nu er arbejdet i fuld gang, og i løbet af de næste to år skal medlemmer over hele landet inddrages i processen.
Foto: Jonas Fedder Witt

Socialdemokraterne skal have nyt principprogram. På weekendens kongres i Aalborg kunne socialdemokraternes formand Mette Frederiksen fortælle, at partiets hovedbestyrelse har nedsat et udvalg med folketingsmedlem Dan Jørgensen i spidsen, som over de næste år skal samle idéer og forslag fra det socialdemokratiske bagland. Målet er, at et nyt principprogram kan vedtages på kongressen i 2017.

Et principprogram beskriver et partis overordnede værdier og principper, men sjældent mere konkrete forslag i forhold til det daglige, politiske arbejde. Til det formål har partierne ofte et arbejdsprogram, der indeholder mere konkrete målsætninger inden for forskellige politikområder, eller temaoplæg der fastlægger kursen inden for et bestemt politikområde.

Socialdemokraterne fik sit første principprogram i 1876, det såkaldte Gimleprogram. Her kunne man blandt andet læse, at ”For at befri Arbejderstanden for den Byrde, som bestandig ligger paa den, udfordres det, at Arbejdsmidlerne bliver fælles Ejendom og staar til Afbenyttelse for alle Medlemmer i Samfundet, saa at det rene Udbytte tilfalder Enhver og bliver uddelt paa en retfærdig Maade”.

Siden da er principprogrammet blevet revideret af flere omgange. Det nuværende principprogram, Hånden på hjertet, blev vedtaget i 2004 under Mogens Lykketofts formandskab. Det fylder tolv sider, og indeholder afsnit om frihed, lighed, solidaritet, demokrati, etik og Socialdemokraternes forhold til Danmark, Europa og resten af verden.

Vigtigt at værdier sættes ind i aktuel sammenhæng
Netavisen Pio har mødt Dan Jørgensen, der står i spidsen for arbejdet med de nye principprogram, for at høre mere om både baggrunden for og det kommende arbejde med det nye principprogram.

Pio: Mette Frederiksen sagde i går, at Socialdemokraternes værdier er de samme i dag, som de altid har været. Hvis Socialdemokraternes værdier er de samme, hvorfor er der så brug for et nyt principprogram?

Hvis vi skal fastholde vores værdier, er det vigtigt, at vi bliver ved med at forholde os til dem, diskutere dem og sætte ord og sprog på dem. Og det er vigtigt, at vi gør det på et moderne dansk, så det giver mening for folk. Derfor er der også brug for, at vi løbende opdatere vores principprogram, så det passer til den tid, vi lever i”.

Pio: Det nuværende principprogram er fra 2004. Siden da har vi blandt andet oplevet en finanskrise, klimaudfordringerne er blevet mere åbenlyse og nye emner som social dumping er kommet på dagsordenen. Får det også betydning for principprogrammet?

Det gør det helt sikkert. Vi lever i en helt anden verden i dag, end vi gjorde for bare 10-12 år siden, da vi vedtog det seneste principprogram. Det betyder, at også vilkårene for at føre politik har ændret sig. Der er en stærk international påvirkning fra globalisering, internationale markedskræfter og i forhold til klimaudfordringerne. Samtidig foregår der i disse år en ideologisk kamp i Danmark, blandt andet i forhold til vores arbejdsmarked. Vi har jo altid kæmpet for ordnede forhold på arbejdsmarkedet, men de seneste år har den kamp fået en helt ny karaktér i form af social dumping”.

Pio: Du har fortalt, at du i forbindelse med arbejdet har læst alle socialdemokratiske principprogrammer gennem tiden. Selvom meget selvfølgelig har ændret sig, hvad er så for dig at se den røde tråd?

Jeg mener den rød tråd er, at vi mennesker har en samhørighed og et ansvar over for hinanden – særligt over for de svageste. Det går igen i alle vores principprogrammer. Det har derfor også altid været vores mål at bekæmpe ulighed i alle forskellige former”.

Pio: Mette Frederiksen nævnte i sin kongrestale, at medlemmerne vil blive inddrage aktivt i arbejdet med det nye principprogram. Hvordan kommer det til at ske i praksis?

Vi er i øjeblikket ved at tilrettelægge processen i udvalget. Men jeg kan godt røbe, at der kommer til at være masser af aktivitet rundt om i landet. Både ved at vi kommer ud i partiforeningerne og diskuterer ved medlemsmøder, og ved at vi inddrager nye kanaler som for eksempel de sociale medier i processen. Så der bliver rig lejlighed for alle medlemmer til at spille en aktiv rolle i processen”.

Ud over Dan Jørgensen består udvalget af partisekretær Lars Midtiby og repræsentanter udpeget af de socialdemokratiske regionsorganisationer, folketingsgruppen, det kommunale og regionale bagland samt ungdomsorganisationen DSU. Det endelige principprogram skal som nævnt vedtages på kongressen i 2017.


Flere artikler om emnet