Socialdemokratiet vil afskaffe integrationsydelsen – men kun for børnefamilier

Hvis det står til Socialdemokratiet, skal regeringens integrationsydelse afskaffes – men kun for børnefamilier. Det siger Socialdemokratiets udlændingeordfører Dan Jørgensen i et interview med Netavisen Pio.

I de senere år har flygtninge og indvandrere stået højt på den politiske dagsorden. Men det har mest været tilstrømningen, der har været debatteret. Hvor mange flygtninge skal Danmark tage imod? Hvad er ret og rimeligt at forlange af dem, der kommer hertil? Og hvad er ret og rimeligt, at vi selv gør?

Hvad vi skal gøre for at integrere de mennesker, der kommer hertil, er til gengæld i højere og højere grad gået under radaren.

Det har ikke fyldt nok”, siger Socialdemokratiets udlændingeordfører Dan Jørgensen, da Netavisen Pio spørger ham om, om politikerne har taget integrationsdiskussionen nok op i de senere år.

"Vi er nødt til at have mennesker i arbejde i det her land"
”Udgangspunktet er, at vores udlændingepolitik bygger på tre søjler. Det ene handler om, hvor mange der kommer hertil. Det andet handler om, hvordan vi integrerer. Det tredje handler om nærområdeindsatsen.”

”Vi har lavet nogle aftaler med regeringen, fordi vi ved, at tilstrømningen har betydning for vores evne til at integrere. Og vi kan se, at de aftaler har virket. Der kommer færre flygtninge. Først og fremmest fordi de to store flygtningeruter er lukket, men også på grund af stramningerne. Det kan vi se, fordi vi også relativt modtager færre flygtninge end tidligere.”

Hvis ikke størstedelen af de mennesker, der bor her, arbejder, så har vi ikke råd til at opretholde det niveau af velfærd, vi har.

Men hvad vil I så gøre for at integrere dem, der allerede er her?
”Der er mange ting, man kan og skal gøre. Men overordnet set er dén vigtigste indsats, man kan gøre for integrationen at få folk i arbejde. Det at have et job handler om at have selvværd, værdighed, noget at stå op til om morgenen, at få nogle kolleger, et socialt netværk. Det er der, man lærer et dansk, man kan bruge til noget.”

”Vi er nødt til at have mennesker i arbejde i det her land. Vi har et velfærdssamfund. Hvis ikke størstedelen af de mennesker, der bor her, arbejder, så har vi ikke råd til at opretholde det niveau af velfærd, vi har.”

Integrationsydelsen skal afskaffes – men kun for børnefamilier
Når vi taler om børn, som skal vokse op i det her samfund, er det enormt vigtigt, at de har mulighed for at gå til fodbold og til spejder, og hvad de nu har lyst til. Og der er den integrationsydelse, regeringen har indført, bestemt en dårlig idé”, siger Dan Jørgensen.

Socialdemokratiet stemte imod regeringens integrationsydelse, der er en ydelse, der er lavere end kontanthjælpen, som udlændinge kan få i stedet for kontanthjælp. Ifølge Dan Jørgensen vil Socialdemokratiet afskaffe integrationsydelsen – men kun for børnefamilier.

Vi har hele tiden sagt, at vi kan sådan set godt forstå behovet for at gøre noget ved de ydelser, der bliver udbetalt. Både fordi de kan være med til at tiltrække flere flygtninge, men også fordi de måske havde for højt et niveau før i forhold til at motivere til at tage et arbejde. Men det nytter ikke noget, at vi sender børnefamilier ud i fattigdom. Derfor foreslår vi en middelvej, hvor man skærer i det ydelsesniveau, der var, men hvor man sørger for, at børnefamilier har nogle bedre forhold. For eksempel kunne man sikre, at man kunne gå til fritidsaktiviteter.”

Derfor foreslår vi en middelvej, hvor man skærer i det ydelsesniveau, der var, men hvor man sørger for, at børnefamilier har nogle bedre forhold

Hvis vi holder lidt fast i det med beskæftigelsen, var der jo en trepartsaftale for ikke så længe siden, der skulle få flere flygtninge i arbejde. Men det har ikke rigtig virket efter hensigten. Hvad tænker du, at vi skal gøre for, at flere udlændinge bliver en del af arbejdsmarkedet?
”Vi skal vende bøtten. Det at være arbejdsparat skal ikke være undtagelsen. Når du kommer til Danmark, hvad enten du er flygtning eller familiesammenført, skal det som udgangspunkt ikke være muligt at være på passiv forsørgelse. Så skal du som udgangspunkt enten være i arbejde eller under uddannelse. En rigtig stor del af dem, der kommer hertil i dag, bliver ikke erklæret jobparate. Det går simpelthen ikke”, siger Dan Jørgensen og peger blandt andet på, at der er stor forskel på, hvor stor en andel af de nye borgere, man i hver enkelt kommune vurderer kan arbejde.

Vi har brug for en målrettet indsats for at få flygtninge ind i de sektorer, hvor der i dag er østarbejdere.

Men det skaber vel ikke job?
”Nej, men det er første skridt. Så er spørgsmålet, hvordan vi skaber jobbene. Men vi har aldrig haft så mange østeuropæere, der arbejder i Danmark, som vi har nu. Det kan jo være fint nok, hvis de ellers arbejder under danske løn- og arbejdsforhold. Men man kan spørge sig selv, om når der kan komme så mange fra Østeuropa, der i sagens natur heller ikke taler dansk, så burde det jo være lige netop den type job, flygtninge kunne tage. Vi har brug for en målrettet indsats for at få flygtninge ind i de sektorer, hvor der i dag er østarbejdere. Det er for eksempel i servicebranchen, i landbruget og gartnerier.”

Uacceptable kønsrollemønstre
En af de ting, vi kan se, når vi ser på beskæftigelsen er, at der er en meget stor forskel på beskæftigelsesfrekvensen blandt mænd og kvinder med anden etnisk baggrund. Er der et kulturelt problem? Eller har kvinderne bare færre kompetencer?
Jeg opfatter det helt klart som et kulturelt problem. Det er et problem, der knytter sig til det faktum, at vi har parallelsamfund i Danmark. Vi har for mange kvinder – også mænd, men især kvinder – der ikke er en del af det danske samfund. Vi ved jo også – desværre – at der foregår social kontrol. Der er nogle kvinder, der bliver fastholdt i nogle kønsrollemønstre, som vi ikke skal acceptere i Danmark.”

Hvad skal vi gøre ved det?
”Man skal gå til det på flere måder. Man skal også turde stille krav til de her familier. Man skal turde sige til dem, at man ikke kan modtage offentlig forsørgelse uden at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Så skal vi sørge for, at det ikke er noget, der planter sig videre til anden og nogle gange også tredje generation. Det handler om at få rigtig godt fat i pigerne og også i drengene. Det er et af de få områder, der er lidt lys i mørket. Der er en overrepræsentation af unge piger på uddannelsesinstitutionerne. Ikke dermed sagt, at så er den hellige grav vel forvaret, men det viser, at det kan lade sig gøre.”

Der er nogle kvinder, der bliver fastholdt i nogle kønsrollemønstre, som vi ikke skal acceptere i Danmark

Hver femte ikke-vestlige kvinde i Danmark bliver gift med en, der bor uden for Danmark. Selvom vi har 24-års-reglen. Hvad skal vi gøre ved det?
”Vi mener, man skal stramme ægtefællesammenføringsreglerne. Her er det vigtigt at skelne mellem de regler, der gælder for flygtninge og de regler, der gælder for danskere og andre herboende. Til herboende ægtefæller vil vi stramme selvforsørgelses- og bopælskravet. Og for dem, der kommer hertil, de kræver vi, at de skal være integrationsparate.”

”Hvis man bliver forelsket i en kvinde eller mand fra et andet land, så er det selvfølgelig fint nok og kan være en dejlig ting. Det behøver ikke være noget problem. Men det er det jo, hvis der er tale om mennesker, der ikke kan og vil integreres, men som egentlig bare bidrager til at gentage nogle mønstre, vi har set i årtier.”

Men hvad kan vi gøre for de kvinder, der allerede nu lever i ægteskaber, hvor der er vold eller social kontrol?
”Jeg tror, det hænger sammen med det, jeg sagde tidligere. At de måske gerne vil arbejde, men at de ikke må for manden. Det kan jo være, det er lidt lettere at overtale manden, hvis der ikke er nogen indtægt, når de kvinder går hjemme. Derudover skal der være mere oplysning og flere muligheder for – med hjælp fra det offentlige – at komme væk. Vi har jo muligheder for at placere folk i safe-houses og beskytte dem. Det vil vi gerne udbygge.”

”At forestille sig, at der er mennesker i Danmark, der lever i social kontrol og bliver holdt i sådan et jerngreb, det er simpelthen helt, helt uacceptabelt.”

En romance med DF?
Alle de ting, du siger lyder ret hårdt. At vi skal stille krav og begrænse adgangen til offentlige ydelser. Ligger Socialdemokratiets udlændingepolitik ikke lidt for tæt på Dansk Folkepartis?
”Det bliver vi jo ofte skudt i skoene. Det må jeg sige, at det synes jeg er meget, meget forkert. Det er forkert, når det handler om antal. Hvis det stod til DF skulle vi ikke have nogle flygtninge og indvandrere overhovedet. Det er jo ikke der, vi er. Vi siger, at man skal bringe antallet markant ned, men vi er jo slet ikke der, hvor de er.”

”Men den væsentligste forskel er, at DF har jo en position, hvor de slet ikke ønsker integration. De vil ikke have, at flygtningene skal integreres, de vil have, de skal hjem igen. Der siger vi, at det kan da godt være, at nogle af dem gerne vil hjem igen. Men dels kan det tage rigtig lang tid, dels ved vi, at rigtig mange af flygtningene ender med at blive her. Så vi kan lige så godt sørge for, at de har nogle kompetencer, som de enten kan bruge her eller i deres hjemlande.”

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce