Annonce

Støttepartier vil sætte prop i Nordsøolien

De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have regeringen til at bremse oliejagten i Nordsøen af klimahensyn.
Af hensyn til klimaet skal den danske stat lukke for nye tilladelser til oliefirmaer, der ønsker at hive olie og gas op af Nordsøen.

Sådan lyder det i en fælles udmelding fra de Radikale og SF, som dermed ønsker at droppe planerne om at give olieselskaber lov til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen helt frem til 2055. Det skriver DR.

”Jeg vil være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr. Ikke fordi jeg ikke godt ved, at vi har haft masser af gavn og glæde af de indtægter, det har givet, men fordi vi er på vej mod en fossilfri fremtid,” siger den radikale leder Morten Østergaard.

Det handler om klimaet, og vi skal jo til at have vedvarende energi i stedet for

I alt fire udenlandske olieselskaber har lagt billet ind på at udvinde olie og gas i Nordsøen i 30 år frem til 2055 i den såkaldt ottende udbudsrunde for oliekoncessionerne i Nordsøen. Men det udbud skal nu helt sløjfes mener, de to partier.

”Det handler om klimaet, og vi skal jo til at have vedvarende energi i stedet for. Det er vejen frem, og det forurener ikke,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, der ’forventer’ at regeringen vil følge opfordringen.

Staten tjente sidste år otte milliarder kroner fra Nordsøen. Men begge de to partiledere afviser, at det vil have store økonomiske konsekvenser at stoppe eftersøgningen efter olie og gas.

De otte milliarder er dog også et væsentligt fald i forhold til for 10 år siden, hvor staten tjente 36 milliarder i afgifter på aktiviteterne i Nordsøen.

”Optur!”

De to partier får opbakning fra både Enhedslisten og Alternativet, som kalder det en vigtig start:

”Optur! Hvis regeringen endelig går med på den her, så mangler vi bare at udfase hele olieproduktionen i løbet af 10 år. Men stop for udbudsrunder er en vigtig start,” skriver Alternativets politiske leder Uffe Elbæk i et tweet.

placeholder

Enhedslisten er imod en ny udbudsrunde. Partiets klimaordfører Mai Villadsen har derfor kaldt klimaminister Dan Jørgensen (S) i samråd om sagen.

”Enhedslisten har allerede sagt, at vi tager kravet om udfasning af Nordsøolien med til klimaforhandlingerne."

"Efter at tusindvis af børn, forældre og bedsteforældre har råbt højt, er SF og R endelig overbevist. Det øger presset på regeringen markant,” siger hun i en skriftlig kommentar ifølge DR.

Miljøorganisationer: Et vigtigt signal

Forslaget fra de to partier får også opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening, der kalder det et helt afgørende signal at sende til verden:

”Det er virkelig stærkt det her! Kæmpe ros til alle støttepartier der vil stoppe olieudvinding i Nordsøen. At lade vores egne fossile brændsler blive i undergrunden er et helt afgørende signal at sende til verden,” skriver Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, i et tweet.

placeholder

Også miljøorganisationen Greenpeace vil have stoppet for oliejagten.

”Klimakrisen banker på døren, og derfor bør regeringen sige nej til de ansøgninger, som lige nu ligger på ministerens bord, og som i værste fald kan forlænge den danske produktion i Nordsøen helt frem til 2055, lang tid efter, at den grønne omstilling skal være i mål,” skriver Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk leder i organisationen i en pressemeddelelse.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har foreløbig ingen kommentarer til støttepartiernes udmelding.

Fakta: 50 års olieeventyr i Nordsøen

  • Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
  • I 2015 var der produktion på i alt godt 55 platforme og 19 olie og gasfelter i den danske del af Nordsøen.

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet