Til opgør med Udkantsmyten

Provinsen er erklæret for fortabt. Men den udlægning holder ikke vand, argumenterer den socialdemokratiske folketingskandidat Kaare Dybvad for i en ny bog.
Hvis man skal tro den offentlige debat, så er det, som vi i dag betegner som ’UdkantsDanmark’ kendetegnet ved nedslidte huse, stigende arbejdsløshed, beboermæssig affolkning og fravær af uddannelsesmuligheder.

Men den udlægning holder ikke vand, hvis det står til den socialdemokratiske folketingskandidat Kaare Dybvad fra Holbæk, der fredag den 6. marts udgiver sin nye bog ”Udkantsmyten”.

Vækstmotor i provinsen
Kaare Dybvad er opstillet til folketinget i Holbæk og arbejder i Væksthussjælland i Vordingborg, hvorfra han bygger sin politiske ’myth-busting’ på, at Danmarks vækstmotor ikke skal findes i København, men ude i provinsen. McKinsey i København har mere brug Lego i Billund end omvendt, som han skriver.

Fordeler man eksporten på landsdele, så er det ikke i hovedstaden, men derimod Vestjylland og Sydjylland at det sker. Hovedstaden bliver kun holdt oppe af Mærsk i København og Novo i Gladsaxe. Hvis man fraregner disse virksomheder, kan man som han skriver: ”lidt firkantet kan man sige at man faktisk er dygtigere til at eksportere i Holstebro end i hovedstaden”.

Hastig affolkning af den danske provins
Selvom myterne tilbagevises én for én, så er lukker bogen ikke øjnene for den urbanisering, der finder sted over hele Europa, hvor borgerne flytter væk fra landsbyerne og ind mod storbyerne. Men som bogen påpeger foregår den tendens i et højere tempo for Danmarks vedkommende end den gør i sammenligning med 14 større Europæiske byer. Der kommer København ind på en klar førsteplads foran Oslo, Stockholm og Bruxelles, mens byer som Madrid og Dublin har en negativ befolkningsudvikling.

Forklaringen på hvorfor netop Danmark skiller sig ud, skal ifølge Kaare Dybvad findes på Christiansborg, som har truffet beslutninger med store konsekvenser for udviklingen på tværs af landet. ”Vi ser en centralisering, som vi selv har skabt gennem politiske beslutninger, fordi folk flytter derhen, hvor arbejdet og uddannelsen er”.

De store forandringer er skabt først med kommunalreformen fra 1970 og siden med strukturreformen i 2006. Mens den første reform reducerede 1388 købstæder og sognekommuner til 275 primærkommuner, så fuldendte den næste reform arbejdet ved at nedlægge amterne og reducere kommuneantallet til de nuværende 98.

21 milliarder i lommen på Kjøwenhavnere
Men centralisering af uddannelse og administration ude i landet, er ikke noget i forhold til udviklingen i København, hvor de statslige arbejdspladser i stadig stigende grad placeres.

Her fremhæver bogen, at der for hver 100 nye offentlige arbejdspladser der skabes, skabes der 35 private. Det tal kan næppe holde til en Detektorudsendelse på DR2, men forøgelse af offentlige arbejdspladser vil naturligvis have en ikke ubetydelig, afsmittende effekt på det private. Derfor betyder det også noget, når man kan se, at der siden 1997 blot er skåret en ud af 25 arbejdspladser i København, mens det i Vest- og Sydsjælland er to ud af fem stillinger, der er nedlagt.

Hvis man igen skal stole på forfatterens lommeregner, så giver den gradvis forskydning af arbejdspladser til Hovedstaden fra resten af landet – hvis man kigger på stillingerne i staten og de offentlige virksomheder – et årligt beløb på 21 milliarder i lønkroner. Altså penge, der omfordeles fra resten af landet til København.

Sund tro på fremtiden
Bogen er en herlig blanding af historier fra rigtige provins-mennesker, informative grafer og stor geografisk indsigt, der tilsat en sund tro på at udviklingen kan vendes gør ’Udkantsmyten’ til værdifuld læsning.

I bogens afslutning løftes blikket mod resten af verden, ligesom der anvises – de efterhånden ret obligatoriske – 7 konkrete punkter til at gøre op med myterne og vende udviklingen. Det handler om alt lige fra socialeksport til industripolitik, men mest nytænkende og kontroversielt er nok diskussionen om placering af statslige arbejdsplader og oprettelse af lokale banker.

”Udkantsmyten - Hvordan centraliseringen af Danmark ødelægger vores økonomi og sammenhængkraft”, bliver udgivet på Forlaget Peoples Press fredag den 6. marts 2015.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce