Topskattelettelser skaber ikke job

Ideen om lettelse af topskatten får flere i arbejde, hviler på gamle antagelser og forældede tal, viser ny analyse.
Det bliver i debatten ofte fremstillet som om, at en lettelse af topskatten har en sikker positiv jobeffekt. Grundlaget for beregningen er dog efterhånden 20 år gammelt. Et nyere dansk studie stiller spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er en jobeffekt på kort sigt.

Det er Arbejderbevælgelsens Erhvervsråd (AE) der står bag analysen, som konkluderer, at: ”der ikke er nogen nævneværdig sammenhæng mellem ændringer i marginalskatten i toppen og arbejdsudbuddet i Danmark”.

Det betyder på dansk, at der ikke rigtigt er noget bevis på, at når man sænker topskatten, så arbejder folk mere.

Ældgamle tal
Når man alligevel i debatten hører, at en afskaffelse eller reduceret topskat, kan øge arbejdsudbuddet, så bygger det ifølge analysen på nogle beregninger fra Finansministeriet. Grundlaget for de jobeffekter Finansministeriet regner med er baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse på knap 2.400 personer foretaget tilbage i 1996.

”Det grundlag der bruges til at beregne jobeffekter af skattelettelser er efterhånden 20 år gammelt. Et nyere dansk studie af Forårspakke 2.0 fra 2010 stiller faktisk spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er en jobeffekt på kort sigt. Her blev der set på adfærdseffekterne af skattelettelsen i 2010. Der fandt man ingen reelle jobeffekter,” forklarer AE’s analysechef Jonas Schytz Juul, der står bag analysen.

Hul i statskassen
Jonas Schytz Juul mener også, at det kan blive et problem for politikerne, hvis de regner med at deres skattelettelser får flere i arbejde og det så alligevel ikke sker, fordi man så får færre penge ind i skatteindtægter fra dem der arbejder, samtidig med at man kommer til at mangle dem fra de folk som så teoretisk set skulle være kommet i arbejde, men ikke gør det.

”Adfærdseffekterne af skattelettelser er i den grad usikre. Senest har regeringen benyttet adfærdseffekterne som finansiering i bl.a. deres finanslov. Kommer de penge ikke tilbage, så har vi jo et problem” siger Jonas Schytz Juul og fortsætter:

”Effekter af skattelettelser på arbejdsudbuddet er mere usikre, end man går rundt og siger. De bliver nærmest gjort til sandhed, fordi Finansministeriet bruger dem i deres beregninger. Politikerne opfatter de dynamiske effekter som rigtige penge. Det er farligt. Vi risikerer i sidste ende, at pengene mangler,” afslutter analysechef i AE Jonas Schytz Juul.

Hele analysen kan læses her.

 

Bragt første gang 26. februar 2016

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce