Annonce

Var Politikens vinkling af Mette Frederiksen-interview for skæv?

Medieanalyse: I weekenden lavede Politiken et interview med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Men deres vinkling stemte ikke overens med det, Mette Frederiksen sagde. Var Politiken gået i fælden og havde strammet deres vinkling for meget?
På forsiden af Politiken søndag kunne man læse et interview med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Under overskriften ”S-formand ser opbrud: Tættere på DF”, beskrev Politiken, hvordan Mette Frederiksen så muligheder for et tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. På politiken.dk gik de endnu videre i deres vinkling. ”S-formand ser opbrud: Vi har et ”spirende, godt samarbejde med Dansk Folkeparti””, skrev avisen.

Politikens historie ligger i forlængelse af Kristian Thulesen Dahls udtalelser til Berlingske om, at han finder blå blok ”kunstig” og han ser muligheder i et bredere samarbejde mellem Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet.

Derfor er det en væsentlig historie, hvordan oppositionslederen Mette Frederiksen ser på, at Dansk Folkeparti har lagt sig så tæt op ad Socialdemokratiet. Særligt væsentlig og relevant er historien, hvis Socialdemokratiets formand er klar til at kaste de seneste 15 års opsplitning mellem blokkene på den historiske køkkenmødding. Historien er selvfølgelig særligt god, hvis Politiken kan fremstille det som, at Mette Frederiksen deler Kristian Thulesen Dahls vision om et fast, bredt samarbejde hen over midten.

Så den historie skriver Politiken. Der er bare det lille – om end ret væsentlige problem – for Politiken, at det ikke helt er det, Mette Frederiksen siger. Netavisen Pio har således tre kritikpunkter over for Politikens artikel.

1: De tager Mette Frederiksens citat om, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har et godt samarbejde om 2025-planen ud af en sammenhæng, så det lyder, som om Mette Frederiksen udtaler sig om de to partiets generelle samarbejde.

2: De beder Mette Frederiksen afvise noget, hun ikke kan afvise, når de beder hende afvise, at Dansk Folkeparti en dag vil pege på Mette Frederiksen som statsminister. Det er Dansk Folkepartis valg – ikke Mette Frederiksen.

3: De fokuserer ikke på, den del af interviewet, der indeholder den største nyhedsværdi – at Mette Frederiksen afviser et regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti. Politiken vælger i stedet at vinkle deres artikel på udtalelser, der stemmer overens med det, Mette Frederiksen tidligere har sagt.

”Tillidsfuldt samarbejde”
Politiken citerer på sin forside og i sin net-historie Mette Frederiksen for at sige, at Socialdemokratiet har et ”utrolig godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti.” Hvis man læser hele interviewet, der er på side 8 i tillægssektionen PS, tegner der sig dog et billede af et mere strategisk samarbejde frem mod 2025-forhandlingerne, end Politiken giver udtryk for.

”Vi er ikke enige om alt, men det er vi ikke med nogen af de øvrige politiske partier. Jeg synes, at vores fællesmængde forud for 25-forhandlingerne er stor. Vi afsøger, hvad vi kan bruge det til i fællesskab”, er den ret væsentlige tilføjelse fra Mette Frederiksen.

Det er som sådan ikke nogen nyhed, at Mette Frederiksen ønsker, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti skal arbejde sammen om at forhindre eksempelvis topskattelettelser i regeringens 2025-plan. Det er præcis det samme som Mette Frederiksen sagde til Berlingske i starten af august. ”Mit håb er, at vi – hvis Dansk Folkeparti står fast denne gang – får skubbet regeringen i retning af en brede aftale, som har et mere helhedsorienteret sigte på det danske samfund, end det der vil blive udkommet, hvis aftalen er rent blå”..

Altså vælger Politiken at tage et citat, der ikke er en ny melding, ud af sin rette sammenhæng og gøre det til vinkling af et socialdemokrati, der nærmer sig Dansk Folkeparti.

Regering og støtteparti
Mette Frederiksen forholder sig i interviewet også til, om hun ser muligheden for, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i fremtiden kan indgå i regering sammen. Mette Frederiksen afviser dog, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan indgå i regering sammen. ”Jeg ser ikke et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for mig”, svarer hun.

Politiken spørger også Mette Frederiksen, om hun kan se Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk regering. Her svarer Mette Frederiksen, at det må Politiken spørge Dansk Folkeparti om.

Det svar bliver i Politikens forsidehistorie til, at Mette Frederiksen ikke afviser, at Dansk Folkeparti kan blive en del af Mette Frederiksens parlamentariske grundlag.

Men hvordan havde Politiken forestillet sig, at Mette Frederiksen skulle kunne afvise det? Skulle hun forbyde Dansk Folkeparti at pege på Mette Frederiksen som statsminister? Skulle hun tvinge dem til at være modstandere af en socialdemokratisk regering? Skulle hun tvinge Dansk Folkeparti til ikke at ville vælte en socialdemokratisk regering, hvis de andre borgerlige partier en dag måtte stille en mistillidsdagsorden til en regering ledet af Mette Frederiksen?

Politiken: 2025-plan berører den brede politiske palet
Netavisen Pio har fremlagt vores synspunkter for Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard.
Han siger, at det er rigtigt, at Politiken tager Mette Frederiksens udsagn om, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har et godt samarbejde om 2025-planen og gør det til udtryk for, at de to partier generelt har et godt samarbejde. ”Det skyldes, at 2025-planen handler om alle centrale politiske områder i øjeblikket. Det handler om pension, skat, udlændinge og så videre. Derfor er det min holdning, at man godt kan gøre det udsagn generelt, fordi 2025 berører den brede politiske palet.”

Anders Bæksgaard mener også, at Mette Frederiksen godt kan afvise, at lade Dansk Folkeparti være en del af hendes parlamentariske grundlag. ”I Sverige valgte regeringen jo ikke at basere sit flertal på Sverigedemokraternes mandater”, siger den politiske redaktør med henvisning til, at den tidligere svenske statsminister Frederik Reinfeldt gik af, fordi hans borgerlige koalition ikke kunne danne flertal uden Sverigedemokraterne.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce