Annonce

Venstre truer udkantsdanmark

Venstres forslag om flere storcentre i provinsen vil være en gravsten over både landsbyer og bymidter.
Venstres drøm om mere Bilka har et tvivlsomt vækstpotentiale, skrævvrider provinsen og sætter turbo på afvikling af udkantsdanmark.

Venstre foreslår nu, at kommunerne får mulighed for at oprette flere såkaldte 'hypercentre'. Store supermarkeder som f.eks. Bilka med lange åbningstider, som skal ligge lidt uden for de store provinsbyer. Denne tendens kunne man kalde for 'Bilkafisering'.

Forslag fra Venstre, som giver alle kommuner uanset størrelse lov til at åbne ’hypercentre’ skulle skabe øget konkurrence, lavere priser og større lyst for os alle sammen til at købe nye sko og større fiskefileter. Planloven står i vejen for vækst, lyder det i hvert fald ifølge det nyeste slagnummer fra Venstre.

Venstre lover ifølge partiets landdistriktsordfører Thomas Danielsen (V), at: ”Det vil sikre vækst i alle dele af landet”. Intet mindre.

Men frem for at styrke udkantdanmark, så tyder både udviklingstendenser og kolde fakta på, at forslaget blot er et endnu et udtryk for hvordan nogle Venstre-folk med stor ligegyldighed betragter provinsen.

Forslaget blev godt modtaget af den socialdemokatiske borgmester H.C. Østerby fra Holstebro, som blandt andet sagde til BT, at det er gode nyheder for mellemstore byer i Danmark, hvis planloven lempes, så kommunerne får nemmere ved at bygge storcentre og varehuse.

Landsbyerne dør
Gode nyheder for mellemstore byer som Holstebro og Randers, men omvendt en katastrofe for de små landsbyer. Hvis Venstres forslag bliver en realitet vil det Ifølge Dansk Supermarked, der blandt andet ejer Bilka og Netto, betyde, at man kan regne 2-3 nye Bilka-forretninger i Jylland og et par stykker på Sjælland samt udbygning af enkelte eksisterende varehuse.

Som direktøren for brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, John Wagner, påpeger: ”Hvis du bygger en Bilka i Randers, så er det til skade for butikslivet på hele Djursland og i Randers bymidte. Hvis du bygger en i Hjørring, er det til skade for hele Nordjylland, og hvis du bygger en i Holbæk eller Roskilde, så er det til skade for Vestsjælland”. Det virker logisk, at de omkringliggende bysamfund og landsbyer ikke vinder på en Bilka 50 km væk. Ligesom det virker logisk, at det lokale forbrug, arbejdspladser og vækst flytter fra de mindre byer og over i de nye storcentre

Købmanden er den sidste der drejer nøglen om
Der sker flere ting, når den sidste købmand i landsbyen lukker. Kigger man på tallene, så viser de at gennemsnitsalderen i de byer, hvor dagligvarebutikkerne er lukket er i dag hele 3,5 år højere end landsgennemsnittet, og det er især andelen af ældre over 65 år, som trækker op i aldersgennemsnittet.

En undersøgelse foretaget af Dansk Ejendomsmæglerforening har også vist, at butiksdøden i landdistrikterne rammer husejerne hårdt på pengepungen. Lukningen af dagligvarebutikker i danske provinsbyer betyder nemlig et fald i huspriserne på omkring ti pct. samt en markant længere salgstid. Det siger næsten sig selv, at når købmanden lukker, så flytter befolkningen og få nye gider flytter til.

Venstreforlag sætter turbo på affolkningen
Igennem en periode er sket en bevægelse fra land mod by. Det er der mange politikere, også i Venstre, der gerne vil bremse. Men Venstres forslag er som at behandle en brækket arm med kemoterapi. Det løser overhovedet ikke problemet, tværtimod gør det kun ondt værre.

En opgørelse for konsulenthuset Retail Institute Scandinavia viser, at intet mindre end 68 ud af landets 98 kommuner allerede har oplevet et fald i antallet af dagligvarebutikker i perioden 2000 til 2013. Med udsigten til endnu færre lokale købmand vil nærområderne og landsbyer kun blive endnu mere truet af stigende affolkning. Der vil således være tale om en yderligere centralisering.

Venstres drøm om mere Bilka har et tvivlsomt vækstpotentiale, skrævvrider provinsen og sætter turbo på afvikling af udkantsdanmark.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet