Annonce

Lars Løkke: Fair nok at vi får en over næsen

Formanden for Venstre beklager sagen, hvor Venstre i Region Midtjylland glemte at oplyse om 16 store valgkampbidrag
Statsminister Lars Løkke beklager sagen, hvor Venstre i Region Midtjylland har forbrudt sig mod reglerne om partistøtte i en sådan grad, at partiet har fået en bøde på 10.000 kroner. Det er første gang nogen sinde, at et parti har fået en bøde for overtrædelse af reglerne.

Venstre undlod i perioden 2013-2016 at indberette 16 donorbidrag på over 20.000 kroner til Venstres kandidater i regionen, blandt andet udlændingeminister Inger Støjberg, finansminister Kristian Jensen, klima- og fiskeriordfører Thomas Danielsen og transportordfører Kristian Phil Lorentzen.

Det er jo simpelt hen beklageligt

”Det er jo simpelt hen beklageligt. Og derfor er det jo også fair nok, at organisationen får den her over næsen,” siger Lars Løkke efter Folketingets spørgetid tirsdag.

Venstres formand, Lars Løkke, understreger samtidig, at fejlen skyldes en enkelt fratrådt frivillig:

Placerer fejlen hos fratrådt frivillig

”Mit parti kan kun fungere, fordi tusindvis af mennesker som frivillige og ulønnede kører vores organisation. Det betyder så også, at der engang i mellem begås fejl. Hvis vi tager den konkrete sag, så er det vigtigt som formand for Venstre at understrege, at alle folketingskredse har gjort præcis, som de skulle. Og indberettet videre til vores regionale organisation, hvor der så er sket en fejl. Der er så sket et svigt hos en frivillig leder på det regionale niveau. En leder, der for lang tid siden har fratrådt sine tillidsposter.”

Også den lokale folketingskandidat i området, Kristian Phil Lorentzen, beklager sagen og understreger, at der nu er styr på partistøttereglerne hos Venstre:

”Fuldkommen. Op til sidste valg aflægger min kreds et regnskab. I regnskabet er oplyst alt hvad, der skal oplyses til punkt og prikke. Det bliver så sendt til næste niveau, nemlig det regionale niveau. Her sidder så en person, som ikke får sendt det videre, som man skal. Det er vi så en række, der er ramt af. Men alt er fuldt ud i orden på mit niveau,” siger Kristian Phil Lorentzen til Netavisen Pio.

”Det er blevet rettet, og Venstre er virkelig gået hårdt til den. Der er nu nøje instrukser om, hvordan det her skal håndteres.”

Folk har tillid til mig

Vil ikke oplyse detaljer om valgkampbidrag

Får du så hevet nogen valgkamp-bidrag hjem?

”Ja, ja, det gør jeg da stadig.”

Har sagen betydet, at du op til den forestående valgkamp får færre bidrag end sidste gang?

”Nej, nej, slet ikke. Folk har tillid til mig. Jeg er et ordentlig menneske, der vil have orden tingene. Der er bare lavet en menneskelig fejl, som nu er rettet – og det har vi også fået en bøde for det. Det synes jeg er fint. Der er styr på det her i Venstre.”

Hvor mange penge regner du med at samle ind?

"Det kommer ingen ved. Den slags tror jeg ikke, du får nogen folketingskandidater til at fortælle om. Heller ikke dem, der får gode bidrag fra 3F og den slags steder," siger Kristian Phil Lorentzen.

Formanden for Venstre, Jens Nicolai Vejlgaard, har modsat Løkke og Phil Lorentzen, svært ved at beklage:

"Vi har begået en fejl, og det har vi fået en bøde for. Den har vi modtaget, og dermed er sagen afsluttet," siger Vejlgaard til Netavisen Pio.

Er I flove over sagen?

"Der er begået en fejl. Hvor der er mennesker, begås der fejl. Og set i det lys, så har vi modtaget det bødeforlæg, som politiet har givet os. Og så har jeg ikke yderligere kommentarer."

SF og EL kontrollen strammet

Enhedslisten og SF ønsker kontrollen med partistøttemidler strammet.

“Det er under al kritik, at man ikke overholder de regler om åbenhed, som i forvejen er meget lempelige. Det er toneangivende topministre i regeringen, som har modtaget penge, de skulle have indberettet,” siger SF’s gruppeformand, Jacob Mark, til DR Nyheder.

Finansminister Kristian Jensen (V) er en af dem der har modtaget donationer, uden i første omgang af oplyse bidragsyderens navne.

Enhedslistens demokratiordfører, Pelle Dragsted, finder det dybt problematisk:

“Jeg synes, at det er dybt problematisk, at det parti, som ovenikøbet sidder på regeringsmagten, har brudt reglerne om åbenhed om partistøtte, og altså har holdt skjult for vælgerne, hvem der har finansieret deres valgkamp,” siger han til DR Nyheder.

Måske kun toppen af isbjerget

Partierne vil have et kontrolorgan, der kan fører tilsyn med partiernes donationer. Et lignende organ findes i Norge, hvor Partilovsnævnet fører kontrol med pengestrømmene fra privatpersoner og virksomheder til partierne og deres kandidater.

En stærkere kontrol vil måske kunne vise, at sagen i Venstre kun er toppen af isbjerget, mener Enhedslisten:

“Vi skal have en stærkere myndighedskontrol. Det er rent faktisk lidt tilfældigt, at det her er blevet opdaget, og det kan være toppen af isbjerget,” siger Pelle Dragsted.

Udover et nyt kontrolorgan, så foreslår begge partier, at man skærper reglerne, så partierne skal angive det præcise beløb for en given donation.

I dag er reglerne, at partierne kun skal oplyse, hvem der har doneret 20.000 eller mere. Man skal ikke angive det præcise beløb.   

“Vi ved for eksempel i princippet ikke, om Lars Seier Christensen (Erhvervsmand og bidragyder til Venstre, red.) har givet Venstre-toppen 20.000 kroner eller 20 millioner kroner,” uddyber Pelle Dragsted.

Opdateres

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet