Annonce

Veloplagte socialdemokrater til kamp for faglærte og ufaglærte

Det er de faglærte og ufaglærte, der er i fokus for Socialdemokratiet ved forhandlingerne af regeringens 2025-plan. Det kom frem på et pressemøde i dag, hvor partiet også sagde utvetydigt nej til topskattelettelser.
I dag afsluttede Socialdemokratiet partiets sommergruppe med et pressemøde på restaurant Cassiopeia ved Tycho Brahe Planetariet i København. Pressemødet markerede afslutningen på sommergruppemødet, som Socialdemokratiet har holdt hos fagforbundet 3F. På sin vis var det meget passende, at det var hos 3F, at Socialdemokratiet holdt deres sommergruppemøde, for det netop de kortest uddannede og de lavest lønnede, Socialdemokratiet vil kæmpe for i forbindelse med forhandlingerne af regeringens 2025-plan.

Allerede i går kom det frem, at Socialdemokratiet ønsker, at ledige ufaglærte og faglærte med forældede uddannelser skal kunne uddanne sig på 110 % af dagpengesatsen, når de er arbejdsløse, og på pressemødet i dag var det et gennemgående tema, at Socialdemokratiet vil gøre hverdagen lettere og fremtiden lysere for dem, der har de hårdeste job.

Dette står i skærende kontrast til Venstre, Konservative og Liberal Alliance, der i stedet for opkvalificering af faglærte og ufaglærte ønsker at sænke skatten for de rigeste danskere.

Partiformand Mette Frederiksen var i strålende sommerhumør, da hun tog imod pressen tirsdag eftermiddag. Man kunne tydeligt mærke, at den socialdemokratiske formand går ind til den politiske efterårssæson med selvtilliden i orden bakket op af de gode meningsmålinger, og at hun er fast indstillet på at sætte en kæp i hjulet på Lars Løkkes og regeringens planer om topskattelettelser.

Tre pejlemærker mod utryghed
Mette Frederiksen lagde ud med at beskrive, at Europa havde haft en ”barsk sommer” og henviste til urolighederne i Tyrkiet, Donald Trump i USA og de mange terrorangreb, der har hærget kontinentet. Den socialdemokratiske formand beskrev, hvordan rigtig mange mennesker føler sig utrygge og føler, at tingene flyver hen over hovederne på dem. Samtidig sagde hun, at disse mennesker har ret, og at vi bliver nødt til at forholde os til, at der også er nogle lønmodtagere, der taber på globaliseringen.

Mette Frederiksen opstillede tre pejlemærker, der var vigtige for Socialdemokratiet at opnå i forbindelse med 2025-planen. Socialdemokratiet vil skabe og fastholde arbejdspladser. Socialdemokratiet vil sikre økonomi til velfærd. Og Socialdemokratiet ønsker at løfte lønmodtagernes kompetencer.

Mette Frederiksen fremhævede Socialdemokratiets opkvalificeringsoplæg, hvor partiet blandt andet vil give arbejdsløse ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse mulighed for at tage en faglært uddannelse til 110 % af dagpengesatsen. Samtidig understregede hun, at Socialdemokratiet håber, at trepartsforhandlingerne betyder, at der bliver givet en større økonomisk støtte til virksomheder, der opretter lærepladser – betalt af virksomheder, der ikke tager ansvar for at uddanne lærlinge. Ifølge Netavisen Pios oplysninger forventes en aftale om praktikpladser indgået mellem LO og arbejdsgiverne ved udgangen af denne uge.

Skattelettelser er ikke vejen til vækst
De borgerlige har i debatten om topskat fremhævet, at en sænkelse af topskatten vil skabe arbejdspladser og vækst. Men hvis der skal skabes vækst og arbejdspladser, er der andre midler, der er meget mere effektive end at sænke skatten, sagde Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen. Konkret havde en tre forslag vækstskabende forslag med, som Socialdemokratiet vil gå ind til forhandlingerne med. Dels vil han give virksomhederne mulighed for at straksafskrive investeringer, dels skal det være lettere at omdanne virksomheder til erhvervsdrivende fonde, og Socialdemokratiet vil give små og mellemstore virksomheder lettere adgang til kapital.

”Vi har én statsministerkandidat”
Liberal Alliance har bebudet, at de vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver sænket fra 15 til 10 % ved de kommende økonomiske forhandlinger. Derfor spurgte en journalist fra TV2, om Socialdemokratiet ville redde Lars Løkke Rasmussens regering, hvis han indgik en økonomiaftale med Socialdemokratiet, som ikke sænker topskatten. Mette Frederiksen sagde, at hun håber på, at der kan laves en bred aftale om dansk økonomi men afviste at redde Lars Løkke Rasmussen.
”Vi har en statsministerkandidat, og det er undertegnede. Er der ikke 90 mandater bag Lars Løkke, kommer vi ikke til at redde ham. Så må der udskrives valg”, sagde hun.

Pensionsalderen skal ikke stige
Den socialdemokratiske formand blev spurgt til, om hun ville være med til at hæve tilbagetrækningsalderen yderligere for at øge det såkaldte arbejdsudbud – altså at sikre, at flere mennesker står til rådighed for arbejdsmarkedet.

”Det vigtige er ikke arbejdsudbud, men at virksomhederne har adgang til den rigtige arbejdskraft”, sagde Mette Frederiksen og understregede behovet for at kompetenceløft af især de ufaglærte for at bekæmpe manglen på faglært arbejdskraft.

Samtidig afviste Mette Frederiksen blank at hæve tilbagetrækningsalderen yderligere. ”Det er som om nogle tror, at vi alle sammen er friske og kan arbejde, til vi fylder 75. Men sådan er virkeligheden jo ikke. Nogle er i klemme allerede i dag. Der er folk, der vågner hver eneste dag og har ondt”, sagde Mette Frederiksen, der også mindede de fremmødte om, at Venstre inden valget lovede ikke at hæve pensionsalderen, og at hun forventer, at Venstre overholder det løfte.

Dermed efterlader pressemødet et indtryk af, at Socialdemokratiet har fundet tilbage til rødderne i den økonomiske politik, og at det gamle arbejderparti vil opføre sig som lige præcis det – et arbejderparti.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet