10 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens rygte. Politiken erfarer, at regeringen vil skrinlægge planerne om øremærket barsel til mænd. I stedet vil regeringen lancere en fradragsbonusordning, hvor folk kan få op til 3.000 kroner skattefrit om måneden for at tage barsel. Taget i betragtning, at mange familier vil tabe økonomisk på øremærket barsel til mænd – da mændene stadig tjener mest – er fradragsordningen ikke et dårligt forslag. Men det er stadigvæk en stor skuffelse i forhold til de tidligere ambitioner i regeringsgrundlaget.

2. Dagens rangliste. En ny rapport fra World Economic Forum viser, at Danmark taber terræn på konkurrenceevnen. Således er Danmark faldet tre pladser og ligger nu på en femtendeplads efter blandt andet Schweiz, Singapore og Finland. Selvom rapporten især peger på manglende innovations- og uddannelse, vil de borgerlige med statsgaranti bruge rapporten som anledning til at kræve kontanthjælpen, lønnen og skatten halveret.

3. Dagens dårligste argument. Venstre giver regeringens nye klimarapport skylden for den faldende konkurrenceevne – et argument, der virker uholdbart taget i betragtning, at ikke ét eneste af forslagene er blevet indført endsige fremsat i Folketinget. Hvordan pokker skulle et par hundrede sider papir have skadet konkurrenceevnen?

4. Dagens interview. Den nye erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (S), forklarer i Information, hvordan Danmark må og skal vinde slaget om industriarbejdspladserne: ”I 00’erne tabte vi kampen. Ret stort endda. Utrolig mange af vores industriarbejdspladser flyttede ud. Modsat myten mistede vi ikke de fleste til Asien, men til Østeuropa. Det var de løntunge arbejdspladser, hvor der var masser af mennesker beskæftiget. Vi nedlagde i hundredtusindvis af job (..) Vi har ganske enkelt ikke råd til også at tabe det næste slag. Det skal vindes. Det vil jeg gerne arbejde for”. I guder hvor er det godt at have en erhvervsminister, der i modsætning til Margrethe Vestager (R) faktisk prioriterer industriarbejdspladser til de mange over kreative ’vidensjob’ til de få.

5. Dagens dårlige statistik. Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at frafaldet på erhvervsuddannelserne i 2012 steg til 48 procent (jeps, du læste rigtigt, otteogfyrre!). Modsat  ligger frafaldet på de gymnasiale uddannelser stabilt på 13 procent. Kom nu med den reform af erhvervsskolerne!

6. Dagens bedste debatindlæg. Europaparlamentsmedlem Dan Jørgensen (S) opfordrer de borgerlige til at forlade deres kærlighedsforhold med banksektoren og bakke op om strammere bankregulering: ”Kærlighed gør som bekendt blind. (..) Netop den situation befinder de borgerlige sig i netop nu: De har ganske medvilligt ladet sig forføre af de store banker, og deres kærlighed til den finansielle sektor har gjort dem blinde. Og ganske betydelige fejltrin med alvorlige konsekvenser for andre mennesker, kan man roligt sige, at de store banker har på samvittigheden”. Dan Jørgensen har tydeligvis ikke forstået, at de borgerlige lever i et gammeldags ægteskab, hvor bankerne i rollen som manden tjener alle de penge, som Venstre og Konservative lever af.

7. Dagens varme luft. Handelsministeriet lancerer i dag en ny eksportkanon over Danmarks største eksportbedrifter siden 1989 – hvilket åbenbart skal inspirere ”flere virksomheder til eksport” og giver ”konkrete råd til, hvordan man får succes på eksportmarkederne”. Redaktionen anbefaler kraftigt, at man læser Kristian Madsens indlæg om dette, hvor titlen ’Minister har købt for 450.000 kroner varm luft i ringbind’ glimrende opsummerer problemstillingen.

8. Dagens sagsanlæg. Ratingbureauet Standard & Poors sagsøger den amerikanske regering, som angiveligt er drevet af et hævntogt mod firmaet. Ratingbureauerne spillede en hovedrolle op til finanskrisen, hvor de tildelte de usikre subprimelån den højeste karakter uden at undersøge dem nærmere, og sidenhen har Standard & Poors nedgraderet USA’s kreditværdighed efter en regnefejl på 2.000 milliarder dollars. Hævntogt? Ja, hvorfor egentlig ikke.

9. Dagens afskaffelse. Helle Thorning Schmidt har valgt at afskaffe de faste tirsdagspressemøder, som blev indført under Anders Fogh til fordel for den nye spørgetime i folketingssalen. Kommentatorerne finder beslutningen klog, Folketingets formand Mogens Lykketoft er begejstret og Dansk Folkeparti hyler naturligvis op om, at det er et ’tilbageskridt’. Summa summarum: En fornuftig beslutning.

10. Dagens indvielse. Efter tre års arbejde blev Danmarks største havmøllepark i dag indviet af Dronning Margrethe. Parkens 112 kæmpevindmøller leverer samlet 400 MW strøm, hvilket svarer til omkring 400.000 danske husstandes årlige forbrug. Svend Auken må smile fra oven over dette lille, men vigtige skridt fremad mod en grøn og bæredygtig fremtid.


Kommentarer fra Facebook