Annonce

10 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.

1. Dagens konference. Den syriske opposition og repræsentanter fra Assad-regimet mødes i dag for første gang til en fredskonference i Geneve. Avisen The Guardian har produceret en god oversigt om konferencen, der blandt andet konkluderer, at ”those not at Geneva may matter more than those who are”. Hvorvidt konferencen vil føre til noget konstruktivt er usandsynligt, da Assads udenrigsminister, Walid al-Moualem, anklagede oprørerne for blot at være ”agenter udefra”.

2. Dagens offensiv. Der har i efterhånden flere uger været heftig kritik fra venstre flanke af regeringens salg af dele af Dong til investeringsbanken Goldman Sachs. I Politiken forsvarer finansminister Bjarne Corydon (S) beslutningen: ”Det er jo ikke et støvet statsligt selskab, som driver sin virksomhed i ro og mag. Dong er en stor og meget kompleks virksomhed med en strategi, der går ud på at satse rimelig stort. (..) Hele debatten er præget af en opfattelse, at gjorde vi ingenting, ville alt være godt. Men Dong havde et behov for ny kapital for at kunne føre sin strategi ud i livet, og Dong har et behov for at være veldrevet. Lykkes det ikke, ender regningen i sidste instans hos alle sammen som skatteydere”. At havvindmøllerne bliver opført uden at skatten skal stige, kan de færreste være imod.

3. Dagens udspil. EU-kommissionen er blevet enige om et fælles klimaudspil, der forpligter medlemslandene på, at reducere drivhusgasserne med 40 procent i 2030 og tilvejebringe 27 procent af energien fra vedvarende energikilder. Selvom det kun er målsætninger, er det et betydeligt skridt i den rigtige retning.

4. Dagens mavesure kritik. Klimaskeptiker Bjørn Lomborg er ikke begejstret for udspillet fra EU-kommissionen. På facebook skriver han, at EU’s klimakommissær Connie ”Hedegaard sikrer, at du får en ekstrastor elafgift” og tilføjer, at EU burde ”fokusere på mere forskning og udvikling i de næste generationer af grøn energi, så de kunne blive billigere”. Nu er redaktionen ikke klimaeksperter, men umiddelbart skulle man tro, at udviklingen i grøn energi automatisk ville stige voldsomt, når EU-landene bliver forpligtet til at reducere klimaregningen. Udbud og efterspørgsel, anyone?

5. Dagens skattely. Regeringens aftale med Goldman Sachs indebærer, at sidstnævntes ejerandel i Dong vil blive placeret i datterselskabet New Energy Investment, der er hjemhørende i Luxembourg, der er notorisk kendt for skattespekulation. Lars Koch fra udviklingsorganisationen IBIS er ikke begejstret: ”Man sælger til et selskab, som er baseret i et land, der systematisk modarbejder de målsætninger, som den danske regering har om at bremse skatteunddragelse”.

6. Dagens grænseløse hykleri. På den syriske fredskonference fremførte Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov det alternative synspunkt, at ”spillere udefra” ikke bør blande sig i den syriske konflikt. Den udmelding kommer efter, at Rusland i snart tre år har haft alle tyve fingre og tæer nede i konflikten, hvor de har sendt regelmæssige våbenleverancer til Assad-regimet.

7. Dagens Davos. Den politiske og økonomiske verdenselite er som bekendt samlet i den schweiziske by Davos, hvor fokus for en gangs skyld også på spørgsmål som ulighed og ungdomsarbejdsløshed. I den alternative ende advarede Axel Weber, bestyrelsesformanden for den finansielle virksomhed UBS, mod, at de ekstreme, anti-europæiske partiers potentielle valgsejr ved det forestående europaparlamentsvalg vil underminere den begyndende vækst i økonomien. Så er I advaret! Hvis I stemmer på Morten Messerschmidt og Folkebevægelsen mod EU, siger bankbossen at I mister jeres job.

8. Dagens fejlvurdering. Berlingske Tidende kommenterer i dagens lederartikel den nye turistplan, som erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen fremlagde forleden: ”Her er vi så ved kernen af de problemer, turistlandet Danmark står med: De, der direkte eller indirekte har med turister at gøre, skal forstå, at det er den konkrete kvalitet og den konkrete service, der er altafgørende”. Tænk, her gik man og troede, at problemet var store mængder af nedbør og lave temperaturer? Men Berlingske skal have point for, at have skrevet en hel leder uden at kræve skatten, overførselsindkomsterne eller lønnen sat ned.

9. Dagens sygemelding. Den tidligere formand for Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup (SF), tager orlov fra Folketinget på grund af stress. Historien melder intet om, hvad årsagen bag sygemeldingen er, men de skarpsindige skal næppe tænke i lang tid, før mindst én forklaring popper op.

10. Dagens historiske begivenhed. I dag er det 90 år siden, at Storbritannien fik sin første socialdemokratiske regering under premierministeren Ramsay MacDonald. I sin regeringstid forsøgte han at bløde op for de hårde økonomiske krav, som Tyskland var blevet underlagt ved Versailles-freden, fordi kravene ikke blot var økonomisk skadelige, men også ville undergrave freden. Desværre var resten af det politiske establishment i Europa uenige i denne profetiske vurdering.


Flere artikler om emnet