Annonce

10 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens offensiv. Socialdemokraterne slår i dag hårdt til DF og Morten Messerschmidt i en ny annoncekampagne, som også er gået viralt.

”Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti vil gerne fremstå som ”de svages beskyttere”, men fakta er, at Morten Messerschmidt ikke har løftet en finger for ordentlige løn og arbejdsvilkår. Tværtimod har han svækket kampen mod løndumping”, lyder det bl.a. i annoncen. Kampagnen har tre forskellige budskaber med eksempler på, at Messerschmidt ikke modarbejder løndumping.

2. Dagens analyse. AE-Rådet har i dag offentliggjort en analyse , som går i dybden med den tyske økonomi og det tyske arbejdsmarked, herunder Hartz-reformerne fra 2003 til 2005. Mens eksporten er steget, er indlandsefterspørgslen faldet markant, bl.a. fordi lønniveauet har været uændret, og den tyske lønmodtager ikke har fået forbedret sin købekraft i ti år. Fremgangen i tysk økonomi har altså ikke smittet af på den enkelte lønmodtager, og det danske arbejdsmarked konkluderes som værende sundere end det tyske, når man ridser i den pæne overflade.

3. Dagens ny alliance. SF's formand Pia Olsen Dyhr har rakt hånden ud til Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl i håbet om at lande en rød beskæftigelsesreform . Sammen vil partierne være et alternativ til en aftale med VK, som kobler en reform af beskæftigelsessystemet sammen med sænkninger af skatter og afgifter for erhvervslivet. SF spiller bl.a. ud med et forslag om, at ufaglærte over 25 år kan opkvalificere sig på fuld dagpengesats.

4. Dagens citat. I forbindelse med at finansministeren har ryddet op i regnskaberne for satspuljen, og der blev fundet 1,6 mia. kroner, som skal tilfalde psykiatrien udtalte Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann om deres egen politik: ”Vi vil fremadrettet prioritere. Hvis vi en dag kommer til magten, så vil vi jo. Så. Så vil vi. Øh. Så har vi. Må jeg ringe til dig lidt senere?” . Klar tale fra Danmarks største oppositionsparti.

5. Dagens tragiske statistik I. 13 millioner europæere er arbejdende fattige. De arbejder fuld tid, men er alligevel kategoriseret som fattige. Det viser en analyse fra Etui, der er Fagbevægelsens Europæiske Forskningsinstitut. Det er særligt Tyskland, der bidrager negativt til statistikken. I enkelte brancher er reallønnen faldet mellem 10 og 18 procent på nogle få år.

6. Dagens tragiske statistik II. Dansk Folkehjælp slår rekord i antallet af ansøgere om feriehjælp. 30 procent flere danskere end sidste år har søgt om hjælp . I 2005 sendte organisationen 500 personer af sted, og i dag er tallet 3500. Tal fra Red Barnet viser, at 15,3 procent af de danske børn lever under EU’s fattigdomsgrænse.

7. Dagens meningsmåling. Folkesocialisterne har stoppet blødningen. 5,9 procent af danskerne ville sætte kryds ved liste F, hvis der var valg i morgen . Til gengæld står Dansk Folkeparti til 24,1 procent af stemmerne – langt fra sossernes 17,0 procent i den nyeste måling fra YouGov. Venstre står til at gentage sit valgresultat fra 2011 på 25,7 procent.

8. Dagens ”min far er stærkere end din far”. De Konservative kalder regeringens 89 punkter lange vækstplan for uambitiøs og fremlægger deres egen, der er syv gange større end regeringens, hvis man kigger på beløbet for vækstpakken. De i alt 15 mia. kroner skal bruges på skatte- og afgiftssænkninger og en permanent boligjob-ordning. Det er de arbejdsløse, der skal betale.

9. Dagens grillfest. Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe skulle på gruppemødet i går have kritiseret Løkke, efter det kom frem, at Venstre har betalt tøj for en værdi af 152.000 kroner til statsministerkandidaten. Birthe Rønn Hornbech kaldte Lars Løkke for ”moralsk anløben”.

10. Dagens gode nyhed. Selv om 34.000 danskere mistede retten til dagpenge sidste år, går beskæftigelsen rent faktisk den rigtige vej nu. I første kvartal i år var der 9.000 flere i arbejde end på samme tidspunkt sidste år. Tallet skabes af 11.000 flere job i det private og 2.000 færre job i det offentlige. De lysere tider er på vej.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet