10 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Brian Mikkelsen (K) forstår ikke forargelsen over, at Novo Nordisk snyder statskassen for milliarder af kroner: ”Det er Danmarks vigtigste virksomhed, og den bidrager med 10 procent af skatten i Danmark og beskæftiger flere tusinde mennesker. Og derfor skal vi ikke jagte dem for meget, så de overvejer at skifte hovedkontor”. Det må siges at være en nyskabelse, at en prominent politiker fra ’lov og orden’-partiet på denne måde ser igennem fingrene med ulovligheder.

2. Dagens aftale. Der er blevet indgået en bred aftale mellem regeringen, konservative og Liberal Alliance om de udsatte boligområder, der blandt andet indebærer en tryghedspakke og forbedrer boligorganisationernes mulighed for at afvise uroskabende lejere. Men som sædvanligt fokuserer debatten ikke på indholdet, men hvorfor det ene eller andet boligområde ikke er at finde på ghettolisten.

3. Dagens dårligste argument. Søren Pind bortforklarer den stigende ulighed med dovenskab: ”Nogen hævder problemet består i, de rige betaler for lidt. Jeg mener, det består i, nogen bestiller for lidt. Og det er næppe de rige. For så ville de ikke være det. Vel?” Tænk, her gik man og troede, at nogen blev beriget af at have arvet både formue, baggrund og en høj uddannelse? Men nej, den slags betyder ikke noget. De ufaglærtes børn er bare dovne.

4. Dagens dom. Den attenårige Ahmed Omar Mohamed, der blev udvist af Danmark og idømt seks års fængsel efter at have voldtaget en tiårig pige, har anket sin dom til landsretten og kræver straffen nedsat, da han af uransagelige årsager ikke vil udvises til Somalia. Desværre kan landsretten ikke skærpe dommen ved at smide ham ud af landet to gange, hvilket ellers ville have været passende.

5. Dagens internationale nyhed. Nicaragua har tildelt kineserne en hundrede års kontrakt på at bygge et alternativ til Panama-kanalen – hvormed Kinas indflydelse over verdenshandlen vil øges på bekostning af USA. Forinden kontrakten kom i hus, havde en kinesisk dommer i The International Court of Justice afgjort en strid om territoriale farvande mellem Nicaragua og Columbia til fordel for førstnævnte. Men de to sager har jo intet med hinanden at gøre.

6. Dagens liberale opråb I. Formanden for Venstres Ungdom, Morten Dahlin, har forfattet ti liberale teser. Én af dem lyder: ”Den eneste retfærdige opkrævning af skat er en flad skat, hvor alle opkræves en lige stor del af deres indkomst”. Da progressiviteten i skattesystemet næsten er blevet afskaffet i de seneste femten år, forventer vi, at Morten Dahlin fremover vil gå til kamp mod de lukrative fradragsordninger, der medfører, at personer med millionlønninger betaler mindre skat end metalarbejderen og rengøringskonen.

7. Dagens økonomiske nøgletal. Nye beregninger fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at Danmark efter Holland har den laveste ledighed på 5,5 procent blandt unge i EU. Men før vi trækker champagnen op, er det værd at huske, at vi ’konkurrerer’ mod Spanien, hvor ungdomsarbejdsløsheden er på 50 procent.

8. Dagens must read. Jan Andreasen har skrevet en veldokumenteret gennemgang af, hvordan Lars Løkke Rasmussen, altid efterlader et fallitbo efter sig: ”Man kan faktisk kun undre sig over, at Lars Løkke Rasmussen har gjort “økonomisk ansvarlighed” til sit politiske varemærke, for kendsgerningerne er jo, at han har spadseret fra underskud til underskud i sit efterhånden lange politiske liv”. Venstre-formanden har efterladt de kommende generationer 84.000.000.000 grunde til, at han ikke skal genvælges igen.

9. Dagens økonomiske anbefaling. Økonomerne har omsider fundet frem til, hvad socialdemokrater har vidst i lang tid: At investeringer i mennesker både er solidarisk og godt for økonomien. Derfor foreslår Jay Naidoo, at der afsættes flere midler til at bekæmpe fejlernæring: ”Recent research has shown that nutrition can be a major catalyst of inclusive economic growth, with each dollar of investment yielding a return of $15-138 dollars. Defeating malnutrition is not only an ethical duty; we also know that it can boost GDP growth in Africa and Asia by up to 11%”.

10. Dagens liberale opråb II. Så længe man kan overleve, er man ikke fattig, mener Joachim B. Olsen (LA): ”Har man tøj på kroppen, tag over hovedet og mad på bordet, er man ikke fattig, og der er ingen i Danmark, der ikke får de behov opfyldt”. Der går næppe lang tid, før Liberal Alliance foreslår kontanthjælpen erstattes af et telt, to gratis måltider mad om dagen samt et nyt sæt tøj hver tredje måned.


Kommentarer fra Facebook