10 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Den 23-årige Karmus Lund Sippola blev i dag idømt 40 dages ubetinget fængsel for at skyde med en vandkanon mod statsminister Helle Thorning under et 1. maj-arrangement i Århus: ”Det var en pludselig indskydelse. Jeg så det bare som en sjov happening og handlede impulsivt (..) Jeg syntes, at hun førte sig frem, og det blev jeg lidt provokeret af. Hun kom til Aarhus og troede, at hun var mere end andre”. Ja, hvilken arrogance! Hvem tror statsministeren egentlig hun er, når hun vover, at stille sig op foran de fremmødte og holde en tale? Det forklarer bestemt, hvorfor Hr. Sippola reagerede med den vandkanon, som han i en impulsiv indskydelse havde taget med om morgenen.

2. Dagens svingdør. Tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) forlader omgående Folketinget for at tiltræde en stilling som Public Affairs Manager hos kommunikationsbureauet Advice, der står over for at sælge jagerflyet Eurofighter Typhoon til – surprise, surprise – Det Danske Forsvar. Men dette har slet, slet ikke noget som helst at gøre med hendes ansættelse.

3. Dagens analyse. I en ny analyse har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd undersøgt, hvilke faktorer, der har betydning for børns mulighed for at få en ungdomsuddannelse. Analysen konkluderer, at unge fra vanskelige sociale forhold har tre gange så dårlige odds for at få en ungdomsuddannelse sammenlignet med unge med en stærk baggrund. Men en god skolegang med stærk faglighed kan bryde dette mønster.

4. Dagens paranoia. Søren Espersen (DF) er bange for, at frikadellen bliver forbudt i den nærmeste fremtid, fordi Helle Thorning-Schmidt ikke har fremlagt en frikadelle-lovgivning: ”Det er total tom snak fra Helle Thorning-Schmidts side, for hun vil jo ikke sætte lovgivning bag (..) DF går ind for den danske madkultur. Her hører svinekød med, men det samme gør oksekød og lammekød, men vi skal ikke nå derhen, hvor svinekød bliver forbudt”. Det danske folketing får godt nok travlt, hvis de ved lov skal vedtage, at alt mellem og himmel og jord, som i dag er tilladt, fortsat skal være tilladt.

5. Dagens mærkeligste argumentation. Professor Peter Nedergaard forsvarer i dagens Berlingske de politikere, der gerne vil spare uden at anvise, hvilke områder og opgaver, der skal barberes ned: ”Det er ikke sådan at udpege konkret, hvor besparelserne skal findes, når man ser på den offentlige sektor udefra. (..) Beslutningstagere, der sidder inden for i kontorerne (ved) udmærket, hvor der sagtens kan foretages smertefri besparelser. (..) Danske politikere bør i endnu højere grad stille krav om offentlige besparelser uden at fortælle, hvad besparelserne nødvendigvis skal omfatte”. Redaktionen har svært ved at forestille sig, at den samme argumentation ville blive accepteret, hvis der var tale om udgiftskrævende forslag. Mon ikke at forslag om nye strålekanoner eller tolærerordninger ville blive afkrævet konkret finansiering i stedet for argumentet, at besparelsesmulighederne i stedet skal findes ”derinde bag murene i de offentlige chefers hoveder”?

6. Dagens citat II. Politikens lederskribent Kristian Madsen ironiserer på facebook over de langsigtede fremskrivninger af dansk økonomi: ”Gode nyheder: Dine oldebørns alderdom er sikret! DREAM har med sin langsigtede økonomiske model beregnet, at finanspolitikken er "så godt som holdbar" i år 2100. Så I politikere kan bare køre videre med diskussionen om halalkød”.

7. Dagens portræt. Elisabet Svane er uden tvivl én af de bedste journalister til at portrættere politikere – og artiklen om den nye erhvervs- og vækstminister er bestemt værd at læse: ”Henrik Sass Larsen er en politiker, som er slået i jorden så mange gange, at han ikke længere kan slås i jorden. (..) Han har kæmpet for magten, han har kæmpet for at komme frem, han er blevet slået på målstregen, har rejst sig igen, og han har altid gjort det selv. Han er aldrig blevet båret frem af andre. Han har båret sig selv frem. Typer som ham kan ikke fedte eller smigre sig til sejre, de skal klare det selv. Være velforberedte og klar til at give den en skalle”.

8. Dagens varmluftsballon. Danmarks post-moralske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, kræver nu et hurtigt opgør med de to danske EU-forbehold på rets- og forsvarsområdet: ”Tiden er kommet, hvor vi er nødt til at tage et opgør med de forbehold. De negative effekter af især retsforbeholdet er så påtrængende, at det vil være uansvarligt at blive ved med at skubbe det foran sig”. Det kommer så fra en tidligere statsminister, der i samtlige regeringsgrundlag fra 2001 og frem krævede forbeholdene afskaffet, men… skubbede dem foran sig!

9. Dagens internationale debatindlæg. I en fremragende artikel i New York Times trækker professor Sheri Berman paralleller mellem de demokratiske revolutioner i 1848 og det arabiske forår. På samme måde som det skete med socialisterne, benytter de liberale i dagens Egypten militæret til at holde Det Muslimske Broderskab nede: “Egypt’s liberals are repeating those mistakes today. Once again, they see their opponents as zealots determined to abolish everything liberals value. But just as not all socialists were proto-Stalinists, not all Islamists want to implement a theocratic regime. There are moderate Islamists today who are willing to play by the rules of the game, and they should be encouraged to do so. Islamism is still the largest and best-organized popular political force in Egypt, and it is vital that the Egyptian Army and its liberal allies let Islamists know there is a place for them in the region’s democratic future. If all Islamists are demonized, the divisions within Egyptian society will grow, the moderate Islamists will become marginalized, and Egypt’s political future will be troubled”.

10. Dagens dummeste spørgsmål. Ekstra Bladet havde ladet hjernen blive hjemme, da de stillede følgende spørgsmål til den nye transportminister: ”Nu er du minister for den kollektive trafik. Så ministerbilen bliver vel i garagen?”. Ja. Nemlig. Præcis. Transportministeren har intet med veje og biler at gøre. På samme måde som finansministeren kun er ansvarlig for det offentliges økonomi og beskæftigelsesministeren kun interesserer sig for ledigheden blandt de offentligt ansatte.


Flere artikler om emnet

Annonce