10 tirsdagsnyheder du ikke bør snydes for
10 tirsdagsnyheder du ikke bør snydes for
Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens samråd. Finansminister Bjarne Corydon skulle i dag i et tre timers langt samråd besvare alle de spørgsmål, som Folketingets partier måtte have om salget af Dong – både de kvalificerede, de mindre kvalificerede og de decideret mærkelige. Finansministeren fik noget så sjældent som ros fra Lars Løkke Rasmussen: ”Jeg plejer ikke at rose regeringens ministre, men er ganske godt tilfreds med finansministerens rolige redegørelse på godt tre timers samråd”.
2. Dagens trussel. SF’s nye folketingsmedlem, Karsten Hønge, flirter med tanken om, at SF skal udtræde af regeringen på grund af salget af Dong: ”SF er truet på sin eksistens, og det er nødvendigt, at der bliver slået nogle pæle i. Jeg tror, at Dong bliver dråben. Jeg hælder selv til, at Dong er den dråbe, der gør, at bægeret flyder over”. Det er i sig selv interessant, at Hønges holdning udelukkende har rod i meningsmålingerne. Men derudover er det lettere absurd, at man åbenbart synes at en handel med Goldman Sachs er vigtigere end selskabsskattelettelser og lavere regulering af overførselsindkomsterne?
3. Dagens afgang. Hele den ukrainske regering trådte tidligere i dag tilbage. Dette kommer blot én dag efter, at den kontroversielle lovpakke, der ville umuliggøre offentlige protester, blev trukket tilbage. Nu mangler vi blot, at præsidenten Viktor Yanukovych træder tilbage, før demonstranterne har fået alt, hvad de ønskede.
4. Dagens udspil. Socialminister Annette Vilhelmsen præsenterede i dag et nyt ældreudspil, hvor hovedfokus er, at ældre gennem rehabilitering skal hjælpes til at leve et uafhængigt liv: ”Jeg tror grundlæggende, at vi alle ønsker at kunne klare os selv. Selv at kunne stå op morgenen, selv at kunne gå i bad og selv bestemme, hvad vi skal spise til aftensmad. Derfor har vi som samfund et ansvar for at gå aktivt ind og støtte det ønske”, udtaler ministeren i forbindelse med udspillet. Dagsordenen er åbenlyst rigtig, men man tvivler på kvaliteten af ministeriets presserådgivning. Mon det ikke havde været bedre at vente en uge med at præsentere udspillet til krudtrøgen fra Krigen om Dong havde lagt sig?
5. Dagens automatreaktion. Det nye ældreudspil fik de sædvanlige kritiske røster med fra Ældresagen. Direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup, mente således, at ældre skulle kunne nægte at deltage i rehabiliteringsforløb: ”Vores bekymring er, at der er mange kommuner, der kan misbruge det her til at skære ned på hjælpen til ældre og tvinge ældre gennem rehabiliteringsforløb, hvor der ikke er nogen udsigt til forbedring (..) Derfor skal det udtrykkeligt være sådan, at de ældre har lov til at sige nej eller til at springe fra midt i forløbet”. Hvad Hastrup tydeligvis ikke har forstået er, at det samlede budget til ældreplejen ikke bliver én krone større af at færre ældre genoptrænes.
6. Dagens meningsmåling. Salget af Dong-aktier til Goldman Sachs har ikke just stor opbakning blandt befolkning. 67 procent af de socialdemokratiske vælgere og hele 74 procent af SF’s vælgere mener, at aftalen er ’dårlig’ eller ’meget dårlig’, viser en ny meningsmåling fra Megafon. Man må give regeringen i almindelighed og finansministeren i særdeleshed, at de ikke kan beskyldes for at føre politik udelukkende af hensyn til popularitet, folkestemninger og meningsmålinger.
7. Dagens farvel. Tidligere udenrigsminister og formand for SF, Villy Søvndal, havde i dag afskedsreception, da han efter tyve år som folketingsmedlem stopper i politik. Man kunne godt have undt manden en bedre afsked: Det kan umuligt være sjovt at se, at det nye, stærke SF han byggede op fra 2005 og frem, er kollapset fuldstændigt efter hans afgang som formand.
8. Dagens citat. Under retssagen om krigsforbrydelser ved FN’s Internationale Krigsforbrydertribunal nægtede den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic at vidne: ”Jeg anerkender ikke denne haddomstol. Det er en satanisk domstol”. Mladic er én del af det tidligere serbiske styre, som Søren Espersen og resten af Dansk Folkeparti mente, at Danmark burde støtte op om i stedet for at standse.
9. Dagens opråb. Den tidligere socialdemokratiske energiminister og europakommissær Poul Nielson langer i Information ud efter regeringens salg af Dong-aktier: ”Jamen, Socialdemokraterne accepterede jo tilbage i 2004, at op til 49 procent af DONG skulle sælges, vil nogen indvende. Så vidt vides, gik man kun med på det for at sikre, at der overhovedet blev sat en grænse for privatiseringens omfang. (..) Det er en fejl at tro – og endnu værre at bilde andre ind – at den ene aktie, der lige netop sikrer en majoritet, er et sikkert grundlag for at kontrollere et selskab”. Det er tankevækkende, at kritikken ikke kommer fra venstre side, men fra efterhånden hele den gamle socialdemokratiske højrefløj.
10. Dagens grænseløse hykleri. Ruslands præsident, Vladimir Putin, langer i en ny rapport ud efter EU-landene, herunder Danmark, for at bryde menneskerettighederne. I rapporten hedder det blandt andet, at ”danske og internationale menneskerettighedsforkæmpere gentagne gange har erklæret, at der er store problemer med overholdelse af menneskerettigheder, frihedsrettigheder og demokratiske normer i ’perfekte’ Danmark”. Det kommer vel at mærke fra en mand, der åbent ignorerer menneskerettighederne. Når man ikke praktiserer religionen, har man heller ikke ret til at prædike den, Vladimir.
Tilføj kommentar