Annonce

10 tirsdagsnyheder du ikke bør snydes for

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.

1. Dagens citat. Ole Sohn meddelte i dag, at han forlader SF og har søgt optagelse i Socialdemokratiet: ”Jeg har været med til at danne den her regering, og jeg er glad for det, Jeg synes, det er et godt regeringsgrundlag, som jeg synes, alle de tre partier burde være glade og stolte af (..) Det giver ingen mening at fortsætte lange skænderier. Jeg konstaterer desværre, at jeg er kommet i mindretal med den linje, der førte til, at SF blev en del af regeringen. Det tager jeg konsekvensen af”. Det er med andre ord ikke Sohn, der har flyttet sig politisk, men SF, der har bevæget sig væk fra den politik, som de selv var med til at udforme i 2011.

2. Dagens stupiditet. Der gik ikke mange timer fra Manu Sareen fik sin første rundvisning i sit nye ministerium til han genåbnede den store frikadellekrig fra sidste sommer. Således mente den nye integrationsminister, at de enkelte institutioner selv måtte bestemme, hvorvidt der skulle serveres svinekød: ”Hvert sted må løse problemerne på sin måde”. Hvorfor i alverden tager han denne diskussion? Hvorfor ikke i stedet tage den borgerlige retorik om ’opsplitning’ og ’parallelsamfund’ på ordet og dreje fokus over på den stigende opdeling i skolesystemet og på boligmarkedet?

3. Dagens afsløring. Nye lækkede dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA viser, at USA aflyttede telefonen hos den daværende tyske kansler, Gerhard Schröder, i årene op til og under Irak-krigen. Det er efterhånden svært at tage amerikanernes forsikringer om ’samarbejde’ og ’gensidig tillid’ seriøst.

4. Dagens spin. SF’s nye gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge, gjorde det bedste for at udlægge Sohns afsked med partiet som noget positivt: ”Ole Sohn tager konsekvensen af en lang politisk rejse, som vi andre bare kan tage til efterretning. Ole Sohn har på det seneste blandt andet talt for lavere lønninger i Danmark og andet, der dårligt harmonerer med SF's politik. Derfor giver det mening, at Ole tager konsekvensen af sit syn på fremtidens samfund. Vi ønsker ham fortsat god rejse – tak for det arbejde, du lagde i SF, blandt andet som tidligere minister og gruppeformand”. Oversat til almindeligt dansk betyder det, at Ole Sohn i virkeligheden er blevet højreorienteret og derfor ikke høre hjemme i det SF, der i sidste uge genopdagede socialismen.

5. Dagens must read. Et fremragende debatindlæg hos Politiken reflekterer over, hvor kort vælgernes hukommelse egentlig er: ”Noget tyder på, at vælgerne har glemt alt om, hvilke økonomiske resultater den borgerlige regering efterlod sig så sent som i 2011.  Det er faktisk en smal sag at dokumentere, hvordan Anders Fogh med Løkke som kassemester var efterkrigstidens vel nok mest uansvarlige regeringsleder. En Anker Jørgensen, men i opgangstider og med nordsøolien i reserve. Man behøver blot slå efter i statsregnskaberne for at aflæse prisen for årtiers fest”. En ’Anker i opgangstider’? Av, den gjorde ondt!

6. Dagens rokade. I kølvandet på gårsdagens regeringsomdannelse blev der gennemført en ordførerrokade i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Blandt de vigtigste ændringer er, at Maja Panduro er ny politisk ordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil er ny socialordfører og Jens Joel er ny ordfører for klima- og energiområdet. Måske det forhold at hverken Ole Sohn eller Astrid Krag fik ordfører- eller ministerposter kan få kritikkerne til at stikke piben ind om, at partihopperne blot er opportunister?

7. Dagens gode nyhed. For første gang i fire år vokser den græske fremstillingsindustri, der modtager nye ordrer og kan sætte ny produktion i gang. Begynder vi omsider at se lyset for enden af tunnelen? Forhåbentligt.

8. Dagens dårlige opfordring. Inger Støjbergs eksmand, Jesper Beinov, kan fra sin faste kommentatorplads hos Berlingske forklare, at regeringen bør ’fortsætte reformkursen’: ”Regeringen vil genvælges på en påstand om, at den har ført Danmark sikkert gennem krisen. Det er sket ved at kopiere forgængerens politik. Det klogeste er at fortsætte kursen, selvom de mest forbenede dele af S-baglandet er sure. (..) Vi får for lidt for de mange milliarder der bruges på beskæftigelsesindsatsen. At dømme efter det, der er blevet lækket, kommer der til at ske noget. Der er brug for en mere markedsorienteret indsats, kortere opkvalificeringsforløb og at det sikres, at ledige søger de jobs, der er”. Aha, så der er bruge for flere private aktører og mindre uddannelse? Tænk, her gik man og troede, at al forskning vidste, at de private aktører var mindre effektive og uddannelse var et must i videnssamfundet. Men de er jo også bare smagsdommere.

9. Dagens opbakning. SF’s borgmestre (alle to!) bakker op om Pia Olsen Dyhr som ny formand for SF: ”For mig at se er hun den eneste, der kan tegne en klar linje. Hun er skarp retorisk, hun kan lægge en strategi, har den nødvendige konsistens, og så tør hun være leder”, udtaler Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen, til Berlingske. Taget i betragtning, at Trine Pertou Mach også har meddelt, at hun ikke stiller op, ligner det mere og mere en kåring af den tidligere transportminister, når folkesocialisterne samles i begyndelsen af marts.

10. Dagens konstatering. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) reflekterede i dag over, hvad SF’s afsked betød for den interne stemning i regeringen: ”En af de ting, som har præget regeringen i al den tid, vi har eksisteret, er, at SF har haft en samtale med sig selv om, hvorvidt de skulle sidde i regering eller ej (..) Det har været et godt samarbejde, men lige præcis den del af samarbejdet, hvor man diskuterer, om man skal være gift eller ikke, bliver godt ikke at have mere”. Selvom konstateringen er åbenlyst korrekt, er det måske ikke just venligt at sparke på et parti, der ligger ned.


Flere artikler om emnet