Annonce

10 torsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Lars Løkkes melding om, at Venstre ikke vil præsentere vælgerne for detaljerede politiske løfter, får Kristian Thulesen Dahl op af stolen: ”Det er ærgerligt. Jeg tror, at danskerne efter Helle Thorning-Schmidt har lyst til at være mere sikre på, hvad der sker politisk. At man før et valg i mere klart sprog får at vide, hvad der sker efter et valg”. Vi husker jo alle, hvordan Venstre og Dansk Folkeparti gik til valg i 2007 på en halvering af dagpengene og fjernelse af efterlønnen.

2. Dagens kolossale misforståelse. Undervisningsordfører Vivi Kier (K) vil pille den obligatoriske lektiecafé ud af folkeskolereformen: ”Vi synes, at 35 timer om ugen for alle elever fra 4. klasse er alt for meget. Det indbefatter en tvungen lektiecafé, og det kan vi ikke acceptere”. Vil nogen være så venlige at forklare de konservative, at ’obligatorisk’ betyder, at skolerne tvinges til at oprette lektiecaféer, ikke at eleverne tvinges til at lave lektierne på skolen?

3. Dagens indrømmelse. Den Internationale Valutafond (IMF) indrømmer omsider, at den påtvungne sparepolitik i Grækenland har skudt ved siden af og sendt græsk økonomi til tælling. IMF spåede, at økonomien ville skrumpe med 5,5 procent, mens det i virkeligheden viste sig at være 17 procent. Man må give IMF point for deres konsistente evne til at føre den forkerte politik, da de samme fejl blev gjort under den asiatiske krise i slutningen af 90’erne.

4. Dagens bedste debatindlæg. Emilie Turunen (S) skriver i dag et skarpt modsvar til Dansk Industris påstand om, at direktørerne ikke har fået en større velstandsfremgang end ufaglærte arbejdere: ”Midt i krisen, fra 2007-2011, steg bankdirektørernes løn med 21 procent, mens bankernes overskud faldt 77 procent, og menuen for almindelige bankansatte stod på tilbageholdenhed. (..) På lønmodtagersiden stiger mindstelønnen i industrien til sammenligning blot med 1,26 procent. Det er bestemt ikke en udvikling, vi kan være stolte af”.

5. Dagens økonomiske nøgletal. De foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at huspriserne i marts 2013 er steget med 3,1 procent i forhold til marts 2012.  Normalt varsler stigende huspriser, at danskerne skruer op for forbruget og at økonomien går fremad. Så mens der ikke bliver åbnet champagne i Finansministeriet, kan nyheden fejres med en kold håndbajer - mens man krydser fingre for, at endnu en europæisk statsbankerot ikke igen sender økonomien i bund.

6. Dagens must read. Information skriver i dag, at VK’s skattelettelser har tømt statskassen og er én af årsagerne til det store statsunderskud: ”Et årti, efter VK-regeringen kom til magten, viser en ny opgørelse, at der i dag havde været overskud på den offentlige sektors saldo, hvis Nyrup-regeringens skatte- og afgiftspolitik var fortsat”. Merprovenuet på 56 milliarder kroner ville snildt dække statsunderskuddet i år på 23 milliarder kroner. Så meget for de borgerliges påståede ’økonomiske ansvarlighed’.

7. Dagens dummeste udsagn. Den borgerlige debattør Rune Selsing mener ikke, at den såkaldte ’hårde tone’ på internettet er et problem, snarere tværtimod: ”Muligheden for at mennesker kan komme ucensureret til orde er i virkeligheden en gave. Det gør, at holdninger, der ellers ville være undertrykt, får mulighed for at komme frem”. Man indser hvori denne ’gave’ består, når man i dag kan læse ønsket om, at Thorning ”brænder op i Helvede sammen med den møjkælling til Vestager som tror hun kan alt men intet kan udover, at ødelægge Danmark med de Perkere som hun storimporterer”.

8. Dagens historiske citat. Det er ikke en ny ting, at De Konservative er modstandere af heldagsskolen. I 2011 udtalte den konservative uddannelsesordfører, Charlotte Dyremose, at hun var imod, fordi der skulle være mulighed for at ”gå til ridning eller golf”. Det er bestemt et dagligdagsproblem, som de fleste danskere kan nikke genkendende til.

9. Dagens hemmelige topmøde.

Den vestlige verdens elite samles i dag til det årlige møde i Bilderberg-gruppen bag massive mure. Der uddeles ingen priser for at gætte, hvad konklusionen mon bliver af diskussionen mellem bankdirektører, toperhvervsfolk og borgerlige politikere.

10. Dagens internationale artikel.

Finanskrisen betyder, at 17 procent af egypterne oplever ’fødevareusikkerhed’, som fænomenet sult teknisk betegnes’: ”It's not a matter of availability (..) It's a question of access. Many families no longer have the economic means to put food on the table for their families”. Demokratiet og frihedsrettigheder er ikke meget værd, når man ikke kan brødføde sin familie.


Flere artikler om emnet