115 3F’ere valgt ind i by- og regionsråd

Lidt færre 3F’ere er blevet valgt ind i år end ved valget i 2013. 3F-formand opfordrer partierne til at få opstillet flere faglærte og ufaglærte.
Ved kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november stemte vælgerne 108 3F’ere ind i kommunalbestyrelserne, og syv kom ind i regionsrådene. Det viser en opgørelse, som 3F har lavet. 89 af dem er socialdemokrater, 11 er fra Enhedslisten, seks er fra SF, fem fra DF og to hver fra Venstre og lokallisterne.

Blandt de 115 valgte er også et par borgmestre. Blandt de mere synlige er Langelands nyvalgte borgmester Tonni Hansen, der indtil nu har været formand for 3F på Sydfyn. Den tidligere betonarbejder fik et personligt kanonvalg på Langeland og rykkede SF fra 0 til 6 mandater – ud af et byråd på i alt 15.

Andre er Arne Boelt (S) fra Hjørring, som har arbejdet som tømrer og Falck-redder, og Næstveds socialdemokratiske borgmester, Carsten Rasmussen, var ansat i kommunens vej- og parkafdeling, før han blev borgmester.

Også Enhedslistens nyvalgte teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, har en fortid som aktiv 3F’er, inden hun fik en universitetsuddannelse.

Resultatet vækker glæde hos 3F-formand Per Christensen.

”Som 3F-formand er jeg meget stolt over, at 3F – gennem vores medlemmer – igen er stærkt repræsenteret i både regioner og kommunalbestyrelser. Det er helt afgørende for os, at vi også er til stede i lokalpolitik for at kunne kæmpe for et fair arbejdsmarked og et stærkt velfærdssamfund. Det er ude lokalt vi eksempelvis kan sikre, at der ikke foregår social dumping, at der bliver oprettet flere lærepladser eller at udliciteringen sker på ordentlige vilkår,” siger han til Netavisen Pio.

Partierne må modvirke skævvridning
Men valget bragte ikke kun gode nyheder med sig til 3F’erne. Mens 115 3F’ere opnåede valg i år, var det 131 ved valget for fire år siden.

Tilbagegangen i antal valgte 3F-medlemmer maner til eftertanke hos fagforbundet, men Per Christensen har også en opfordring til de politiske partier.

”Selvom 115 3Fere blev valgt, er det en lille tilbagegang sammenlignet med 2013. Det er ærgerligt, for det kan ikke undgå at påvirke det politiske arbejde. Vi er stadig i gang med at evaluere vores valgkamp og resultater, men det er klart, at vi fortsat skal prioritere arbejdet, hvis vi vil sikre, at flere 3F’ere vælges.

Først og fremmest vil jeg dog også opfordre partierne til at overveje, hvordan de i højere grad kan modvirke den skævvridning, der er i politik, så flere faglærte og ufaglærte får lyst til at engagere sig politisk,” forklarer 3F’s forbundsformand, Per Christensen.

Fortæl den gode historie
Hvis man skal have flere faglærte og ufaglærte ind i politik, så skal der fortælles flere gode historier om det at engagere sig i lokalpolitik. Det mener Allan Andersen, der er formand for den lokale afdeling af 3F i Nordvestsjælland, og som blev genvalgt til kommunalbestyrelsen i Odsherred Kommune.

”Først og fremmest handler det om at få fortalt den gode historie. Det er jo for alle og enhver at komme ind i et byråd eller et regionsråd. Det er ikke bare for ”eliten”, som nogen måske tror. Politik kan godt virke som lukket land, men det er det jo slet ikke,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg tror, at mange tænker: ”Åh nej, så sidder lokalpolitikerne deroppe på en piedestal, og der kommer jeg aldrig op, for jeg er kun ”almindelig arbejder” eller ufaglært, og jeg har ikke stor forstand på den slags ting.” Sådan er det bare ikke. Vi skal altså fortælle historien om, at der er brug for, at menigmand også er med i politik. Der er brug for folk, der ved, hvad der foregår i en helt almindelig danskers hverdag. Og hvis du ikke kender til muligheden for at stille op, så gør du det heller ikke. Flere skal høre, at de rent faktisk kan stille op og blive valgt ind.”

Allan Andersen har endda et eksempel i ærmet: ”Da jeg skulle se, om jeg kunne finde nye kandidater til byrådet, spurgte jeg flere 3F’ere. Jeg fik heldigvis en med. En, som aldrig havde drømt om at stille op. Og han blev faktisk valgt ind og fik et skidegodt valg. Ja, jeg tror faktisk, at han stjal nogle af mine stemmer,” griner han.

Allan Andersen mener, at de politiske partier må åbne sig mere for deres lokalsamfund, hvis de vil have kandidater med flere forskellige baggrunde.

”Vi skal byde folk indenfor. Politik kan være lidt lukket, og det kan partiforeningerne også være. Vi laver selvfølgelig 1. maj-arrangementer, som kan være udadvendte. Men ellers er der jo primært en bestyrelse, der holder bestyrelsesmøder, og der er en byrådsgruppe, men der er ikke så meget åbenhed. Jeg tror, at vi skal være meget mere åbne. Vi skal skabe åbenhed og vise, at det her ikke er en lukket klub,” afslutter Allan Andersen.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce