Annonce

12 tirsdagsnyheder du ikke bør snydes for

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens krav. Enhedslisten fremlagde i dag konkrete krav til den kommende finanslovsaftale, der skal indeholde flere offentligt ansatte, hvis støttepartiet vil lægge stemmer til den: ”Vi har en række ufravigelige krav. Uden nogen væsentlige indrømmelser fra regeringen bliver der ikke nogen finanslov for 2014”, sagde finansordfører Frank Aaen ved dagens finanslovsdebat i folketingssalen. Derudover kræver partiet mere velfærd, mere lighed, mere beskæftigelse og flere grønne investeringer. Ja, selvfølgelig! Man undrer sig kun over, at partiet har glemt kravene om mere fred, mere demokrati og mere global samhørighed. Men selvom intentionerne er gode kræver det jo ofte, at man faktisk har en masse penge, før man kan bruge og omfordele dem.

2. Dagens tal. Nye beregninger fra Finansministeriet gennemhuller Venstres påstand om, at partiets planer om nulvækst ikke får konsekvenser for velfærden, da det vil føre til færre offentlige ansatte i velfærdssektorerne. Dermed kan vi nu sætte et tal på forskellen mellem Socialdemokratiet og Venstre: 33.000 offentligt ansatte. Men til gengæld får danskerne med Venstres plan billigere sodavand og cigaretter.

3. Dagens must read. I en kronik i Information hudfletter cand.mag. Niels Jespersen under overskriften ’Disneyborgerlighed’ de borgerliges ideologiske tunnelsyn i det, der indtil videre, er månedens bedste debatindlæg. Kronikken bør læses i sin helhed, så følgende uddrag er blot en smagsprøve: ”Den eneste grund til, at liberalisternes ’greed is good’-ethos kan fungere, er, at flertallet heldigvis fortsat abonnerer på gode gamle værdier som fairness og gensidigt hensyn. Hvis politibetjenten, skolelæreren eller dommeren tænkte som spekulanten, ville samfundet kollapse. (..) De sidste 50 års største kulturtab skete ikke, da nogen stillede et kamera op og begyndte at filme fulde unge mennesker i Bulgarien. Det skete i 00’erne, da almindelige danskere troede, de skulle tjene deres penge på at spekulere i boliger frem for ved at arbejde”.

4. Dagens hyldest. Under overskriften ’En stor statsmand’ giver Politikens lederskribent en velfortjent hyldest til den afgående norske statsminister Jens Stoltenberg, ”der så nationens sorg i øjnene efter massakren på Utøya i 2011. ’Vi er et lille land, men vi er et stolt folk’, sagde han og afviste, at vreden ville få nordmændene til at gå på kompromis med værdier som åbenhed og tolerance. Norge kunne ikke have ønsket sig en bedre leder i de svære dage”.

5. Dagens joke. Dansk Folkeparti fremlagde i dag sit finanslovforslag, der udover de sædvanlige krav om flere penge på ældreområdet, kræver én milliard til at bekæmpe social dumping. Beløbet svarer præcist til 100 millioner for hver finanslov, som Dansk Folkeparti lagde stemmer i VK-tiden, hvor der ikke blev gjort noget som helst ved presset på danske arbejdere.

6. Dagens debatindlæg. Den socialdemokratiske borgmesterkandidat på Frederiksberg, Katrine Lester, har skrevet et debatindlæg i Berlingske om, hvordan bandekriminaliteten bekæmpes: ”Skal fødekæden til banderne skæres over, skal politiet have ressourcer til at efterforske alle forbrydelser – også hærværk, knallerttyverier og smårapserier. De unge skal stoppes, inden de går fra småkriminalitet og til at rende rundt på Finsensvej eller i Mjølnerparken med en pistol i lommen”. Bemærk hvordan indlægget styrer uden om det sædvanlige symbolpolitiske skrigeri, som alt for ofte bliver serveret fra højre side af det politiske spektrum, og i stedet med næsten millimeters præcision rammer den balancegang mellem straf, socialpolitik og sund fornuft, som bør være Socialdemokratiets retspolitik.

7. Dagens nøgletal. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er inflationen – som måler, hvor meget priserne på varer og serviceydelser stiger – faldet fra 0,6 procent til 0,4 procent. Dermed oplever Danmark den laveste inflation siden 1967. Det forbedrer borgernes privatøkonomi: ”Det betyder samlet set, at husholdningsbudgettet løber længere på literen i år end sidste år”, udtaler cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til Politiken.

8. Dagens mindedag. Det er i dag ti år siden, at den svenske, socialdemokratiske udenrigsminister Anna Lindh blev dødeligt såret af knivstik, mens hun førte valgkamp i Stockholm. Den 46-årige socialdemokrat var én af sin generations største politikkere og arvtager til den idealisme og menneskekærlighed, som Olof Palme tidligere repræsenterede. Hendes død er stadig et stort tab, som både Socialdemokraterna og Sverige lider under.

9. Dagens (dum)dristighed. I en rundspørge foretaget af avisen Kommunen svarer tre ud af fire borgmestre, at deres løn er for lille til trods for, at lønnen i en gennemsnitskommune ligger på 650.000 om året. Den konservative borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved, vil som den eneste stå åbent frem: ”Da jeg stoppede min karriere i erhvervslivet og blev borgmester, gik jeg 300.000 kroner ned i løn. Nu sidder jeg som borgmester med et markant større ansvar og en lavere en grundløn”.  En lille forslag: Det er som regel dumt, at fremstille de mere egoistiske sider af ens personlighed få måneder før et valg.

10. Dagens bedste artikel. Mens resten af aviserne i begejstring hylder gårsdagens anbefalinger fra Produktivitetskommissionen om, hvordan bureaukratiet mindskes og effektiviteten øges i den offentlige sektor, bringer Information en mere kritisk vinkel, hvor der sættes spørgsmålstegn ved om resultatkrav overhovedet fungerer i praksis: ”Nu har vi prøvet det i 30 år, og det viser sig faktisk, at det er meget svært at måle effekten af en uddannelse i folkeskolen, på en erhvervsskole eller på et universitet. Spørgsmålet er, om man måske er helt på galt spor i forhold til den retning, som styringsparadigmet skal have”, udtaler professor Peter Munk Christiansen.

11. Dagens jubilæum. Det er tyve år siden, at Yitzhak Rabin og Yasser Arafat trykkede hænder foran Det Hvide Hus. Håndtrykket var et symbol på, at Israel anerkendte PLO som repræsentant for det palæstinensiske folk, mens PLO anerkendte Israels ret til at eksistere og det indvarslede en lang periode, hvor man forhandlede fremfor bekæmpede hinanden militært. Efter ti år med sabelraslen er det værd at mindes en tid, hvor politikkerne faktisk bidrog til at gøre verdens konflikter mindre.

12. Dagens vanvittige læserindlæg. I Dagbladet Arbejderen kan man altid læse en alternativ vinkel på begivenhedernes gang. I dagens udgave kan man således læse et indlæg fra Dansk-Nordkoreansk Venskabsforening, der beskriver, hvordan en amerikansk militærøvelse fremprovokerer en krise med det åbenbart fredeligt-indstillede Nordkorea: ”USA’s og Sydkoreas regering (..) gør det igen. De forsøger igen at iværksætte en alvorlig krise i Korea. Siden den 19. august har meget store militære styrker i Sydkorea afholdt den 100 procent amerikansk ledede og amerikansk initierede angrebs-krigsøvelse Ulji Freedom Guardian”. Nordkoreanerne har jo som bekendt aldrig initieret kriser af nogen art eller ageret militaristisk. Enhver ved jo, at et styre der fremviser misiler og kampvogne i en fødselsdagsparade så sent som i går, kun har fredelige hensigter på hjerte.


Flere artikler om emnet