12 torsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de tolv mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens aftale. Det lykkedes regeringen at få hevet De Konservative om bord i folkeskoleforliget. Den aftalte folkeskolereform bliver implementeret i sin helhed fra 2016, mens en folkeskolereform-light med færre undervisningstimer og uden obligatorisk lektiecafé bliver gennemført fra 2014.

2. Dagens meningsmåling. I en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder går de tre regeringspartier samlet 7 mandater frem. Den store overraskelse er dog, at De Konservative – trods modstand mod lektiehjælp (!) og massiv medieomtale – går tilbage og nu står til 4,2 procent. Dog er den røde blok med 80 mandater stadig langt bagefter de blå, der står til 95 mandater.

3. Dagens spin. Blot sekunder efter aftalen om folkeskolen var faldet på plads, var De Konservative her, dér og alle vegne i et forsøg på at fremlægge forliget som en stor, konservativ sejr. Lene Espersen skrev eksempelvis på facebook: ”Heldagsskolen blev sendt udenfor døren! Supergodt at vi konservative vandt 1 halvleg af kampen om retten til at bestemme over børnenes fritid ligger hos familien og børnene ikke hos politikerne. Glad for at vi slipper for tvungen lektiecafe men sikrer tilbud til alle og samtidig giver folkeskolen et fagligt løft”. Den tilføjelse hun selvfølgelig glemmer er ”… indtil 2016”, hvor reformen som oprindeligt aftalt træder i kraft og lektiecaféen bliver indført.

4. Dagens salt i såret. Simon Emil Ammitzbøll havde også svært ved at forstå, hvorfor De Konservative gik rundt med armene over hovedet: ”Er der ikke en venlig sjæl, der kan forklare mig forskellen på folkeskoleforliget i dag og i går? Jeg kan virkelig ikke se det ... I går ville der først komme obligatorisk lektiecafe efter valget - sådan er det også i dag. I går ville der komme aktivitetstimer, der ikke må kaldes aktivitetstimer, før valget - sådan er det også i dag. Med al respekt, er det så ikke bare en klassisk K-sejr? Stort ståhej for ingenting”. Auch, dén bemærkning gjorde ondt!

5. Dagens undersøgelse. En ny undersøgelse fra tænketanken Cevea viser, at kun 27 procent mener, at politikerne træffer gode beslutninger og under en tiendedel mener, at politikerne gennemfører den politik, som de har lovet. Mogens Lykketoft mener, at kommunikationen mellem folk og folkevalgte skal blive bedre, mens Ceveas Jens Jonatan Steen mener, at bedre inddragelse er vejen frem til at vende disse tal. Men måske dette i bund og grund afspejler den dybere krise, at staten er blevet svagere og kan gøre mindre end tidligere?

6. Dagens litterære nyhed. Chokmeldingen om, at den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, systematisk overvåger borgernes brug af computer og telefon, har fået den utilsigtede konsekvens, at salget af George Orwells klassiker 1984 er steget med ikke mindre end 9.500 procent!

7. Dagens saltvandsindsprøjtning. Aftalen om kommunernes økonomi for 2014 faldt på plads tidligere på dagen mellem regeringen og KL. Blandt de centrale tiltag er 300 mio. ekstra til kommunernes forebyggende og sundhedsfremmende indsats, 400 mio. ekstra til folkeskoleområdet, én milliard ekstra til kompetenceløft og to milliarder til kommunernes anlægsinvesteringer.

8. Dagens joke. I den såkaldte ’magtanalyse’, som en række eksperter har udarbejdet for Berlingske Business, bliver FOAs formand, Dennis Kristensen, udpeget som den person i fagbevægelsen, der har størst indflydelse på samfundsudviklingen. Undskyld mig, men hvordan pokker kan en person, der ikke bliver inviteret til forhandlinger, ikke bliver lyttet til på Christiansborg og ikke har fået hevet nogle resultater hjem blive kaldt for magtfuld? Påstanden er det fældende bevis på, at analysen er en håbløs omgang makværk funderet i den blå luft.

10. Dagens knuste hjerter. Venstres Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen er gået fra hinanden: ”Vi er stadig gode venner, men vi er nået til den erkendelse, at vi er vokset fra hinanden”, udtaler parret til Billed-Bladet. Hvorvidt bruddet skyldes, at Troels Lund har lækket oplysninger fra Løhdes hemmelige dagbog til B.T. vides endnu ikke.

11. Dagens forsvar for Folkemødet. Dette års Folkemøde er ligesom de to foregående blevet mødt med den sædvanlige, rituelle kritik om, at være lukket, ufolkeligt og elitært. Politikens lederskribent Kristian Madsen går imod strømmen og forsvarer nyskabelsen: ”Vel er Folkemødet ikke perfekt. Og vel er alle ikke med. Det er avislæserne, de relativt højtuddannede, TV 2 News- og Deadline-seerne, der kommer. (..) Der er stadig en politisk elite, der eksisterer i sine egne cirkler. Men disse demokratiske cirkler udvides under et folkemøde. Alle er ikke med. Men flere er med. Og det er i sig selv en imponerende bedrift, som fortjener anerkendelse snarere end den rituelle kritik”. Voltaire havde ret, da han sagde, at det perfekte ofte er det godes værste fjende.

12. Dagens opråb. Den københavnske socialdemokrat Jan Andreasen, der i mange år har beskæftiget sig indgående med skolepolitikken, er ikke imponeret over den nye folkeskolereform: ”I de seneste 20 år har den pædagogiske elite og skolepolitikerne lavet om og lavet om og lavet om på folkeskolen. Reguleret og reguleret. Produceret betænkninger og cirkulærer i tonsvis. Bureaukrater og eksperter har blandet sig på kryds og tværs. Den pædagogiske elite har overdænget os med fikse ideer. Missionen har været klar: Kun ved konstant at forandre, kan man redde folkeskolen. Desværre er der intet nyt under solen med den nye skolereform. Det bliver meget mere af det samme. Og mere af en helt masse nyt, som ingen kan overskue konsekvenserne af”. Det er svært at være voldsomt uenig i denne diagnose om end man kan håbe på, at hans prognose viser sig at være for dyster.


Flere artikler om emnet

Annonce