Annonce

2 ud af 3: “Politikerne svigter, hvis ikke de vedtager tidlig pension”

Næsten 70% af danskerne mener, at politikerne svigter, hvis ikke de kan enes om en aftale for tidlig tilbagetrækning, viser ny Epinion-måling
Danskerne er klare i mælet: Politikerne svigter de fysisk nedslidte, hvis de, der har været på arbejdsmarkedet i mange år, ikke får ret til at trække sig tidligere tilbage.

Det skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion er 68% af danskerne helt eller delvist enige i, at “politikerne svigter, hvis de ikke vedtager en ret til tidlig tilbagetrækning for dem, der har været på arbejdsmarkedet i mange år”.

placeholder

Epinion har spurgt 5.115 personer i alderen 18-75 år om deres holdning til ret til tidligere tilbagetrækning.

Undersøgelsen, som Epinion har lavet for FH, indtager positionen som den hidtil største kortlægning af de danske vælgeres holdning til tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

”Forhandlingen om værdig tilbagetrækning er for vigtig til, at der må gå Christiansborgfnidder i det. Undersøgelsen viser jo, at også de skeptiske partiers vælgere ønsker en værdig ordning for tidligere tilbagetrækning. Tilliden til politikerne risikerer at lide et alvorligt knæk, hvis både blå og røde partier ikke sætter sig sammen og finder en værdig løsning,” siger Lizette Risgaard, der er formand for FH.

Tilliden til politikerne risikerer at lide et alvorligt knæk, hvis både blå og røde partier ikke sætter sig sammen og finder en værdig løsning

Dansk Folkeparti, Venstre og De Radikale

Hele 80 procent af Dansk Folkepartis vælgere mener, at ”politikerne svigter, hvis de ikke vedtager en ret til tidlig tilbagetrækning for dem, der har været på arbejdsmarkedet i mange år”.

Det synspunkt deler hele 60 procent af De Radikales og Venstres vælgere.

71 procent af de adspurgte er enten helt eller delvist enige i, at ”både røde og blå partier skal være med i en aftale om en ret til tidlig tilbagetrækning”.

Der er altså et ønske om en bred politisk aftale om tidlig pension på tværs af rød og blå blok.

62 procent af de adspurgte er helt eller delvist enige i, ”at samfundet har råd til at betale for en ny ret til tidlig tilbagetrækning”.

Flere ældre tager smertestillende for at komme igennem arbejdsdagen

I de seneste fem år er andelen af danskere i alderen 60-65 år, der bruger receptpligtig smertestillende medicin steget markant, viser ny analyse. Det kan vi ikke være bekendt, mener ledende professor i muskel-skeletsmerter.

Det skriver A4 Arbejdsliv.

Flere ældre tager piller for at klare arbejdsdagen, viser en ny analyse fra fagforbundet 3F på baggrund af data fra Sundhedsdatastyrelsen. Andelen af danskere i alderen 60-65 år, der bruger smertestillende medicin på recept såsom Panodil og Ipren er steget med syv procent i perioden 2014-2019.

Ifølge Jan Hartvigsen, som er professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, er det et problem, at flere og flere ældre er nødt til at tage smertestillende medicin for at klare sig igennem hverdagen på jobbet.

“Hvis man er nødt til at bede sin læge om receptpligtig medicin for at klare arbejdsdagen, så er man jo ikke et godt sted i livet. Det er ikke en rar situation at være i,” siger Jan Hartvigsen til A4 Arbejdsliv og fortsætter:

Det viser for mig, at der tilsyneladende er en gruppe ældre, der har svært ved at klare de krav, som arbejdsmarkedet stiller til dem

“Det viser for mig, at der tilsyneladende er en gruppe ældre, der har svært ved at klare de krav, som arbejdsmarkedet stiller til dem.”

Tina Christensen, der er næstformand i fagforeningen 3F, kalder udviklingen i medicinforbruget hos danskere i alderen 60-65 år for “helt hen i vejret”.

“Det er en virkelig, virkelig bekymrende udvikling. Det er markant, hvor mange der har smerter i den sidste del af deres arbejdsliv. Det er jo nærmest skræmmende, at indtaget af smertestillende medicin er steget så meget, som det er over de sidste seks år,” siger Tina Christensen til A4 Arbejdsliv.

Det er markant, hvor mange der har smerter i den sidste del af deres arbejdsliv

3F: Aftale om tidlig tilbagetrækning nu!

Undersøgelsen viser, at næsten 40 procent af de 60-65-årige danskere har recept på smertestillende medicin.

Derfor mener Tina Christensen, at det er på tide, at vi nu får politisk opbakning til en aftale om tidlig tilbagetrækning til lige præcis den gruppe af danskere, som har været på arbejdsmarkedet i rigtig mange år.

Også slagterivirksomheden Danish Crown påpeger nu, at der er et højt forbrug af smertestillende medicin hos deres ældre medarbejdere.

Jeg kommer selv rundt på vores slagterier og kan se, at det er hårdt fysisk arbejde

“Jeg kommer selv rundt på vores slagterier og kan se, at det er hårdt fysisk arbejde. Og vi kan se, at der er et højt forbrug af smertestillende medicin hos vores ældre medarbejdere. Vi har lavet kolossale fremskridt på arbejdsmiljøet, men du kan se på de ældre medarbejdere, at det rent fysisk altså er hårdt at møde på arbejde hver morgen,” siger Danish Crowns direktør, Jais Valeur, til Avisen Danmark.

Derfor er der ifølge Danish Crown-direktøren også brug for, at fysisk nedslidte nu kan få ret at trække sig tidligere tilbage.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet