Annonce

2025-plan medfører store besparelser på hospitalerne

Regeringens 2025-plan lægger op til massive sparerunder i regionerne i de kommende år. Pengene rækker slet ikke til at dække det store pres på sundhedsvæsnet frem mod 2025.
I disse uger diskuteres det, hvilken politisk plan, der skal ligge til grund for udviklingen af vores samfund i det næste årti. Venstreregeringens plan vil uden tvivl betyde besparelser på velfærden, og et godt bud er, at især sundhedsområdet vil blive hårdt ramt.

Med Venstres 2025-plan lægges der op til et fald i antallet af offentligt ansatte samtidig med, at antallet af ældre over 75 år i perioden stiger med 200.000. Netop denne gruppe bruger sygehusene meget. Vi ved eksempelvis, at en person, der er fyldt 70 år, bruger sygehusvæsenets ydelser dobbelt så meget som en person i 50’erne.

Med Venstres 2025-plan lægges der op til et fald i antallet af offentligt ansatte

Selvom vi har sund aldring med færre, der ryger og drikker for meget, så ved vi, at sundhedsudgifterne - også for de ældre borgere - stiger med tiden, hvilket primært skyldes, at vi kan behandle flere og flere ting i sundhedsvæsenet.

Dyrere at købe sundhedsydelser privat
Der er altså al mulig grund til, at antage, at vi får brug for flere læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle frem imod år 2025. Formentlig er sundhedsområdet det velfærdsområde, hvor behovet for mere personale i de kommende år bliver størst, og derfor vil det også være her, at et fald i antallet af offentligt ansatte vil ramme hårdest.

Der er således lagt op til massive sparerunder i regionerne i de kommende år, hvis regeringens 2025-plan bliver vedtaget. Formentlig væsentligt større besparelser end de ellers meget omfattende sparerunder, som jeg selv som regionsrådsmedlem i de seneste 10 år har været med til at vedtage.

Der er således lagt op til massive sparerunder i regionerne i de kommende år

Venstres Jacob Jensen forsvarer planen på bedste komiske Ali-vis og mener således ikke, at et faldende antal offentligt ansatte er et problem, og han benægter, at det vil gå ud over velfærden. Man kan jo bare købe ydelserne i det private, som vil opleve en større vækst i de kommende år. Det er så her, at kæden hopper helt af – ikke mindst på sundhedsområdet, hvor det er evident, at det er dyrere at købe ydelserne privat i næsten alle tilfælde. At købe løsningen privat er således ingen løsning – tværtimod!

Politikerne på Christiansborg bliver nødt til at være ærlige og fortælle befolkningen, hvilke behandlinger, man ikke længere vil betale for i sundhedsvæsenet, hvis den økonomiske vækst ikke står mål med det budgetpres, som indiskutabelt følger direkte af den demografiske udvikling. Borgerne har ganske enkelt krav på at kende konsekvenserne af den økonomiske politik, som føres i dette land.

 
Anders Kühnau  er gruppeformand og politisk ordfører for Socialdemokraterne i Region Midtjylland og formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg. Han er desuden byrådsmedlem i Horsens Kommune.
‘Kommunale rødder’ er en fast klumme på Netavisen Pio, der to gang ugentligt giver et politisk indspark fra et kommunalt perspektiv, skrevet af nogle af Socialdemokratiets fremmeste kommunale og regionale politikere.


Flere artikler om emnet